Gastronomia i hotelarstwo pod lupą: naruszenia przepisów w 7. na 10 kontroli

Kontrole najczęściej wykazywały naruszenia przepisów m.in. w związku z nieprawidłowymi umowami o pracę arbeidstilsynet/materiały prasowe
Zaniżone stawki, nieprawidłowe umowy
Nieuczciwi przedsiębiorcy wykorzystywali brak znajomości przepisów prawa pracy wśród zatrudnionych, np. pracowników zagranicznych.
Pracownik zatrudniony w sektorze hotelarstwa i gastronomii ma prawo do stawki minimalnej niezależnie, czy jest Norwegiem, czy obcokrajowcem. Nie ma również znaczenia, czy pracownik jest zatrudniony na stałe, tymczasowo lub pracuje w pełnym lub niepełnym wymiarze czasu pracy.
Stawka minimalna w tym sektorze dla pracowników powyżej 20 roku życia i po czteromiesięcznej praktyce dla pracowników powyżej 18 roku życia wynosi: 179,94 NOK.
W umowie powinny znaleźć się m.in. informacje dotyczące: nazwy firmy, jej adresu, miejsca wykonywanej pracy, okresu pracy, opisu wykonywanych obowiązków/nazwy stanowiska, wysokości wynagrodzenia, dodatku za nadgodziny, długości przerw czy okresu wypowiedzenia.
Praca 41 dni pod rząd

Kontrole wykazały, że niektórzy pracodawcy oferowali pracownikowi 100 koron za godzinęŹródło: fotolia.com

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.