Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
adam Sz Julkaaaen Kamil0250 I-ona *** Haukooo (2811 niezalogowanych)
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
a u mnie było jeszcze inaczej..syn został przez komune przydzielony do 6 klasy podstawowki automatycznie,dyrektorka i jedna nauczycielka same przyjechały do mnie do domu po zgłoszeniu przez moja włascicielke domu,ze zamieszkalismy w Norwegii...nie potrzebowałam nic,fakt dałam świadectwo szkolne z Polski,które przetłumaczyła polska nauczycielka przydzielona do tej szkoły bo chodzi kilkoro dzieci...i to wszystko...jesli chodzi o corke to została skierowana na roczny kurs jezyka a po tym do AI na dwa lata a poźniej,czyli za rok do normalnego liceum...wszystkie decyzje podejmowali urzednicy ale w porozumieniu z nami...nie było zadnych egzaminow,tylko musiałam przetłumaczyc swiadectwo na norweski...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów

(Marcin_D)
Początkujący
czyli mniej wiecej tak samo jak napisalem, tylko w naszym przypadku corka poszla po wakacjach do szkoly i rektor wszystko zalatwil.

a w videregående czyli liceum zawiozlem syna 2 tyg. po rozpoczeciu roku po krotkiej rozmowie rektor z usmiechem powiedzial... ze juz moze zostac na lekcjach.. czyli w tym przypadku on zadecydowal o przyjeciu, co normalnie robi urzad wojewodzki czyli Fylkesmann (County Governor) dzieci skladaja podanie wybieraja 2 podstawowe kierunki i 1 dodadkowy. Mozna przez internet to zrobic, i w ungdomsskule pod koniec nauki nauczyciele pomagaja to zgloszenie wyslac, trzeba tylko pamietac zeby dolaczyc kopie pozwolenia na pobyt.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
MariposaNegra: "Ba w poscie z pytaniem nie ma mowy o tym ze orzeszek nie zna norweskiego, ze dopiero przyjechal do norwegii. "
Mozna to wywnioskowac po wypowiedzi, skoro ma 12 lat i pisze ze idzie do szkoly podstawowej i pyta o dokumenty, to oznacza to ze wczesniej tu do szkoly nie chodzila, prawda? Gdyby chodzila, to by wiedziala i pewnie znala juz język.
"Milo ze zgadzasz sie co do "wolnego forum" ale krytykowanie w ten sposob wypowiedzi innych fair nie jest. Czyz nie? " - KRYTYKOWANIE? Ja nie krytykuje, tylko stwierdzam fakt, iż nie masz racji, a poza tym jedno twoje zdanie zaprzecza drugiemu, nie da sie ukryc, wiec nie mozesz sie o to dąsać.

"Ja po prostu chcialam pomoc na tyle na ile wiedzialam od innych "ubiegajacych" sie o miejsce w szkole. CO z tego ze jest obowiazkowa skoro do nie kazdej szkoly moga Cie przyjac. " - podstawowka jest obowiazkowa i kierują tam gdzie jest organizowana klasa mottak, w wiekszych miastach, natomiast w mniejszych miejscowosciach zazwyczaj nie ma mozliwosci wyboru szkoly podstawowej, idzie sie do tej, ktora jest.Liceum sie wybiera, nie jest ono obowiązkowe, dlatego "ubiegasz" sie o miejsce, w podstawówce nie.

Nie twierdze ze nie jestes inteligentna, uwazam ze twoje informacje o egzaminach rowniez sie przydadza. Ale przeczytaj jeszcze raz swoja wypowiedz z poczatku watku. Ma sie ona nijak to zapytania orzeszka.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
kasia m
(lkasiaM)
Wiking
ja rok temu przyjechałam i zapisywalam dzieci do szkoły podstawowej potrzebny mi byl numer personalny bezwarunkowo chcieli zobaczyc numer bo wielu polakow siedzi tu na czarno i sciagaja rodziny a to jest nielegalne trzeba miec legalny pobyt aby zapisac dzieci do szkoły przynajmniej tak jest u nas
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
lkasiaM napisał:
ja rok temu przyjechałam i zapisywalam dzieci do szkoły podstawowej potrzebny mi byl numer personalny bezwarunkowo chcieli zobaczyc numer bo wielu polakow siedzi tu na czarno i sciagaja rodziny a to jest nielegalne trzeba miec legalny pobyt aby zapisac dzieci do szkoły przynajmniej tak jest u nas
W Oslo nie trzeba miec nr presonalnego zeby zapisac dziecko do szkoly. Nie wiem gdzie jest to "u was"? Chyba sama nie wierzysz w to co mowisz, jezeli ktos jest nielegalnie to musialby byc głupkiem do potęgi, zeby sciagnac tu rodzine. A tym bardziej dzieci. Wiec takie tłumaczenie, ze BEZWARUNKOWO chcieli zobaczyc numer jest dla mnie nieprawdopodobne... jak zobaczyc? Numeru presonalnego sie nie pokazuje jak zdjecia, tylko sie wpisuje w kwestionariusz.
Tak wiec kasiu, wiadomo ze trzeba miec LEGALNY POBYT, zeby sciagnac tu rodzine. Chyba nie wyobrazasz sobie ze ktos jest z dziecmi na dziko i jak zachoruja to co wtedy? Albo jak zlamie noge, reke? To i owszem na legevakten przyjma, ale rachunek wystawia na okraglutka sumke. Norwegowie tez sobie nie wyobrazaja zeby cale rodziny byly tu nielegalnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
kasia m
(lkasiaM)
Wiking
widze ze mamy tu do czynienia z osoba ktora niewiele o życiu wie i jest strasznie przemądrzala zarrozumiała no i bardzo niemila.
Osoba która cos wie o zyci i przzyla małe co nieco wie ze w życiu róznie bywa i ludzie podejmuja decyzje dla nas samych nieraz dziwne i niezrozumiale a to ze ktos jest tu z dziecmi i z rodzinom bez numeru do najwiekszych cudów świata nie nalezy widac ze masz kontakt z niewielka grupą ludzi a grono twoich znajomych jest bardzo skąpe bo jak widze znasz tylko jeden szablon zycia no ale wszystko przed toba pewnie życie ci pokarze jak bywa zagmatwane. Poza tym niewiem czy wiesz w Norwegi przepisy dotyczace jednej sprawy w róznych komunach mogą sie róznic i tak tez jest jak widze w tej sprawie w jednej komunie trzeba okazac numer w innej jak widze nie. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
lkasiaM napisał:
widze ze mamy tu do czynienia z osoba ktora niewiele o życiu wie i jest strasznie przemądrzala zarrozumiała no i bardzo niemila.
Osoba która cos wie o zyci i przzyla małe co nieco wie ze w życiu róznie bywa i ludzie podejmuja decyzje dla nas samych nieraz dziwne i niezrozumiale a to ze ktos jest tu z dziecmi i z rodzinom bez numeru do najwiekszych cudów świata nie nalezy widac ze masz kontakt z niewielka grupą ludzi a grono twoich znajomych jest bardzo skąpe bo jak widze znasz tylko jeden szablon zycia no ale wszystko przed toba pewnie życie ci pokarze jak bywa zagmatwane. Poza tym niewiem czy wiesz w Norwegi przepisy dotyczace jednej sprawy w róznych komunach mogą sie róznic i tak tez jest jak widze w tej sprawie w jednej komunie trzeba okazac numer w innej jak widze nie. Pozdrawiam

Nie rozśmieszaj mnie tymi słowami. Po czym stwierdzasz ze jestem niemiła i przemądrzała? Ja jestem dorosłą kobietą, ktora na widok głupot, które wypisują ludzie na forum pada z wrażenia. Ja te wypowiedzi prostuję.
A po drugie, skąd ty mozesz wiedziec co ja w moim zyciu przezyłam i jakie mam o nim pojęcie? Skąd mozesz wiedziec z jaka grupą udzi ja mam kontakt?? NA pewno z osobami twojego pokroju kontaktów nie utrzymuje. Ja sie w twoje zycie nie wtrącam, wiec nie wtracaj sie w moje, ok? Po twoim stylu wypowiedzi i błędach ortograficznych oraz braku interpunkcji wnioskuję, ze niewiele jeszcze w zyciu przeszłas, a szkola byla przawdziwym placem boju. Ten szablon zycia ( ludzi ubogich intelektualnie) jest mi znany dobrze, poniewaz bylam wiele lat zmuszona miec kontak z nimi ze względy na charakter mojego zawodu.
Ps, to ze ktos jest mądrzejszy, inteligentniejszy i ma pewna wiedze, nie oznacza ze jest zarozumialy. Tylko ludzie niedowartosciowani myslą w taki sposob ja ty. NIE WYPOWIADAJ SIE WIECJE NA MOJ TEMAT.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
kasia m
(lkasiaM)
Wiking
błendy ortograficzne robi sie z róznych powodów ale tego tez widze nie wiesz a tłumaczyc cie bede bo szkoda mojego czasu powinna s sie zastanowic bo jak widze moja opinia na twoj temat to nie tylko moja opinia ...........................ale masz racje niebede wypowiadc sie wiecej na twoje wiadomosci szkoda czasu dla tak ograniczonej osoby
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
lkasiaM napisał:
błendy ortograficzne robi sie z róznych powodów ale tego tez widze nie wiesz a tłumaczyc cie bede bo szkoda mojego czasu powinna s sie zastanowic bo jak widze moja opinia na twoj temat to nie tylko moja opinia ...........................ale masz racje niebede wypowiadc sie wiecej na twoje wiadomosci szkoda czasu dla tak ograniczonej osoby
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok