Jarmarki świąteczne są bardzo popularne w Norwegii.
pixabay.com/CC0 Creative Commons
Strojenie choinki, pieczenie siedmiu rodzajów świątecznych ciasteczek, ale też firmowe julebord i oddawanie do sklepów nietrafionych prezentów gwiazdkowych. Norwegowie mają wiele bożonarodzeniowych tradycji, zarówno tych kultywowanych od dawna, jak i zupełnie nowych. W Norwegii Święta trwają dłużej niż kilka dni i są przede wszystkim okazją do wspólnej zabawy, odpoczynku i rodzinnych spotkań przy dobrym jedzeniu.
Norwegowie rozpoczynają przygotowania do Świąt na długo przed Wigilią. W grudniu dekorują swoje domy ozdobami z motywem Świętego Mikołaja, a także aniołkami, sercami, gwiazdkami, świnkami, myszkami czy domkami z piernika. Wiele świetlnych dekoracji pojawia się również na zewnątrz budynków.
Przez cały grudzień w domach i restauracjach serwuje się gløgg – rodzaj grzanego wina z miodem i bakaliami. Norwegowie wprowadzają się w świąteczny nastrój także poprzez… spożywanie ogromnych ilości pierniczków.
Świąteczne jarmarki
Przez cały grudzień w wielu norweskich miastach trwają jarmarki, które tworzą magiczny, świąteczny nastrój. Na miejscu można kupić wiele lokalnych produktów w korzystnych cenach, takich jak ciepłe zimowe swetry i produkty rzemieślnicze. Jarmarki to jednak nie tylko dobra okazja, żeby kupić prezenty, ale także – by spróbować norweskich specjałów i wziąć udział w specjalnych bożonarodzeniowych wydarzeniach.
Przegląd jarmarków bożonarodzeniowych w Norwegii >>> CZYTAJ WIĘCEJ
Wigilia przed Wigilią
Podobnie jak Polacy, Norwegowie świętują Wigilię 24 grudnia. Jednak dzień wcześniej odbywa się tak zwana „mała wigilia” (lille julaften), podczas której większość rodzin dekoruje choinkę. W Norwegii tradycyjnie przystraja się ją lampkami, norweskimi flagami, bombkami, brokatem i gwiazdą na szczycie. Ciekawym norweskim zwyczajem świątecznym jest także tańczenie wokół choinki i śpiewanie kolęd. Ten obrzęd odbywa się zwykle po wieczerzy wigilijnej.
Podczas lille julaften dzieci wraz z rodzicami budują też domki z piernika i wykonują wiele innych obowiązków domowych. Popularne jest też jedzenie risgrøt – ryżowego puddingu.
W grudniu, przed Świętami, wielu Norwegów organizuje tzw. julebord. To przyjęcia świąteczne z jedzeniem i napojami, które przygotowują stowarzyszenia, firmy, a także przyjaciele.
>>> O tym, że wielu Norwegów decyduje się organizować julebord w Polsce pisaliśmy TUTAJ.
Łakocie i słodycze
W Norwegii Święta nieodzownie kojarzą się z różnego rodzaju łakociami. Sprzedaje się ogromne ilości marcepanu oraz czekolady i orzechów. Powszechnym zwyczajem jest też obdarowywanie się pudełkami czekoladek podczas Bożego Narodzenia.
Według norweskiej tradycji przed Świętami powinno się upiec co najmniej siedem różnych rodzajów ciastek. Do najbardziej popularnych należą: Smultringer, Sandkaker, Sirupssnipper, Goro, Krumkaker, Fattigmann i Berlinerkranser.
Romjul, czyli przedłużone świętowanie
W Norwegii okres między Wigilią a Sylwestrem nazywany jest romjul. W tym czasie często organizuje się różnego rodzaju imprezy. Romjul to także doskonała okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi – w tym czasie ulice norweskich miast wypełnione są ludźmi.
Natomiast 27 grudnia, po świątecznej przerwie, otwierane są sklepy. Dla wielu Norwegów ten dzień stanowi świetną okazję… do zwrotu i wymiany nietrafionych prezentów gwiazdkowych.