Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Szkoła - Norwegia

Czytali temat:
adam Sz Julkaaaen Kamil0250 I-ona *** Haukooo (2810 niezalogowanych)
1 Post
Angelika Orzechowska
(orzeszek98765)
Wiking
Ide do szkoły norweskiej w sierpniu tego roku.Jakie dokumenty muszę mieć przetłumaczone na jezyk Norweski do szkoły podstawowej .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
żadnych musisz zglosic sie do szkoly, ktora wyznaczyla ci komuna. Info dla twoich rodzicow - nie musisz miec tez numeru personalnego ani nawet pozwolenia na pobyt, jesli jeszcze nie zostalo wydane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MariposaNegra)
Wiking
Zadnego?? Dziwne... Z tego co ja wiem, swiadectwo to podstawa. Poza tym jako obcokrajowiec bedziesz piac egazmin. Zazwyczaj jest to norweski, angielski i matematyka. Na podstawie wyniku dostajesz sie do szkoly. Nie gwarantuje na 100% ze mam racje.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Skoro nie gwarantujesz, ze masz racje, to po co piszesz te nieprawdziwe informacje? Twoj post jest paradoksem. Ja natomisat gwarantuje na 100% ze mam racje. Jaki egzamin? Z czego? Z norweskiego? Po przybyciu do Norwegii dzieci imigrantow ida do klasy mottak i tam ucza sie jezyka i maja inne przedmioty, na koniec zdaja egzamin i na tej podstawie moga juz przejsc do normalnej klasy. Żadne swiadectwo nie jest potrzebne zeby zapisac sie do szkoly podstawowej.
Poza tym, dziecko napisalo ze idzie do norweskiej szkoly - bo do takiej ida polskie dzieci, tu nie ma polskich szkol, ktorych edukacja jest uznawana w Norwegii. Sa szkolki sobotnie.
Uczen szkoly podstawowej dostaje sie do szkoly poprzez zgloszenie sie, a nie na podstawie jakiegos wyniku egzaminu.
Moje, moich znajomych i przyjaciol dzieci chodza tu do szkoly i ŻADNE NIGDY NIE POTRZEBOWALO SWIADECTWA ANI ZDAWANIA EGZAMINOW ZEBY ZAPISAC SIE DO SZKOLY.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MariposaNegra)
Wiking
HILTON,
Zanim zaczniesz cokolwiek w ten sposob pisac zastanow sie troche! Po pierwsze ja w tym roku ide do norweskiego liceum i owszem swiadectwo bylo potrzebne, pisalam rowniez 2 egzaminy na podstawie ktorych dopiero gmina dopasowuje Ci szkole oczywiscie sama tez je wybierasz (3 w podaniu). WIec masz do wyboru albo klase z obcokrajowcami gdzie uczysz sie norweskiego albo klase z norwegami bez tego typu ulg. To jesli chodzi o szlole srednia. A jesli chodzi o podstawowke, bedac na egzaminach rozmawialam z osobami ktore ubiegaly sie o dostanie do szkoly norweskiej. I one rowniez pisaly egzaminy o ktorych wspomnialam wyzej na podstawie ktorych dostawaly miejsce w szkole. A piszac "nie na 100%" nie znaczy ze jestem w bledzie tylko ze te informacje moga dotyczyc np gimnazjum co w norwegii wlicza sie do podstawowki. Wiec nie masz prawa uzywac takich okreslen bo to jest wolne forum i kazda informacja sie przyda! Sama wiem jak bylo ciezko dowiedziec sie czegokolwiek tym bardziej realnego!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie mam prawa uzywac jakich określen? Wlasnie to jest wolne forum... znow twoja wypowiedz to paradoks, a jesli umiesz czytac, to zauwaz, ze byla mowa od poczatku o szkole podstawowej, bo o taka pytal orzeszek.
Egzaminy mogly pisac dzieci, ktore znaja norweski, a nie takie ktore dopiero co przyjechaly do NO. Jeszce raz powtarzam, do norweskiej szkoly podstawowej idzie sie obowiazkowo, nie trzeba sie UBIEGAC, jak to ujęłaś.

"A piszac nie na 100%, nie znaczy ze jestem w bledzie tylko ze te informacje moga dotyczyc np gimnazjum co w norwegii zalicza sie do podstawowki" - to sa twoje slowa. Sama sie zastanow nad tym co piszesz, ba jak ja juz wczesniej wspomnialam chodzi WLASNIE O PODSTAWÓWKĘ.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MariposaNegra)
Wiking
Milo ze zgadzasz sie co do "wolnego forum" ale krytykowanie w ten sposob wypowiedzi innych fair nie jest. Czyz nie? Ja po prostu chcialam pomoc na tyle na ile wiedzialam od innych "ubiegajacych" sie o miejsce w szkole. CO z tego ze jest obowiazkowa skoro do nie kazdej szkoly moga Cie przyjac. "Ubiegajacych" - bo jezeli wybierasz te 3 szkoly w podaniu ktore skladasz, a pozniej piszesz egzaminy to na ich podstawie "ubiegasz sie" o miejsce do wybranych szkol. Skad ten "termin" jak to okreslasz? Wlasnie stad ze jezeli kiepsko pojdzie Ci w egazminie idziesz do szkoly ze specjalnymi peofilami dla obcokrajowcow. Ba w poscie z pytaniem nie ma mowy o tym ze orzeszek nie zna norweskiego, ze dopiero przyjechal do norwegii. Pyta o dokumenty, wiec ja udzielilam odp. z tych informacji ktore dostalam od znajomej w dniu egaminow. Wiec wybacz jezeli nie jestem na tyle inteligentna i wszechwiedzaca zeby udzielic satysfakcjonujacej jak Twoja wypowiedzi. Licza sie szczere checi ktore ja mialam. A ze w jej przypadku niewiele to pomoze trudno. Moze ktos inny kto zajrzy na forum uzna to za przydatne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
Hei co do świadectw to nie musisz mieć w ogóle do szkoły podstawowej,a i egzaminu tez moja córka nie zdawała poszła nawet rok wyżej niż w Polsce chodziła poszła odrazu do nerweskiej klasy ,ale miała tłumacza bo mieszkamy w małej miejscowości i nie ma klasy mottak.Piszę ze swojego doświadczenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów

(Marcin_D)
Początkujący
orzeszek98765 napisał:
Ide do szkoły norweskiej w sierpniu tego roku.Jakie dokumenty muszę mieć przetłumaczone na jezyk Norweski do szkoły podstawowej .

mozesz miec przetlumaczone swiadectwa z polski ostatnie, ale nie jest to konieczne jesli np. w danej szkole jest polska lub znajaca polski jezyk nauczycielka.

jesli jest wiecej dzieci imigrantow, to tworzona jest specjalna klasa dla nich wlasnie i wbijany jest do glowy jezyk norweski.... jesli masz szczescie ( a czesto tak bywa) to ta klase prowadzi polska nauczycielka po angielsku, zwazywszy ze moga byc tam dzieci z innych krajow rowniez. ( dlaczego polska? a no dlatego ze nas tu po norwegach najwiecej!!!)

uczycie sie na poczatku jezyka, ale dochodza tez przedmioty dodadkowe... bedziecie tez na lekcjach z normalna klasa norweska na niektorych zajeciach...i nawet sie nie zorientujesz kiedy was tam na stale wcisna...

Powodzenia.
Jakies pytania? prosze pisac, moze bede wiedzial to odpowiem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów

(Marcin_D)
Początkujący
no i oczywiscie zadnych egzaminow ani w barne ani ungdomsskule nie ma...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok