limetka81 napisał:
CZY KTOŚ ZNA TWÓRCZOŚĆ JOANNY CHMIELEWSKIEJ? słyszałam że fajnie pisze ale przeczytałam kawałek jej jednej książki i jakoś mi nie podchodzi...może ktoś coś napisać o jej książkach?
Chmielewska jest super, większość jej książek to komedie sensacyjne osadzone w realiach życia. Bohaterowie są zbieraniną różnorodnych charakterów i umysłów, co często bywa przyczyną różnorodnych zdarzeń w toku akcji. Jej styl pisania cechuje lekkość i wartkość wątków, czyta się szybko i płynnie, przyprawiając o ból przepony

. W moim rankingu autorów jest na wysokich pozycjach już od wielu lat. Polecam szczególnie, kultową powieść w mojej rodzinie, "Lesio". Tytułowy bohater, projektant obarczony rodziną, zakochuje się w koleżance z pracy obojętnej na jego zaloty, co wpędza go w niesamowite rozterki uczuciowe. Zazdrość i obojętność powodują u niego melancholię, która znakomicie pasuje do nastroju pośpiechu i presji czasu w biurze przy realizacji prestiżowego i terminowego projektu. Połączenie tych nastrojów u Lesia powoduje wiele dziwnych wydarzeń, które wpływają na życie ludzi dookoła, ze szczególnym uwzględnieniem współpracowników.
Większość jej książek jest na dobrym poziomie, chociaż wśród książek pisanych w ostatnich kilkunastu latach są pozycje słabsze, ale to chyba wina wieku.
Jeśli ktoś szuka literatury rozrywkowej napisanej z jajem i sensem, to zdecydowanie polecam

.