Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Tomasz Y (3062 niezalogowanych)
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Maszkar - przesyłke odebrałem. Już po kłopotach z kompem. Bardzo dziękuję. Jednak mam jedno zastrzeżenie (nie do Ciebie oczywiście), ja po prostu nie lubię fotografii wspomaganej photoshopem. Lubię zdjęcia naturalne, i nawet lepiej kiedy nie są "doskonałe". Tak już mam. Wiem, że fotki, które robię są okropne technicznie, tylko czy to znaczy że temet fotek też jest zły. Nie. Teraz kiedy mam inny sprzęt, pewnie zdjęcia będą trochę lepsze (sporo muszę się nauczyc), tylko że właśnie temat jest tutaj ważniejszy. Niemniej wszystko sobie dokładnie przeczytam i niektóre foty na pewno lekko skoryguję. Już prawie po świętach, ale mimo wszystko życzę spokoju i odpoczynku. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Jeszcze maly wtręt. Zapraszam Ciebie oraz innych zainteresowanych fotografią na google plus. Parę fajnych społeczności fotografów z całego świata i mnóstwo zachwycających zdjęć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów
Roman Sabiat
(sabiat)
Początkujący
cleanbergen napisał:
... Jednak mam jedno zastrzeżenie (nie do Ciebie oczywiście), ja po prostu nie lubię fotografii wspomaganej photoshopem. Lubię zdjęcia naturalne, i nawet lepiej kiedy nie są "doskonałe". Tak już mam...

Czyli źle masz, cleanbergen.
Poza tym jaka jest różnica pomiędzy zdjęciem naturalnym, a mniej doskonałym?

Wybór tematu zdjęcia.
Powiedz mi co chciałaś tutaj pokazać: everydaybergen.blogspot.no/2012/12/chris...lleriet-bergen.html. Dla mnie jest to chaos dla oczu.

A tutaj?: 1.bp.blogspot.com/-BFHnory1Zjg/UNWKrwuKP...c/s1600/IMAG2135.jpg - Ucięty fundament kopuły z lewej strony psuje kompozycje. Wprowadza niepokój.

Masz zdjęcia zwierząt?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Właśnie o chaos dla oczu chodziło, i nie tylko dla oczu. Poza tym akurat ta seria zdjęć otrzymała fajne noty na google+, więc..., każdy ma inne subiektywne odczucia.
Natomiast w drugim zdjęciu wogóle nie biorę pod uwagę kompozycji, tylko szybko gasnące zachodzące słońce. Tak jak wspominałem gdzieś wyżej, czasem nie ma czasu zastanawiać się nad kompozycją.
Ale będę się starał. Wszystko przede mną. Zapraszam jutro będzie próbka czarno białej street photo. Może tam znajdziesz coś ciekawego.
Pozdrawiam poświątecznie

everydaybergen.blogspot.no/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów
Roman Sabiat
(sabiat)
Początkujący
[quote]cleanbergen napisał:
Właśnie o chaos dla oczu chodziło, i nie tylko dla oczu. Poza tym akurat ta seria zdjęć otrzymała fajne noty na google+, więc..., każdy ma inne subiektywne odczucia.
...

A wiec zapytam inaczej, dlaczego wkleiłeś 7 zdjęć zamiast jedno, a dobre?
Na dokumentalne nie wyglądają...

gogle +
ToTy jeszcze nie wiesz, ze od poklepywania po plecach można nabawić się siniaków?

Nie wierzysz mi?
A wiec powiedz, czy na Twoich goglach+ usłyszałeś coś braku ostrości, złym kontraście, tematach bez sensu, balansie bieli, źle dobranej przysłony i złym czasie naświetlania? O kadrowaniu zdjęć nawet nie wspomnę, bo mało kto z amatorów o tym wie.

I jeszcze jedno, jak pisałem masz ciekawe oko i lubisz trudne tematy, a wiec dlaczego kupiłeś aparat bez funkcji RAW?
Podstawie dobrych zdjęć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Bo człowiek się uczy. Jak pisałem, jestem amatorem i sam wiem że moje zdjęcia nie są dobre. Może następny aparat będzie lepszy. Robiąc zdjęcia telefonem bardzo brakowało mi dobrego zoom`a. Pobawię się więc tym co mam, a później kupię coś lepszego. Nad kadrowaniem i innymi szczegółami trzeba popracować, ale to wymaga trochę czasu. Czasu i praktyki. Nie od razu... itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
cleanbergen napisał:
Bo człowiek się uczy. Jak pisałem, jestem amatorem i sam wiem że moje zdjęcia nie są dobre. Może następny aparat będzie lepszy. Robiąc zdjęcia telefonem bardzo brakowało mi dobrego zoom`a. Pobawię się więc tym co mam, a później kupię coś lepszego. Nad kadrowaniem i innymi szczegółami trzeba popracować, ale to wymaga trochę czasu. Czasu i praktyki. Nie od razu... itd.

Czwicz, a efekty moga byc niespodziewane. Pamietaj o pionie i poziomie, bo na niektorych zdjeciach sa male odchylenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów
Roman Sabiat
(sabiat)
Początkujący
cleanbergen napisał:
... Jak pisałem, jestem amatorem i sam wiem że moje zdjęcia nie są dobre. [...] Nad kadrowaniem i innymi szczegółami trzeba popracować, ale to wymaga trochę czasu. Czasu i praktyki. Nie od razu... itd.
Tez jestem amatorem i tez wiem, ze nie wszystkie moje zdjęcia są udane, ale w przeciwieństwie do Ciebie ja wiem jakie popełniłem błędy i co należy zrobić, aby ich uniknąć. W pierwszym rzędzie chodzi o czas jaki trzeba poświecić na każde ujecie. Inaczej się nie da!
Zorganizuj sobie czas, a zobaczysz, ze efekty przejdą najśmielsze oczekiwania.

Twój zoom - na papierze jest zajebisty, 1000mm
W praktyce do dupy. Możesz spodziewać się b. dużych szumów już przy ISO 100.
Ustrzel jakaś nocna fotkę na 500 mm, zobaczymy czy potwierdza się wyniki testów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Sabiat - czy dla Ciebie wszystko zawsze jest do dupy? Na razie mam to, co mam i na tym się pobawię. Testy - laboratoryjne mają tyle wspólnego z fotografią, co ja z wielbłądem. A na takowego nie wyglądam, nawet z siniakami od poklepywania.
Porady, bardzo proszę - wybierz sobie zdjęcie z bloga i zrób z nim COŚ - ja nie zgłaszam żadnych praw do moich zdjęć. Zobaczymy. Chętnie też wysłucham porady step by step, co robiłeś? Zastosuję w praktyce. może będzie lepiej. OK?

Karol.Ky - no będę ćwiczył. Cały czas to robię. Dzieki za dobre słowo.

A tak generalnie rzecz ujmując, przy jednej okazji powstaje około 200 - 300 zdjęć, z których około 5 jest akceptowalnych. Próbuje różnych ustawien itd.
Czy oglądaliście dzisiejszą wrzutę ze street foto?
Zapraszam
everydaybergen.blogspot.no/

a tutaj zdjęcie z wczoraj, które bardzo mi sie podoba. Pewnie mogło być lepsze?
plus.google.com/u/0/communities/109792381436783410136
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Inna Cleanbergen
(cleanbergen)
Nowicjusz
Sorry, link do zdjęcia nie działa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj