Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Dariusz G. (3378 niezalogowanych)
1 Post

(bad harry)
Wiking
Wajder napisał:
Po pierwsze nic nie wyłudzam, ponieważ nie pobieram żadnego zasiłku ani w polsce, ani w norwegii.
Po drugie w Norwegii już nie pracuje od dłuższego czasu.
Po trzecie nie posiadam już norweskiego ubezpieczenia.
Po czwarte nie jestem pracownikiem sezonowym (tak jak chyba większość z tych krzykaczy...)
Po piąte młotki zatrzymajcie co niektórzy dla siebie.
Po szóste pytanie brzmiało jak długo istnieje norweskie ubezpieczenie od momentu wpłynięcia ostatniej składki.
Po siódme (do tych co tak łatwo obrażają) co najważniejsze szlag was trafia że nie idę na permitering jak reszta "polskich norwegów", wolę być z rodziną która i tak ma mnie mało, niż siedzieć po siedmiu na domku i zapijać się czym popadnie za marne pieniądze. Ciekawe co powiedzieliby wasi znajomi w Polsce gdyby wiedzieli jak dostojnie żyjecie. "Gratuluję" ortografii dobrze świadczy o norweskiej Polonii. Powodzenia

po pierwsze wyłudzasz ubezpieczenie a zasiłek może teortycznie być ci przyznany więc też
po drugie że nie pracujesz to jeszcze nic bo jaki ty masz teraz status bezrbotny , bezrobotny na permitringu czy zwolniony
po trzecie twoje ubezpieczenie jest tak samo nie wiadomo co jak i status bo to się jedno z drugim wiąże
po czwarte nikt ci tu nie zarzucił że jesteś pracownikiem sezonowym choć na takiego wyglądasz
po piąte młotek przydałby ci się napewno
po szóste jakiej składki
po siódme nie uważaj się za lepszego od polskich norwegów bo jesteś kochajacy tatuś , sam mam rodzine w polsce i jak zdarza się mi permiterng nie zapijam się byle czym w siedmiu w jednym domku . może nie żyje dostojnie ale godnie i mam jakieś zasady których tobie na pewno brakuje .
i nie naskakuj na polskich norwegów bo większość z nich tu ciężko pracuje w przeciwieństwie do takich kombinatorów jak ty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
hilton , widze cie na forum
zabierałaś głos w tej sprawie , chętnie poznam twoją opinie o wcześniejszej odpowiedzi wajdera bo wiem że masz cięte słowo pisane
:laug
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Troszke mi sie stępiło ostatnio, ale tak kilka miesiecy wstecz to było bardzo ostro
A o ktora konkretnie wypowiedz wajdera ci chodzi ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
o trzeci jego post
no nie mów że się stępiło
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Grunt, ze wajder nie jest na bakier z ortografią
Musiałby mnie ktos bardzo wkurzyc, lub wrecz obrazic zebym wszczeła "postępowanie". jeszce pół roku temu bardzo sie tu udzielałam, podpowiadałam jak cos załatwic, nawet dokładnie opisywałam co zrobic, a teraz mam to w tyłku szcerze mówiąc. Wyszłam z załozenia , ze jak ktos jest na forumm i nie potrafi skorzystac z informatora emigranta, to nic mu juz nie pomoze Zawsze mozna zapytac u zrodła, ale czesto slysze " BO JA NIE ZNAM JEZYKA", szczerze - a co mnie to obchodzi? jak sie przyjezdza do kraju norweskiego, to trzeba znac norweski, ewentualnie angielski, ktorym porozumiewac mozna sie wszedzie procz Francji i Hiszpanii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Pieniądze z permiteringu możesz pobierać będąc w PL (jak masz żone i dzieci w kraju to jesteś traktowany jako "pracownik graniczny" (porostu czekasz na prace i jesteś w każdej chwili gotów ją podjąć ponownie) ewentualnie jesteś zwolniony i idziesz do NAV-u bierzesz zasiłek z trzech miesięcy i przenosisz sie do kraju i rejestujesz jako bezrobotny.
nie można być zatrudnionym i potem zniknąć, albo pracujesz albo permitering albo zwolnienie.
P.S. nie testowałem tego osobiście (z mojego rozeznania i wiadomości od innych polaków porostu tak uważam) jeśli coś napisałem nie tak oświećcie mnie żebym nie żył w błędzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
zuzu pierwsze słysze żeby na permiteringu można pobięrać zasiłek w kraju
jeżeli wyjeżdzasz do rodziny musisz to wpisać w meldekort jako urlop i nie płacą . ale nie na zasadzie że siedzisz w polsce cały czas na urlopie . musisz być do dyspozycji nav i pracodawcy
w przypadku zwykłego bezrobotnego możesz jechać na trzy miesiące w poszukiwaniu pracy po wypełnieniu odp. druków w nav .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
permitering to nie zasiłek, pracodawca płąci czesc wynagrodzenia, niektorzy to nazywają po polsku "postojowe". Mozna wtedy byc w polsce, jak sie tam ma rodzine. natomiast na zasiłku dla bezrobotnych w PL przebywac nie mozna, mozna tez zasiłek przeniesc do Polski, ale wtedy juz nie mozna go spowrotem przeniesc do Norwegii. Chcac odwiedzic ojczyzne, trzeba poinformowac nav i wtedy nie placa,chyba ze jedziesz na tydzien to nikogo informowac nie trzeba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
Hilton napisał:
permitering to nie zasiłek, pracodawca płąci czesc wynagrodzenia, niektorzy to nazywają po polsku "postojowe". Mozna wtedy byc w polsce, jak sie tam ma rodzine. natomiast na zasiłku dla bezrobotnych w PL przebywac nie mozna, mozna tez zasiłek przeniesc do Polski, ale wtedy juz nie mozna go spowrotem przeniesc do Norwegii. Chcac odwiedzic ojczyzne, trzeba poinformowac nav i wtedy nie placa,chyba ze jedziesz na tydzien to nikogo informowac nie trzeba.

prawie to samo miałem na myśli ale jeszcze raz przestudiowałem info na nav ponieważ mam pewne wątpliwości co do tego czy można pojechać do kraju np dwa miesiące bo jeżeli tak to na jakich zasadach .
nie doszukałem tam tego co chciałem .
jeżeli poinformuje nav że wyjeżdżam na tak długo przebywając na tzw postojowym (oczywiście rezygnując z zasiłku bo na pewno nie można brać w polsce )to czy nie skreślą mnie z ewidencji
no a co z meldekort ewentualnie wtedy --nie wysyłać . w nich punkt piąty brzmi o chęci dalszej rejestracji.
no a co w przypadku jakby ktoś chciał pojechać na rok bo tyle przewiduje permitering
to teoretycznie jakby pracować co drugi to ubezpieczenie miało by się cały czas
czy możesz wnieść tu jakąś poświate
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
To musisz dogadać z NAV i pracodawcą (na permiteringu jesteś gotów podjąc prace w każdej chwili z polski to jakieś 24-48h MAX i jesteś w robocie) co z różnica dla nav-u czy jesteś tu czy w pl? Pracodawca tez ponosi z tego tytułu koszty i jakbyś był mu niepotrzebny to by cie zwolnił a nie na permitering wysyłał. (na bezrobociu musisz aktywnie poszukiwać pracy a to już mało realne jak gdzieś w Rzeszowie jesteś))

"Jeżeli ulegniesz tymczasowemu zwolnieniu
grupowemu (permittering), możesz
być uprawniony do zasiłku dla bezrobotnych.
Jako pracownik przygraniczny,
w okresie tymczasowego zwolnienia
grupowego, możesz przebywać w kraju
zamieszkania równocześnie otrzymując
zasiłek dla bezrobotnych z Norwegii."
NY I NORGE strona 53

www.nyinorge.no/
do pobrania z tej strony ver. POL, ANG, i norweska(jakby w NAV mieli opory to im to pokaż

(tak sie zastanawiam po co tego szukam? kawaler jestem i mnie nav nie puści do pl na permiteringu.
Trzeba sie chyba ożenić i najlepiej żeby dużo dzieci było to z zasiłku sie dorbie wtedy )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok