Prohibicja w Norwegii, czyli od pijaństwa do turystyki alkoholowej

Na zdjęciu: Norweski sklep z alkoholem (1904). Fot. valeriyap - stock.adobe.com, licencja standardowa
Wódka w historii Norwegii

Kolejka pod Vinmonopolet w Oslo. Zdjęcie wykonano w 1943 roku, kilka minut przed 06:00.Fot. Archiwum NTB
W połowie XIX wieku do głosu zaczęły dochodzić organizacje, które sprzeciwiały się spożywaniu i sprzedaży alkoholu. W Norwegii zaostrzano prawo dotyczące jego produkcji i sprzedaży. W niektórych gminach uzyskanie pozwolenia wiązało się z koniecznością poddania prośby pod głosowanie mieszkańców. Starania organizacji, do których w 1919 roku należało 257 tys. spośród 2,6 mln Norwegów, zakończyły się wprowadzeniem w 1919 roku prohibicji i przyznaniu państwu monopolu na handel napojami alkoholowymi innymi niż piwo.
Na wakacje do… baru

W kraju fiordów płaci się 120 proc. więcej, w porównaniu ze średnią UE, za alkohol oraz wyroby tytoniowe. Napoje procentowe są średnio czterokrotnie droższe niż w Polsce.Fot. Aksel Lian, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Źródła: SSB, Przegląd Bałtycki, MojaNorwegia.pl
Artykuł opublikowano po raz pierwszy w sierpniu 2021 roku.
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
23-10-2024 23:31
44
0
Zgłoś
23-10-2024 22:41
2
0
Zgłoś
23-04-2023 13:39
5
0
Zgłoś