Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(14896 niezalogowanych)
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
ta przysni ci sie kozetka mdpsycholog
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
vika napisał:
W jednej odpowiedzi piszesz, ze polacy sa ,,niefajni,, wobec siebie, a teraz piszesz, ze sa getta polskie... czyli lubia sie w koncu wzajemnie czy nie bo sie wkrecilas troszeczke? HE HE ))
Ja nie mam nic do emigracji tej, ktora znam i ktora tez spotykam przypadkiem; ludzie jak wszedzie, nie wszystkich lubie i podziwiam, ale znacza dla mnie wiecej niz inne nacje poniewaz sa Polakami i mowia moim rodzinnym jezykiem Co odnosi sie do tych gett polskich, proponuje zorientowac sie jak sie ma sprawa norwegow na emigracji; w Tajlandii czy tez Hiszpanii. Oni sa dopiero zamknietym gettem, my polacy uczymy sie jezykow i w ten czy inny sposob otwieramy sie na te inne kultury natomiast Norwedzy za granica trzymaja sie TYLKO ze soba, nie ucza sie jezykow obcych (potrafia tylko po angielsku no bo ich sie zmuszalo w szkolach).
Chyba odezwal sie w tobie duch rywalizacji, ze taka jestes ,,dziwna,, wobec rodakow.

Pozwolcie ze wyjasnie o co mi chodzilo, a wiec getta polskie to grono Polakow ktorzy stronia od cudzoziemcow. Zetknelam sie z gettami w UK i Irlandii, owszem grzebia sie we wlasnym sosie i sympatyzuja ale tez jest wiele niezgodnosci pomiedzy czlonkami, zlaszcza po alkoholu.
Poza tymi grupami co trzymaja ze soba i sa dosyc skrystalizowane sa tez Polacy ktorzy zapomnieli wlasnego jezyka i nie identyfikuja sie z Polska.Z takimi zetknelam sie w wielu krajach. Sa tez i tacy ktorzy swietnie sobie radza i sa soba, niestey jakos ich malo!Mam nadzieje, ze na tym forum jest ich wiecej!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
kami napisał:
ta przysni ci sie kozetka mdpsycholog
Niestety kozetki nie posiadam, dziadek Freud to nie moj faworyt!Freudysci montuja kozetki w gabinetach!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
He he masz racje. Koszmary to ja mam kiedy mi sie wmawia pewne rzeczy, ktore nijak sie maja do rzeczywistosci. Bo wiesz przed chwila moj syn przybiegl ze sklepu i krzyczy do mnie
- ,, ten julebrus to smakuje jak orenzada za komuny,, a urodzil sie w 1997 . Gdzies to musial slyszec, ze oranzada byla niesmaczna, zabawy byly nijakie a polacy byli zli. Polacy byli i beda tacy jak inne nacje. Niczym sie od innych nie roznimy, a moje dzziecinstwo uwazam nie bylo zle. Nikt mnie nigdy nie skrzywdzil choc zawsze mialam swoje zdanie No i co na to poradzic?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
mepsycholog... szukaj w ludziach czlowieczenstwa a nie idealow!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
mepsycholog napisał:
Hilton napisał:
mepsycholog napisał:
Dino napisał:
mepsycholog napisał:
Ponadto z taka wiedza Polacy powinni pokazac Norwegom jak rozwiazywac problemy, mysle ze wielu Polakow poprzez fakt, ze wychowali sie w ciezkich warunkach komuny umie sobie dobrze radzic w ciezkich sytuacjach duzo lepiej.

Wychowali się w ciężkich warunkach komuny . Potężna jest siła stereotypu i propagandy naszych wybawców od "zła" komuny, skoro zapomina się młode lata i wygłasza bzdurne hasła.
   Warszawa, lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku - uśmiechnięci ludzie na ulicach, życzliwi, pomocni dla siebie, praca dla każdego, forsa w kieszeniach (prawie jak w Norwegii), puste półki w sklepach, strajki, tajne służby, zadymy na ulicach, idioci u władzy, milicja i wojsko na ulicach, podsłuchy, propaganda, telewizja kłamie...
   Warszawa, dwudziesty pierwszy wiek - wkurwieni ludzie na ulicach, przestraszeni, zestresowani, nienawidzący się wzajemnie, pełne półki w sklepach, bezrobocie, puste kieszenie, strajki, tajne służby, zadymy na ulicach, idioci u władzy, policja i straż miejska na ulicach, kamery, afery, podsłuchy, propaganda, telewizja kłamie...
   Przeanalizuj to sobie, pani psycholog .

Mam na mysli fakt, ze Polacy nosza pietno lat komunizmu w czasie ktorego byl zakaz gloszenia hasel niezgodnych z idea partii a co z tym idzie roslo przekonanie o tym, ze trzeba uwazac na to co sie mowi.
Poza tym faszerowano nas sowiecka propaganda,uczono rosyjskiego jezyka, wodka w sklepach byla zawsze i pewnie to byl powod usmiechu na twarzach ludzi.Polak nie docenia siebie bo tlamszono indywidualizm, brak bylo wiedzy o psychologii czlowieka, czego wynikiem jest czeste nagromadzenie negatywnych emocjii , brak umiejetnosci komunikacjii i wiele innych dlugotrwalych efektow zycia w swiecie komunistycznym.Sa na szczescie Polacy ktorzy przeszli przez to wszystko bez szwanku,tak jak to sie mowi zabory przezylismy,komune tez to i w UE wytrzymamy.Silna nacja!
Zgadza sie ale wymaga to udoskonalania wiedzy o nas samych,dlatego rozmawiamy.

Kobieto, a co ty masz do języka rosyjkiego??? Dlaczego uwazasz ze fakt nauczania go był czyms złym?? To jest obecnie jeden z popularniejszych języków, wielu Norwegów sie go uczy dla własnej satysfakcji. Poza tym , co ty mozesz wiedziec o komunizmie? Wiedze czerpiesz z ksiązek?
Przekonanie nie rosło, bo wszyscy wiedzieli ze trzeba uwazac. Co ty wiesz o wódce w sklepie? wiesz ile przysługiwało na osobę? Ludzie w domach pędzili bimber. Jaki wpływ komunizm ma na obecnych 25 latków? czy nawet 30sto latków? Nie wspomne o 20sto latkach. Jake ci ludzie maja pietno? To, ze ja, kobieta dzis 33 letnia, pamietam, ze stałam z mama po szynkę bo była na kartki nie odcisneło na mnie zadnego piętna, byłam za mała aby cokolwiek zrozumiec. To, ze mój wujek, inzynier lotnictwa zostałby wyrzucoany ze studiów za to ze jego rodzice byli w opozycji tez nie odcisneło na mnie zadnego pietna, bo nie przezywałam tego z nim. a jak miałam lat nascie, to chodziłam do liceum w duzym miescie, a w sklepach było wszystko.

A jednak pamietasz droga Hilton!
Tak moze bylas dzieckiem,nastolatka i nie rozumialas ale pamietasz a to co pamietamy ma wplyw na nasze obecne nastawienie do zycia. W krajach zachodnich nikt nie wyrzuca nikogo z pracy za takie rzeczy , ludzie maja prawa, sa szanowani. Zachodnie spoleczenstwo nie wie co to znaczy stac w kolejce po papier toaletowy, Polak ma inne spojrzenie na otaczajaca rzeczywistosc, czujne i nieufne,dlatego warto uczyc sie od innych ludzi tego jak stac sie lepszym czlowiekiem.
Jezyk rosyjski jak kazdy inny jezyk warto znac, natomiast uczyc sie jezykow z wyboru to znacznie lepsze rozwiazanie.
Dobrze jest miec wybor i kilka jezykow do wyboru w szkole.Szkoda, ze takiego wyboru kiedys nie bylo.

kobieto, czytaj ze zrozumieniem, albo .....jestes taka głupia ze nie rozumiesz??? Przeciez własnie napisałam ze pamietam, ale nie NOSZE NA SOBIE PIETNA KOMUNIZMU. OWSZEM, to co przezylismy w dziecinstwie ma wpływ na póżniejsze zycie, wobec tego ty musiałas miec wypadek i uszkodzony mózg.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Mysle, ze z szacunku do reszty formulowiczow wypadaloby zakonczyc te zlosliwosci.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Jesli ktos chcialby osobiscie sprawdzic moje kwalifikacje zapraszam do siebie na kawe, bedzie prosciej.
Proponuje przejsc do tematu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
Dziekuje za zaproszenie, wpadne w przyszlym tygodniu ))
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Mysle, ze nalezałoby zakonczyc nie złośliwosci, bo tu takowe nie wystepują, tylko zakonczyc twoje wywody i odpowiedzi nie na temat w stosunku do wypowiedzi poszczególnych forumowiczów. A kwalifikacji nikt sprawdzac nie chce, ja tylko poprosiłam abys napisala z kim współpracujesz i podala tytuły czasopism do ktorych piszesz, a to nie jest sprawdzanie kwalifikacji.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok