Chcesz pracować w norweskiej restauracji? Te słówka musisz znać [SŁOWNICZEK]
![Chcesz pracować w norweskiej restauracji? Te słówka musisz znać [SŁOWNICZEK]](https://images.mncdn.pl/images/articles/9fb84c0791fc5f101d98726d337349c121d77510.jpg?resizeimage=w:500,r:1.77,t:c)
Znajomość języka przyda się nie tylko na sali restauracyjnej, lecz także przy pracy w kuchni. Fotolia/Royalty-Free
Bez języka nie jest łatwo – nawet w kuchni
lage mat - gotować (przygotowywać jedzenie),
koke - gotować (doprowadzać do wrzenia, wrzeć),
steke – smażyć,
bake – piec,
skjære – kroić,
hakke – siekać,
rive – trzeć,
skrelle – obierać,
blande, røre – mieszać,
tilsette, blande i – dodawać,
vispe – ubijać.
et kjøleskap – lodówka,
en fryser – zamrażarka,
en komfyr – kuchenka,
en mikrobølgeovn - kuchenka mikrofalowa,
et vaffeljern – waflownica.
en skrellekniv - nóż do obierania warzyw,
en/ei mugge – dzbanek,
en gryte – garnek,
en kjele - garnek, czajnik, kocioł,
en lokk – pokrywka,
en stekepanne – patelnia,
en ildfast form - naczynie żaroodporne,
en bakeform - forma do pieczenia,
et skjærebrett - deska do krojenia,
et rivjern – tarka,
en ostehøvel - nóż do sera,
en boksåpner - otwieracz do konserw,
ei korketrekker – korkociąg,
en sil – sitko,
et dørslag – durszlak,
en tesil - sitko do herbaty, zaparzacz,
en kjevle - wałek do ciasta,
en potetpresse - praska do ziemniaków,
en hvitløkspresse - wyciskacz do czosnku,
en visp – trzepaczka,
en stekespade - łopatka do smażenia,
ei øse - chochla, łyżka wazowa ,
en saks - nożyczki,
en målekopp – miarka,
en/ei trakt – lejek.
Norweski dla kelnera, czyli… napiwki!
Jeżeli decydujemy się na wyjazd do Norwegii w celu podjęcia pracy jako kelnerzy, z pewnością przydadzą nam się nazwy podstawowych przedmiotów, o jakie mogą prosić goście:
en kniv– nóż,
en gaffel – widelec,
en skje – łyżka,
en teskje – łyżeczka,
et kar – naczynie,
et glass – szklanka,
en tallerken – talerz,
en suppetallerken - talerz do zupy,
en/ei skål, en bolle – miska.
brød – chleb,
kjeks – herbatniki,
egg – jajka,
smør – masło,
melk – mleko,
ost – ser,
geitost – ser kozi,
kjøtt – mięso,
pølse – kiełbasa,
fisk – ryba,
laks – łosoś,
torsk – dorsz,
reker – krewetki,
eple – jabłko,
appelsin – pomarańcza,
løk – cebula,
agurk – ogórek,
tomat – pomidor,
poteter – ziemniaki,
te – herbata,
kaffe – kawa,
vann – woda,
øl – piwo,
vin (hvit/rød) – wino (białe/czerwone),
akevitt – wódka norweska.
fiskesuppe –zupa rybna,
gravlaks – łosoś marynowany,
røkelaks – łosoś wędzony,
sildesalat – sałatka śledziowa,
spekesild – śledź marynowany,
blåskjell – małże,
reker – krewetki,
fiskeboller – klopsiki rybne,
fiskegrateng – zapiekanka rybna,
kokt laks/torsk – łosoś/dorsz z wody,
lutefisk – dorsz ługowany,
stekt fisk – ryba smażona,
dyrestek – pieczeń z renifera,
elgstek – pieczeń z łosia,
får i kål – baranina w kapuście,
reinsdyrstek – kotlet z renifera,
eggerøre – jajecznica,
pannekaker – naleśniki,
smørbrød – kanapka.

To może Cię zainteresować