Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

pomocy!!!!!!!! - Norwegia

Czytali temat:
(1047 niezalogowanych)
51 Postów

(Renatka)
Nowicjusz
Mam pytanie dostalam z NAV dokumenty do wypelnienia w zwiazku z zasilkiem na dziecko w odpowiedniej instytucji ale sa po norwesku, czy ja je musze przetlumaczyc i wtedy im wyslac?
Prosze o jakas wiadomosc?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Renatka napisał:
Mam pytanie dostalam z NAV dokumenty do wypelnienia w zwiazku z zasilkiem na dziecko w odpowiedniej instytucji ale sa po norwesku, czy ja je musze przetlumaczyc i wtedy im wyslac?
Prosze o jakas wiadomosc?

skoro dostalas je z nav i masz odeslac do nav to na jaki jezyk chcesz je tlumaczyc?
nie rozumiem pytania,uscislij,co to za dokumenty,podaj numer
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Lee Loo
(leeloo)
Nowicjusz
Jeśli dostałaś podanie o Barnetrygden albo Kontantsteotte, to nie musisz ich tłumaczyć, tylko wypełnić i wysłać do NAV. Tutaj link do informacji na temat tych zasiłków (z boku, z prawej strony są formularze w języku norweskim, angielskim i samskim/lapońskim - "Forms and attechements".

www.nav.no/English/Information+in+other+languages/805383895.cms

Pozdrawiam,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(Renatka)
Nowicjusz
wiem, ja to wypelnilam i dodalam akt malzenstwa i akt urodzenia dziecka- przetlumaczony na angielski ale oni po przyjeciu dokumentow dali mo dokumenty by wypelnil urzad marszalkowski mojego okregu i co ja tam mam leciec, co im wyslac i czy tlumaczyc na polski te dokumenty, ktore dostalam?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Ty jestes w Norwegii,tak to rozumiem
kazano Ci,aby urzad marszalkowski wypelnil dokumenty,czyli starasz sie o zasilek za okres,za ktory z dziecmi przebywalas w Polsce,a maz pracowal w NO?

ps Renatka,przepraszam Cie,ale nie moge wyslac nie wiem czemu pw
domyslam sie juz,ze chodzi o druki e-401 i e-411
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(Renatka)
Nowicjusz
jakie nr napisze ci pozniej, blagam powiedz ze nie musze leciec do polski aby to zalatwic da sie to pocztawa droga
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Renatka napisał:
blagam powiedz ze nie musze leciec do polski aby to zalatwic da sie to pocztawa drogaodpowiedz mi na zadanie wyzej pytanie
czy starasz sie o zasilek wsteczny,za okres w ktorym przebywalas z dziecmi w PL czy nie,bo od tego zalezy czy w ogole masz to dostarczac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(Renatka)
Nowicjusz
tak zlozylam o wsteczny zasilek, ale to razem bylo na jednym formularzu wsteczny.
A to ja jeszcze raz musze skladac o zasilek teraz zebym dostawala.To nie jest na jednym formularzu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wiking
...z tego co slyszalem to nav powinien sie zwrocic do urzedu marszalkowskiego o wydanie tego zaswiadczenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
nav mnie nigdy nie przestanie zadziwiac....jeden oddzial broni tych drukow i nie wyda za zadne skarby,jak ludzie chca pobrac,aby zalatwic sprawe szybko osobiscie,a inny da petentowi i se petencie zalatwiaj sam

no wiec tak,jezeli chcesz,mozesz odniesc te druki do navu i poprosic,aby oni odeslali sami do Polski
ryzykujesz wtedy,ze okres oczekwiania moze wyniesc nawet do 2 lat,lub druki gdzies zagina-to norma
mozesz odeslac te druki do swojego marszalkowskiego,(nic nie musisz tlumaczyc na polski),najpierw zadzwon i uprzedz,ze wysylasz(zeby nie pietrzyli problemow),po kilku tygodniach zadzwon i sprawdz czy maja
jezeli Cie nie bedzie w Polsce,urzad marszalkowski sam uruchomi procedure zbierania danych o Tobie,potrwa to znacznie dluzej niz gdybys byla na miejscu,wtedy jestes w stanie zebrac dokumenty w ciagu jednego dnia
podsumowujac zasada jest taka,ze nie musisz byc obecna,aby marszalkowski uzupelnil dokumentacje i odeslal do Norwegii
z praktyki radze monitorowac wszystko telefonicznie,bo urzednicy sa rozni i tu i tu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok