Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Życie w Norwegii

Portfele kontra sumienie: Norwegowie wolą kupić żywność tanią niż przyjazną środowisku

Monika Pianowska

24 stycznia 2025 14:00

Udostępnij
na Facebooku
Portfele kontra sumienie: Norwegowie wolą kupić żywność tanią niż przyjazną środowisku

85 proc. wierzy, że żywność w Norwegii jest produkowana w sposób przyjazny dla klimatu i środowiska. stock.adobe.com/licencja standardowa

Coraz mniej konsumentów zwraca uwagę na to, czy kupowana przez nich żywność jest produkowana ekologicznie, lokalnie lub w sposób przyjazny dla środowiska i klimatu. Klienci nie przywiązują również wagi do warunków pracy przy wytwarzaniu produktu.
37 proc. respondentów nadal uważa, że ​​spożywana przez nich żywność jest zrównoważona. Wynika to z dwóch badań konsumenckich przeprowadzonych przez Norweską Radę Konsumentów i Oslo Met pod auspicjami projektu NewTools w Państwowym Instytucie Zdrowia Publicznego.
Badania grupowe ujawniły, że ludzie odczuwają pewnego rodzaju bezsilność w związku z szeregiem problematycznych aspektów systemu żywnościowego. Wielu ankietowanych stwierdziło, że nie potrafiło sobie poradzić ze złożonością problemu. W efekcie zamykają oczy i dokonują wyboru na podstawie smaku i ceny, a nie sumienia.
Wpływem na środowisko produkcji mięsa z kurczaka i wieprzowiny. zaniepokojonych jest 44 proc. ankietowanych.

Wpływem na środowisko produkcji mięsa z kurczaka i wieprzowiny. zaniepokojonych jest 44 proc. ankietowanych.stock.adobe.com/licencja standardowa

Pozostaje wierzyć

Bardzo duża liczba osób (85 proc.) wierzy, że żywność w Norwegii jest produkowana w sposób przyjazny dla klimatu i środowiska. Odsetek ten spada do 69 proc., gdy pytanie dotyczy produktów spożywczych pochodzących z krajów UE, a jedynie 23 proc. twierdzi, że ufa żywności wyprodukowanej poza UE.
Wpływem na środowisko ryb hodowlanych jest zaniepokojonych 47 proc. respondentów, 44 proc. wyraża obawy w przypadku jagód, owoców i warzyw – zwłaszcza importowanych – oraz kurczaka i wieprzowiny. Znacznie mniej, bo 31 proc. ankietowanych martwi się, czy produkcja wyrobów gotowych, przekąsek i słodyczy odbija się na środowisku.
Połowa ankietowanych uważa, że ​​zwiększenie produkcji mięsa może sprawić, że norweska produkcja żywności stanie się bardziej zrównoważona. Mieszkańcy Oslo są nieco bardziej zaniepokojeni wpływem produkcji mięsa na środowisko niż mieszkańcy reszty kraju.
Źródła: NTB, Forbrukerrådet
Gość
Wyślij


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok