Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
agnieszka pawlak Jan spajder Grzegorz Odor (15969 niezalogowanych)
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
CZY KTOŚ ZNA TWÓRCZOŚĆ JOANNY CHMIELEWSKIEJ? słyszałam że fajnie pisze ale przeczytałam kawałek jej jednej książki i jakoś mi nie podchodzi...może ktoś coś napisać o jej książkach?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Ja polecam trylogię "Millenium" Stiega Larssona . Oto tytuły " Mężczyźni , którzy nienawidzą kobiet" , "Dziewczyna , która igrała z ogniem " oraz " Zamek z piasku , który runął " . Wszystkie trzy zostały zekranizowane a filmy są równie dobre co książki . Godnym polecenia pisarzem , jest też Andrzej Pilipiuk . Napisał między innymi : "Zagadka Kuby rozpruwacza " , " Wieszać każdy może ", " Homo bimbrownikus " . Wszystkie trzy opowiadają historię egzorcysty Jakuba W . Jeśli ktoś lubi fantastykę , polecam " Mrocznego zbawiciela " cz.1i 2 , autorstwa Miroslava Zambocha .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
limetka81 napisał:
CZY KTOŚ ZNA TWÓRCZOŚĆ JOANNY CHMIELEWSKIEJ? słyszałam że fajnie pisze ale przeczytałam kawałek jej jednej książki i jakoś mi nie podchodzi...może ktoś coś napisać o jej książkach?

Chmielewska jest super, większość jej książek to komedie sensacyjne osadzone w realiach życia. Bohaterowie są zbieraniną różnorodnych charakterów i umysłów, co często bywa przyczyną różnorodnych zdarzeń w toku akcji. Jej styl pisania cechuje lekkość i wartkość wątków, czyta się szybko i płynnie, przyprawiając o ból przepony . W moim rankingu autorów jest na wysokich pozycjach już od wielu lat. Polecam szczególnie, kultową powieść w mojej rodzinie, "Lesio". Tytułowy bohater, projektant obarczony rodziną, zakochuje się w koleżance z pracy obojętnej na jego zaloty, co wpędza go w niesamowite rozterki uczuciowe. Zazdrość i obojętność powodują u niego melancholię, która znakomicie pasuje do nastroju pośpiechu i presji czasu w biurze przy realizacji prestiżowego i terminowego projektu. Połączenie tych nastrojów u Lesia powoduje wiele dziwnych wydarzeń, które wpływają na życie ludzi dookoła, ze szczególnym uwzględnieniem współpracowników.
   Większość jej książek jest na dobrym poziomie, chociaż wśród książek pisanych w ostatnich kilkunastu latach są pozycje słabsze, ale to chyba wina wieku.
   Jeśli ktoś szuka literatury rozrywkowej napisanej z jajem i sensem, to zdecydowanie polecam .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
DZIĘKI DINO. może przebrnę przez kilka następnych kartek to się rozkręci... może to wina mojego nastroju i podejścia do książki słyszałam właśnie że jej - chmielewskiej- książki są super więc dlatego zaniepokoiło mnie to że nie mogę przebrnąć przez początek... nie chcę się zniechęcać więc poczekam na inny dzień z tą ksiązką
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
limetka81 napisał:
DZIĘKI DINO. może przebrnę przez kilka następnych kartek to się rozkręci... może to wina mojego nastroju i podejścia do książki słyszałam właśnie że jej - chmielewskiej- książki są super więc dlatego zaniepokoiło mnie to że nie mogę przebrnąć przez początek... nie chcę się zniechęcać więc poczekam na inny dzień z tą ksiązką

Możesz zdradzić którą książkę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
alma78 napisał:
Ja polecam trylogię "Millenium" Stiega Larssona . Oto tytuły " Mężczyźni , którzy nienawidzą kobiet" , "Dziewczyna , która igrała z ogniem " oraz " Zamek z piasku , który runął " . Wszystkie trzy zostały zekranizowane a filmy są równie dobre co książki . Godnym polecenia pisarzem , jest też Andrzej Pilipiuk . Napisał między innymi : "Zagadka Kuby rozpruwacza " , " Wieszać każdy może ", " Homo bimbrownikus " . Wszystkie trzy opowiadają historię egzorcysty Jakuba W . Jeśli ktoś lubi fantastykę , polecam " Mrocznego zbawiciela " cz.1i 2 , autorstwa Miroslava Zambocha .

Pilipiuk jest niesamowity.fajnie jak sie czyta w miejscach publicznych i nie mozna sie powstrzymac od smiechu.mam na razie Czarownika Iwanowa ale pod choinke chyba kupie sobie reszte
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
florencja córka diabła
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
limetka81 napisał:
florencja córka diabła

Dobra książka, rozkręci się i spodoba, jeśli lubisz konie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Tom Tom
(McBeth)
Nowicjusz
Widze ze duzo kobiet na forum A ze jest mowa o Pilipiuku to polecam trylogie: "Ksiezniczka", "Dziedziczki" i "Kuzynki",
taka "kobieca" bardziej chociaz mnie sie rowniez b. podobala.
Jesli ktos lubial ksiazki Ozogowskiej, Niziurskiego to powinno sie podobac.
No i dolaczam sie do pochwal almy78 nt "Milenium" Stiega Larsona ,jesli ktos lubi mocny kryminal/sensacje to bedzie zachwycony.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
czy ktos z was czytal "Nazywam sie Czerwien"?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok