Wiele młodych osób znajduje pracę sezonową w gastronomii, gdzie obowiązują ustalone stawki minimalne.
pxhere.com / CC0 Public Domain
W okresie wakacyjnym wiele młodych osób decyduje się na podjęcie dorywczej pracy – największą popularnością cieszą się zazwyczaj stanowiska w sklepach i w gastronomii. Warto jednak wiedzieć, że osoby poniżej 18 roku życia obowiązują osobne przepisy prawa pracy – pracodawcy muszą zapewnić im odpowiednią umowę i stawkę, która może różnić się w zależności od wieku. Ważny jest także maksymalny czas pracy i godziny, w których jest ona wykonywana.
W artykule przedstawiamy najważniejsze prawa, które przysługują młodym pracownikom sezonowym w Norwegii.
Podstawowe warunki, które musi zapewnić każdy pracodawca:
– pisemna umowa o pracę
– wynagrodzenie za okres szkolenia
– przerwa w trakcie dnia pracy
– lønnsslipp – odcinek z pensji
– wynagrodzenie za nadgodziny
– świadectwo pracy po jej zakończeniu
Pisemna umowa to podstawa
Najważniejszym i podstawowym punktem podczas podejmowania zatrudnienia jest oczywiście umowa. Nie ma znaczenia, czy praca ma trwać całe wakacje, czy tylko kilka dni – w każdym przypadku już pierwszego dnia pracodawca ma obowiązek przygotować pisemną umowę określającą warunki zatrudnienia, m.in. wysokość wynagrodzenia czy czas pracy. Jest to dokument, który pozwoli pracownikowi dochodzić swoich praw, jeśli wynikną jakiekolwiek nieporozumienia.
Na
stronie Państwowej Inspekcji Pracy (Arbeidstilsynet) można zobaczyć, jak powinna wyglądać przykładowa umowa. Wzór dostępny jest także w języku polskim.
Trzeba ustalić odpowiednią stawkę
W Norwegii nie obowiązuje ogólna dla wszystkich zawodów płaca minimalna, dlatego podejmując pracę, warto zorientować się, jakie stawki obowiązują na podobnych stanowiskach w innych firmach.
W niektórych branżach wszystkich pracowników obowiązują jednak warunki układu zbiorowego wynegocjowanego przez związki zawodowe – wśród nich znajduje się między innymi popularna wśród młodych ludzi gastronomia, hotelarstwo czy branża sprzątająca. Minimalne określone stawki różnią się od wieku – starsi pracownicy mogą liczyć na nieco wyższe „godzinówki” niż ci młodsi. Ustalone stawki w poszczególnych branżach można sprawdzić na
stronie Arbeidstilsynet.
Minimalne stawki godzinowe dla młodych pracowników w hotelarstwie i gastronomii:
– 16 lat: 102,18 koron
– 17 lat: 111,68 koron
– 18 lat: 125,94 koron
Ważny jest czas pracy
Aby podjąć pracę wakacyjną w Norwegii, trzeba mieć ukończone 13 lat – w takim przypadku obowiązują jednak surowe wytyczne co do tego, jakie zadania można wykonywać i wymagane jest pozwolenie od prawnych opiekunów. Osoby niepełnoletnie muszą mieć także zapewnione minimum 12-godzinne przerwy między zmianami. Najmłodsi pracownicy mogą podjąć się lekkich zadań, takich jak praca biurowa, sprzątanie czy sprzedaż gazet. W dni wolne od lekcji mogą pracować maksymalnie 7 godzin na dobę od szóstej rano do dwudziestej. Osoby, które skończyły 15 lat, mogą z kolei objąć wszystkie stanowiska, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i nie przeszkadzają w nauce. 18-latkowie mogą podjąć się każdej pracy – do czasu ukończenia 20 roku życia nie mogą jednak sprzedawać i serwować wysokoprocentowych alkoholi.
Sposób na zdobycie doświadczenia
Praca sezonowa to doskonała okazja na zarobienie dodatkowych pieniędzy, ale też sposób, aby zdobyć cenne doświadczenie zawodowe. Pracodawcy często przychylniejszym okiem patrzą na osoby, które już jako nastolatkowie chwytają się dorywczych zajęć.
Podczas szukania pracy sezonowej należy jednak wiedzieć, jakich warunków trzeba wymagać – świadomy swoich praw pracownik rzadziej pada ofiarą nieuczciwych pracodawców, którzy w niektórych przypadkach starają się wykorzystać niewiedzę młodych osób.
27-06-2018 21:40
0
-4
Zgłoś