Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(14904 niezalogowanych)
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Niezly poczatek na temat z rozwiazywaniem problemow, oby sukcesy matematyczne przelozyly sie na sukcesy w zyciu!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
mepsycholog napisał:
Niezly poczatek na temat z rozwiazywaniem problemow, oby sukcesy matematyczne przelozyly sie na sukcesy w zyciu!
Nie wiele ma to wspólnego z matematyką, ale w końcu trzeba sobie jakoś radzić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
To prawda, zyciowe problemy niewiele sie maja do lamiglowek matematycznych. Dobrze jest kiedy problem da sie rozwiazac na bierzaco natomiast w przypadkach gromadzenia sie problemow i uciekania w alkohol lub inne uzywki a takze atrakcje pomagajace zapomniec o tym co nas trapi robi sie wiekszy problem z osoba zamieszna w caly ten balagan.
Dlatego warto rozmawiac, mozna szybciej znalezc rozwiazanie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
mepsycholog napisał:
To prawda, zyciowe problemy niewiele sie maja do lamiglowek matematycznych. Dobrze jest kiedy problem da sie rozwiazac na bierzaco natomiast w przypadkach gromadzenia sie problemow i uciekania w alkohol lub inne uzywki a takze atrakcje pomagajace zapomniec o tym co nas trapi robi sie wiekszy problem z osoba zamieszna w caly ten balagan.
Dlatego warto rozmawiac, mozna szybciej znalezc rozwiazanie.

Bosche w tym zadaniu nie ma nic z MATEMATYKI , nie potrzebuję też żadnej kuracji, ani sesji psychologicznej, którą mi tu starasz się wcisnąć. Nie mam problemów z alkoholem(nie mówię, że nie piję w ogóle) SWOJE PROBLEMY ROZWIĄZUJĘ BEZ BUTELKI. JAK WIDAĆ DOŚĆ SZYBKO POTRAFIĘ ZNALEŹĆ ROZWIĄZANIE. PROSZĘ NIE CIĘ, NIE MĘCZ JUŻ LUDZI, SWOJĄ KSIĄŻKOWĄ WIEDZĄ PSYCHOLOGICZNĄ, NIE STARAJ SIĘ POMAGAĆ KOMUŚ, KTO NIE POTRZEBUJE POMOCY I NIE SZUKAJ U LUDZI CZEGOŚ, CZEGO NIE POSIADAJĄ (czyt. PROBLEMÓW)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
To byla uogolniona wypowiedz w kontrascie do tych ktorym sie udaje radzic z problemami...Nic osobistego.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Hilton napisał:
Dino napisał:
Dino napisał:

Gwiazda ładnie wygląda, ale żeby spełnić warunek nieodrywania ołówka, wymaga powtórzeń, a to są kolejne linie.

Rozwiązanie przedstawione przez Hilton jest również poprawne, ale sam rysunek gwiazdy bez podania metody sugeruje błąd, ponieważ jest niekompletny. Pozdro Hilton i gratulacje .
   Istnieje jednak proste rozwiązanie, dające się narysować na płaszczyźnie, bez "sztuczek", samymi liniami prostymi rysowanymi jednym ciągiem .

Ja mam na to takie wytłumaczenie:
4 linie proste, czyli nie łamane. Bez odrywania ołówka, czyli rysuje pierwsza linię, odrywam ołówek, rysuje drugą, odrywam, potem trzecia i czwartą. W zadaniu nie jest napisane, ze nalezy rozpocząć rysowanie pierwszej linii i oderwac ołówek po zakończeniu czwartej, bo to by było nielogiczne z punktu matematyki. Jezeli druga linia ma początek w tym samym miejscu, w którym pierwsza linia ma koniec, to nie sa to dwie linie, tylko jedna linia. Tak wiec gdyby nie odrywac ołówka od poczatku do konca rysowania i zrobic to jak napisałes "jednym ciągiem", to wyszłaby jedna linia łamana. a mają byc 4 proste linie.....

Hmm... zostałem wprowadzony (bądź sam się zasugerowałem) w błąd, to Gabrielowi należą się gratulacje. Napisał do mnie o twoim rozwiązaniu podając prosty i logiczny sposób na ominięcie problemu odrywania ołówka, niestety jest to inny sposób . Z treści wiadomości wywnioskowałem, że to metoda jaką zastosowałaś.
   Wyjaśnienie jakie podajesz jest nielogiczne. Zdanie: "Połącz wszystkie kropki z rysunku za pomocą czterech odcinków linii prostej, nie odrywając ołówka od papieru." nie pozwala na odrywanie ołówka w międzyczasie, musi się on pomiędzy liniami poruszać po papierze, niekoniecznie zostawiając ślad, odcinki mogą być połączone również za pomocą krzywych, można poskładać kartkę w odpowiedni sposób, bądź zrobić to prosto jak podał DZIKI. Usuń sobie ze zdania fragment o odcinkach i zostanie: "Połącz wszystkie kropki z rysunku, nie odrywając ołówka od papieru.". Zadanie ma takie warunki: połączenie wszystkich kropek, cztery odcinki linii prostej oraz nieodrywanie ołówka od papieru, żeby było poprawnie wykonane trzeba spełnić je wszystkie, twój opis nie pozwala na rozwiązanie bez złamania jednego z nich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Ponadto z taka wiedza Polacy powinni pokazac Norwegom jak rozwiazywac problemy, mysle ze wielu Polakow poprzez fakt, ze wychowali sie w ciezkich warunkach komuny umie sobie dobrze radzic w ciezkich sytuacjach duzo lepiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
mepsycholog napisał:
Ponadto z taka wiedza Polacy powinni pokazac Norwegom jak rozwiazywac problemy, mysle ze wielu Polakow poprzez fakt, ze wychowali sie w ciezkich warunkach komuny umie sobie dobrze radzic w ciezkich sytuacjach duzo lepiej. Jak byś tak mogła jeszcze nam powiedzieć jakich to PROBLEMÓW mamy uczyć tych norwegów rozwiązywać to byśmy już mieli całościowy obraz właśnie tych PROBLEMÓW Tylko że ja widzę jeden istotny problem a mianowicie, czy mówimy o tym samym świecie po którym chodzimy Bo coś mi się wydaje że o dwóch różnych
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
mepsycholog napisał:
Ponadto z taka wiedza Polacy powinni pokazac Norwegom jak rozwiazywac problemy, mysle ze wielu Polakow poprzez fakt, ze wychowali sie w ciezkich warunkach komuny umie sobie dobrze radzic w ciezkich sytuacjach duzo lepiej.

Wychowali się w ciężkich warunkach komuny . Potężna jest siła stereotypu i propagandy naszych wybawców od "zła" komuny, skoro zapomina się młode lata i wygłasza bzdurne hasła.
   Warszawa, lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku - uśmiechnięci ludzie na ulicach, życzliwi, pomocni dla siebie, praca dla każdego, forsa w kieszeniach (prawie jak w Norwegii), puste półki w sklepach, strajki, tajne służby, zadymy na ulicach, idioci u władzy, milicja i wojsko na ulicach, podsłuchy, propaganda, telewizja kłamie...
   Warszawa, dwudziesty pierwszy wiek - wkurwieni ludzie na ulicach, przestraszeni, zestresowani, nienawidzący się wzajemnie, pełne półki w sklepach, bezrobocie, puste kieszenie, strajki, tajne służby, zadymy na ulicach, idioci u władzy, policja i straż miejska na ulicach, kamery, afery, podsłuchy, propaganda, telewizja kłamie...
   Przeanalizuj to sobie, pani psycholog .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Dino, masz racje. zapomnialam dokladnejn tresci, jest napisane o 4 odcinkach , a nie o liniach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok