Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Bezprawne Wypowiedzenie mieszkania - Norwegia

Czytali temat:
ARTUR K Artur Jakubowski Igor Podolak (1580 niezalogowanych)
6 Postów
ADAM FRONC
(froncek)
Wiking
Mam duży kłopot. Wynajmuje mieszkanie , ponad 1,5 roku. Według umowy obowiązuje obie strony 3 miesięczne wypowiedzenie. Jakie było moje zaskoczenie kiedy to wczoraj odwiedził mnie znajomy wlasccielki z zapytaniem kiedy sie wyprowadzamy !!??!!! Fakt iz dowiedzieliśmy sie o wypowiedzeniu od znajomego właścicielki a nie od niej samej pominmy. Wynajmująca nam mieszkanie twierdzi ze 30go kwietnia wrzucila nam do skrzynki pocztowej wypowiedzenie. Czyli według niej okres wypowiedzenia kończy sie z ostatnim dniem lipca !!! Rzeczą oczywista jest jest iż tego nie zrobiła . Moja prośba i pytanie : czy ktoś moze wie gdzie moge znalez kodeks regulujący prawa wynajmujacego, a konkretnie w jaki sposób powinno wyglądać wypowiedzenie . Znalazłam informacje ze musi byc to na piśmie . Ale chodzi mi o metodę wręczenia , potwierdzenia doręczenia . Moze ktoś spotakal sie z podobna sytuacja , gdzie by tu sie udać by prosić o wsparcie i pomoc . Jest to próba wymuszenia szybszego opuszczenia lokum. Rzeczą oczywista jest i zaczynamy poszukiwania nowego domu . To nie podlega dyskusji ale nie moze byc tak ze mamy na to 2 tyg !!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
froncek napisał:
Wynajmująca nam mieszkanie twierdzi ze 30go kwietnia wrzucila nam do skrzynki pocztowej wypowiedzenie. Czyli według niej okres wypowiedzenia kończy sie z ostatnim dniem lipca !!! Rzeczą oczywista jest jest iż tego nie zrobiła. Moja prośba i pytanie : czy ktoś moze wie gdzie moge znalez kodeks regulujący prawa wynajmujacego, a konkretnie w jaki sposób powinno wyglądać wypowiedzenie . Znalazłam informacje ze musi byc to na piśmie . Ale chodzi mi o metodę wręczenia , potwierdzenia doręczenia .
Nie trzeba miec powierdzenia doreczenia. Czasami poczta ginie, czasami zawieruszy sie miedzy wszystkimi reklamami, a czasami list sie gdzies polozy i zapomni o nim komlpletnie. Kradzieze poczty tez sie zdarzaja.
Wiec w sumie nie masz 100% pewnosci, ze nie dostales wypowiedzania 30 kwietnia.

Sprobuj moze zalatwic to polubownie, czyli popros o przedluzenie wynajmu np. o 1-2 miesiace, szczegolnie, ze jak mowisz listu nie dostales.

Ogolnie to nie mozna wyrzucic cie na sile. Najpierw musisz dostac utkastelses varsel, pozniej ten co wam wynajmuje musi skontaktowac sie z namsmannen. A to wszystko trwa miesiace.
Oczywiscie w tym przypadku nikt nie da wam pozytywnych referencji, a bez referencji ciezko o wynajm nowego mieszkania.
Wiec najlepiej sie jakos dogadac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
ADAM FRONC
(froncek)
Wiking
Mam 100 % pewność ze nie otrzymałam żadnego wypowiedzenia. Skrzynkę pocztowa sprawdzam codziennie. Właścicielka mieszka drzwi obok. Wiec mogła przyjść i podać dokumenty. Nie nadała wypowiedzenia poczta z potwierdzeniem. Czyli jest jej słowo przeciw mojemu. Skoro podpisaliśmy umowę o warunkach najmu rownież należy ja w ten sam sposób rozwiązać . W żaden sposób wlasccielka nie jest w stanie udowodnić ze takowe wypowiedzenie umowy włożyła do skrzynki. A skoro jej zależy na szybszym pozbycie sie nas w jej interesie jest wystawić dobre referencje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
froncek napisał:
A skoro jej zależy na szybszym pozbycie sie nas w jej interesie jest wystawić dobre referencje
Co ma jedno do drugiego?

Referencje wystawia sie jak lokal jest juz zdany i wszyskie ekonomiczne sprawy sa juz zakonczone, nie przed opuszczeniem mieszkania. I w tym momencie kobieta moze napisac na referancjach co jej sie zywnie podoba. Co wiecej, ludzie czesto sprawdzaja referencje dzwoniac do osoby wystawiajacej referencje - w tym wypadku tez moze ona powiedziec co uwaza, a nie co tobie pasuje.

Ale co mi tam, rob co chcesz, w koncu to twoja sprawa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
ADAM FRONC
(froncek)
Wiking
Referencje wystawia sie jak lokal jest juz zdany i wszyskie ekonomiczne sprawy sa juz zakonczone, nie przed opuszczeniem mieszkania. I w tym momencie kobieta moze napisac na referancjach co jej sie zywnie podoba. Co wiecej, ludzie czesto sprawdzaja referencje dzwoniac do osoby wystawiajacej referencje - w tym wypadku tez moze ona powiedziec co uwaza, a nie co tobie pasuje.

Czyli co ? Zakończe czas wypowiedzenia ,aby dopiero uzyskac referencje , wyprowadze sie pod most by rozpocząć poszukiwanie mieszkania z gotowymi referencjami? Nonsens ! To wszystko załatwia sie w międzyczasie , tak postepowalismy zmieniając pierwsze mieszkanie ! Dobra to nie ważne . Nie chce odbiegać od tematu mojego zapytaniai problemu. Wiem ze wszelkie regulacje finansowe są płynne i bez żadnych zastrzeżeń . To nie tu jest problem. Babsko wywinelo nam niezły numer , ma w tym swoj cel bo nie ma co zrobic z bratem . to wszystko nie wazne . chce jedynie dowiedzieć sie co moge zrobic . Chce uczciwego i ludzkiego załatwienia sprawy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
froncek napisał:Referencje wystawia sie jak lokal jest juz zdany i wszyskie ekonomiczne sprawy sa juz zakonczone, nie przed opuszczeniem mieszkania. I w tym momencie kobieta moze napisac na referancjach co jej sie zywnie podoba. Co wiecej, ludzie czesto sprawdzaja referencje dzwoniac do osoby wystawiajacej referencje - w tym wypadku tez moze ona powiedziec co uwaza, a nie co tobie pasuje.

Czyli co ? Zakończe czas wypowiedzenia ,aby dopiero uzyskac referencje , wyprowadze sie pod most by rozpocząć poszukiwanie mieszkania z gotowymi referencjami? Nonsens ! To wszystko załatwia sie w międzyczasie , tak postepowalismy zmieniając pierwsze mieszkanie ! Dobra to nie ważne . Nie chce odbiegać od tematu mojego zapytaniai problemu. Wiem ze wszelkie regulacje finansowe są płynne i bez żadnych zastrzeżeń . To nie tu jest problem. Babsko wywinelo nam niezły numer , ma w tym swoj cel bo nie ma co zrobic z bratem . to wszystko nie wazne . chce jedynie dowiedzieć sie co moge zrobic . Chce uczciwego i ludzkiego załatwienia sprawy.

Za bardzo jesteś PYSKATA ...
Najechałaś na >@Elise< , tak jakby to Ona ...była winna twojej nieciekawej sytuacji ... ! .
---
Jeżeli tak samo rozmawiałaś ze znajomym właścicielki , to wątpię w to , czy masz szanse na dwa szympanse ... eee...eee... .
---
Reasumując ...
Ambicje w Kieszeń ... nie będzie pusta .
Prawdę w skarpetę ... może się spienięży ...
Buźkę w dziób ... lub Mordę w Kubeł ... i Uśmiech od ucha do ucha jak Pajac lub Klaun .
---
I GRZECZNIE NA KOLANACH PROSIĆ O PRZEBACZENIE I POMOC W ZNALEZIENIU INNEGO MIESZKANIA ...!!!
---
Wszak dotej pory Byliście zgodnymi Lokatorami ...
---
MOŻE ZADZIAŁA ...
Jeżeli Nie ... to marnie widzę waszą lokatorską przyszłość w Okolicy ...!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
ADAM FRONC
(froncek)
Wiking
Nie ma tematu. Oczekiwalismy konstruktywnej rady , widocznie nie to miejsce lub pora
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
froncek napisał:
Nie ma tematu. Oczekiwalismy konstruktywnej rady , widocznie nie to miejsce lub pora

To wedlug Ciebie nie bylo konstruktywna rada ?

Nie trzeba miec powierdzenia doreczenia. Czasami poczta ginie, czasami zawieruszy sie miedzy wszystkimi reklamami, a czasami list sie gdzies polozy i zapomni o nim komlpletnie. Kradzieze poczty tez sie zdarzaja.

Sprobuj moze zalatwic to polubownie, czyli popros o przedluzenie wynajmu np. o 1-2 miesiace, szczegolnie, ze jak mowisz listu nie dostales.

Ogolnie to nie mozna wyrzucic cie na sile. Najpierw musisz dostac utkastelses varsel, pozniej ten co wam wynajmuje musi skontaktowac sie z namsmannen. A to wszystko trwa miesiace.
Oczywiscie w tym przypadku nikt nie da wam pozytywnych referencji, a bez referencji ciezko o wynajm nowego mieszkania.

Jesli nie, to wymysl sobie inne, bardziej konstruktywne wyjscie z sytuacji. Lykke til !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
ADAM FRONC
(froncek)
Wiking
Lindemans napisał:
[quote]froncek napisał:

To wedlug Ciebie nie bylo konstruktywna rada ?

Jesli nie, to wymysl sobie inne, bardziej konstruktywne wyjscie z sytuacji. Lykke til ! [/quote.
Dziękuje , ta informacja jak najbardziej sie nam przyda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
47 Postów

(DorotaKorzeniecka)
Nowicjusz
Mam pytanko jedno..

Wlasciciel mieszkania wypowiada mieszkanie,a doslownie wyrzuca...?
A wy w zaparte i dalej mieszkac...?
Tylko czy ta gra jest warta swieczki..szarpania sie i stresu..?

Znam kilka historii ,gdzie wlasciciel usmiechniety,spokojny Nor...a w takich chwilach,gdy lokator przeciwstawia sie mu - jest zdjeta maska i zaczyna sie dramat lokatorow...
A naprawde stac ich na wiele...np.uszkodzic osobnika-lokatora,naloty policji,wylaczenie pradu czy cieplej wody..a nawet potrafia zniszczyc drzwi wejsciowe nawet swoje,bo to ich mieszkanie...hehe

Wiec czy naprawde warto szarpac sie i bic o kawalek cegly?
A moze sprobujecie porozmawiac bez nerwow i dojsc do polubownego zalatwienia sprawy...
To ty chcesz referencje..to tobie zalezy...wiec czy warto walczyc?
Walczac nic nie osiagniesz...
Znajdz sposob,aby osiagnac swoj cel..
Emocje to zly doradca...

Pozdrawiam i zycze powodzenia
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

froncek napisał:
Mam 100 % pewność ze nie otrzymałam żadnego wypowiedzenia. Skrzynkę pocztowa sprawdzam codziennie. Właścicielka mieszka drzwi obok. Wiec mogła przyjść i podać dokumenty. Nie nadała wypowiedzenia poczta z potwierdzeniem. Czyli jest jej słowo przeciw mojemu. Skoro podpisaliśmy umowę o warunkach najmu rownież należy ja w ten sam sposób rozwiązać . W żaden sposób wlasccielka nie jest w stanie udowodnić ze takowe wypowiedzenie umowy włożyła do skrzynki. A skoro jej zależy na szybszym pozbycie sie nas w jej interesie jest wystawić dobre referencje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok