Ludzie czy nic już nie może być normalnie ?
Nie trzeba płacić wystarczy poszukać. Dla chcącego nic trudnego. Norweskie firmy borykają się z brakiem pracowników i wręcz proszą się o nich ponieważ leniwi Norwedzy pewnych prac się nie podejmą. W ostateczności zatrudniają Afgańczyków i innych kolorowych, którzy w większości mają 2 lewe ręce.
Pracowałam ostatnio w przetwórni laksa (łososia).Wszystko było dobrze dopóki nie doszło pewne towarzystwo z okolic Brodnicy. Tak oszczędzali na żarciu, że kradli te łososie w oszałamiającej ilośći ! Jednego dziennie ! I wpadli i wylecieli i wstyd i smród po nich został.
Wystarczyło tylko zapytać szefa a dostali by za darmo całe opakowanie nawet co dzień. Więc taka jest nasza mentalność!? Źle napisałam nie nasza, bo moja nie.Większości? Niektórych?
Wracając do tematu normalne jest świadczenie pracy dla kogoś i otrzymywanie za to godnego wynagrodzenia. Wszystko inne prawne i nieprawne jest NIENORMALNE!
Służy nabijaniu kabzy leniom i nierobom, którzy nic nie potrafią tylko kombinować i wygodnie żyć za pieniądze przez nas wypracowane. Norwegia to dobry przykład na to jak to się kręci.
Siedzi taki stary komuch od siedemnastu lat w No bo w Pl już za nim list gończy wydali i kręci lody. Werbuje fachowców z Pl ,wynajmuje ich norweskim firmom, kasuje ponad 200 nok/h, a pracownik otrzymuje 130, zero nadgodzin, zero feriepenger. Wszystko zgodnie z prawem, ma firmę.To jest ok?
Dla niektórych może tak, cieszą się bo pracują za takie pieniądze jakich w pl nie widzieli na oczy.
Jesteśmy narodem, który nie potrafi wstać z kolan. Pozwalamy panoszyć się złodziejom i cwaniakom, więc nie dziwmy się, że tak się nas traktuje.