Praca na sezon: pisemna umowa to podstawa

Oprócz pisemnej umowy, pracownik ma również prawo do godzinowej stawki minimalnej, np. będąc zatrudnionym w sektorze gastronomii /zdj. polgądowe stock.adobe.com/standardowa
Umowa to podstawa
W prawidłowo sporządzonej umowie powinny znaleźć się m.in. informacje dotyczące: nazwy firmy, jej adresu, miejsca wykonywanej pracy, okresu pracy, opisu wykonywanych obowiązków/nazwy stanowiska, wysokości wynagrodzenia, dodatku za nadgodziny, długości przerw czy okresu wypowiedzenia.
W pisemnej umowie nie powinny być zawarte osobiste informacje, takie jak np. ta o stanie zdrowia pracownika. Zgodnie z prawem nie może być tam także klauzul, takich jak np. że pracodawca ma prawo potrącić jakąś kwotę z pensji zatrudnionego, jeśli klient nie zapłaci rachunku.

Wzór umowy o pracęArbeidstilsynet
Arbeidstilsynet przyznaje, że co prawda norweskie prawo dopuszcza zawieranie umów ustnych, jednak w sytuacji konfliktu interesów między pracownikiem a pracodawcą, to pisemna umowa pozwala na zweryfikowanie warunków zatrudnienia.
Stawki minimalne
Minimalna stawka godzinowa sektor rolnictwa i ogrodnictwa
Pracownicy sezonowi
Pracownicy poniżej 18 roku życia: 114,40 NOK
Powyżej 18 lat - zatrudniony do 12 tygodni: 134,40 NOK
Powyżej 18 lat - zatrudniony od 12 do 24 tygodni (3 do 6 miesięcy): 139,90 NOK
Pracownicy na stałe:
Robotnicy niewykwalifikowani: 154,30 NOK
Pracownicy poniżej 18 roku życia: 123,90 NOK
Dodatek dla pracowników wykwalifikowanych: 14,00 NOK
Dodatek w wysokości 25% jest wypłacany za przepracowaną godzinę:
Między sobotami o 00 i niedzielami o 24
Między 00 a 24 w Boże Narodzenie i Sylwestra
Między 00:00 a 24:00 w dni ustawowo wolne od pracy oraz od 1 do 17 maja.
Branża sprzątająca:
Pracownicy, którzy wykonują sprzątanie dla prywatnych firm, które oferują usługi sprzątania, muszą mieć stawkę godzinową co najmniej: 204,54 NOK
Pracownicy poniżej 18 roku życia, którzy wykonują sprzątanie dla prywatnych firm oferujących usługi sprzątania, muszą mieć stawkę godzinową co najmniej: 153,55 NOK
Branża hotelarsko-gastronomiczna
Dla pracowników powyżej 20 roku życia i po czteromiesięcznej praktyce dla pracowników powyżej 18 roku życia
Minimalna stawka wynagrodzenia dla tych pracowników wynosi: 179,94 NOK
Dla młodych pracowników
16 lat: 118,08 NOK
17 lat: 127,58 NOK
18 lat: 141,84 NOK

Wielu pracowników zagranicznych każdego roku znajduje zatrudnienie na sezon np. przy zbiorze owoców w Norwegii, a także w gastronomii i hotelarstwie.Źródło: fotolia
Czas pracy
- 9 godzin w ciągu 24 godzin (normalny dzień roboczy)
- 40 godzin w ciągu 7 dni (normalny tydzień pracy)
- 38 godzin w ciągu 7 dni za pracę wykonywaną przez całą dobę w dni powszednie
- 36 godzin w ciągu 7 dni za pracę wykonywaną przez całą dobę, przez cały tydzień
Jeśli pracownik podczas przerwy musi przebywać w miejscu pracy lub nie ma wystarczająco dobrego pomieszczenia socjalnego, przerwa musi być wliczona do czasu pracy.
Jeżeli pracownik pracuje dłużej niż dwie godziny po zakończeniu normalnego czasu pracy, pracownik ma prawo do kolejnej przerwy trwającej co najmniej pół godziny. Przerwa zaliczana jest do czasu pracy.
Ustawa o środowisku pracy zawiera zasady dotyczące dziennego i tygodniowego czasu wolnego od pracy. Ma to na celu zapewnienie pracownikom wystarczającej ilości odpoczynku i czasu wolnego.
Pracownikom przysługuje co najmniej:
- 11 kolejnych godzin wolnych od pracy w ciągu 24 godzin
- 35 kolejnych godzin wolnych od pracy w ciągu 7 dni
Szkolenie
Sprzęt ochronny
Jeżeli na danym stanowisku wymaga się, by pracownik miał sprzęt ochrony, to dana osoba musi go nosić, w innym wypadku ryzykuje utratę praw, takich jak odszkodowanie za ewentualny wypadek przy pracy.
To może Cię zainteresować
25-05-2023 11:21
4
0
Zgłoś