Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

kierowca-operator wózków jezdniowych - Uprawnienia - Norwegia

Czytali temat:
Marek w Rafal Dittmann Mateusz Nickolas Nickolas Caban Kamil Lubecki kamilla piskorowska smart3m Przemysław Frontczak TomekCK qq (5178 niezalogowanych)
24 Posty
Mateusz Nickolas Nickolas Caban
(Mateusz Nickolas Caban)
Wiking
WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW!

Zacznę od tego że posiadam uprawnienia kierowcy - operatora wózków jezdniowych z napędem silnikowym wszystkich typów tj. : 1. Wózki naładowne, 2. Wózki unoszące, 3. Wózki podnośnikowe(wózki widłowe wszystkie typy), 4. Wózki ciągnikowe, 5. Wózki specjalne;

...które zostały wydane w Polsce przez Biuro Konsultacyjno - Doradcze "Mrala" w Wieluniu na podst. Rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki i mają atest "polskiej izby firm szkoleniowych" oraz ISO 9001 i ISO 14001 dokumenty posiadam w 4 egzemplarzach Polski Angielski Niemiecki Norweski (ps. dodatkowo posiadam prawo jazdy kat. "B" i "C" ...znam j.angielski niemiecki norweski mieszkam w okolicach Stavanger)

...i poszukuje pracy na stanowisku kierowca - operator wózka widłowego, magazynier lub kierowca "C" i złożyłem CV i aplikację do pośrednika pracy norweskiego PERSONALHUSET zostałem zaproszony juz na INTERVIEW i wszystko ładnie pięknie mamy oferty pracy dla pana na dane stanowiska ale.... no własnie ale... mój problem polega na tym w jaki sposób mogę udowodnić przyszłemu pracodawcy że moje uprawnienia kierowcy - operatora wózków jezdniowych są akceptowane na terenie Norwegii...

jesli jest jakaś instytucja lub ośrodek który wydaje atest/potwierdzenie akceptacji uprawnień w Norwegii na podstawie dokumentów z Polski proszę o pomoc....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
wydaje np. Arbeidstilsynet -- związki zawodowe , ale musisz mieć tłumaczenie uprawnień po angielsku , no albo po prostu przetłumacz papier u tłumacza przysięgłego na norweski i to tez wystarczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
(Mateusz Nickolas Caban)
Wiking
jak wyzej juz napisałem mam dokumenty w 4 językach jednak to nie wystarcza... potrzebuję właśnie jakiegos urzędu który by mi zatwierdził moje dokumenty... w biurze w którym je wydaja zapewniają że są akceptowane za granicą.. tym bardziej ze jesteśmy w uni europejskiej i w strefie shangen i wspólnej gospodarki... mnie sie wydawało ze tłumaczenia wystarczą ale jednak tak nie jest...
...dzieki za podpowiedź...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
(Mateusz Nickolas Caban)
Wiking
powiatowy myśliciel napisał:
wydaje np. Arbeidstilsynet -- związki zawodowe , ale musisz mieć tłumaczenie uprawnień po angielsku , no albo po prostu przetłumacz papier u tłumacza przysięgłego na norweski i to tez wystarczy

ps. Arbeidstilsynet jest to inspekcja pracy fagforening to zwiazki zawodowe.... które z tych dwóch instytucji mogą mnie pomóc... lub czy jest jakaś inna organizacja która sie tym zajmuje... ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
po prostu pracodawca szuka h//ja do d/u/py , , zawsze można spisać umowę na czas próby np . na 3 miesiące z wypowiedzeniem 14 dni dla obu stron --- kto tu się kogo boi ??? , przecież idzie sprawdzić pierwszego dnia w pracy co kto umie --- jeśli się mylę ???
no ale skoro trzeba to zadzwoń do arbeidstilsynet i wiem że papiery możesz wysłać mailem , i otrzymasz potwierdzenie że możesz obsługiwać wózki widłowe itd. co tam masz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
www.arbeidstilsynet.no/

nie praktykowałem z innymi i nie znam więcej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
(Mateusz Nickolas Caban)
Wiking
dzięki powiatowy myślicielu

muszę zawitać osobiście w arbeidstilsynet mam w sumie blisko i zapytam w jaki sposób przebiega taka cała operacja... a to że Norwegowie się czepiają naszych dokumentów znam już z własnego doświadczenia a także z opowiadań znajomych... szukają dziury w całym byle by tylko polaków wysłać z powrotem za morze... pozdrawiam i dzięki raz jeszcze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie chodzi o to -- tylko wiesz - masz dużo uprawnień -- na Norwega to nie możliwe żeby posiadał aż tyle , wiesz chodzi o to że do póki nie spisze umowy z Tobą to zawsze jest czas , a być może pojawi się jakiś Norweg z papierami --- słuchaj oni dbają o swój rynek i o swoich ludzi --- przypatrz się tylko co się będzie działo 17 maja --- o co tutaj kaman ??? -- powodzenia życzę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
(Mateusz Nickolas Caban)
Wiking
czy posiada ktoś jeszcze jakieś przydatne informacje na powyższy temat ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
(Mateusz Nickolas Caban)
Wiking
odpowiedziom na moje pytanie jest "Państwowa Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet)" ta instytucja zajmuje się w Norwegii praktycznie wszystkim związanym ze sprawami pracy jak np. akceptowanie polskich dokumentów i wydawanie ich w odpowiednikach norweskich.

no i oczywiście temat już zamknięty... sprawa jest już w toku za tydzień dostanę swoje dokumenty w wersji norweskiej czyli niema potrzeby wyrabiania dokumentów na nowo w norwegii ...także dziękuje za odpowiedzi !!!

www.nokut.no/no/invia/Jeg-vil-jobbe/Lovr...-Norge/Bransjeliste/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok