Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Marek Kys (3663 niezalogowanych)
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Hilton napisał:
Ja sie podejme, dla mnie to pestka
Wtedy na forum zostana tylko moi ulubiency nie bedzie klotni, obrazania, przeklinania, wywodow.... zastrzezen...

Hehehe.. Javohl mein Fuhrer! Heil Hilton!..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(zybi kapusta)
Wiking
no i temat sie rozmyl!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
giovi2 napisał:...Ten bigos chyba śni Ci się po nocach...
E tam ...aż tak tragicznie to jeszcze nie ma .
Niemniej , jeszcze trochę a Stanie się On ...-ten Bigos , ma się znaczyć-... jakimś tam sobie wyznacznikiem , tego lub owego... .

Ewentualnie , znowu Sam , będę zmuszony do zrobienia tego przysmaku...
Jednak co zrobi i poda Kobieta , to całkiem inna Bajka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
zybi kapusta napisał:
no i temat sie rozmyl!

A... o czym , tu jeszcze sensownego pisać na powyższy temat , jak pewne Osoby nie potrafią logicznie czytać , nawet tego co dotychczas zostało w tym temacie napisane...
A przecież nie można wszystkiego pisać bezpośrednio , jak przysłowiową "kawę na ławę" ...

Niemniej , temat jest jeszcze na górze ... co nie znaczy , że tak będzie dłużej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Marcin :)
(Marcinlbn)
Początkujący
Hilton napisał:

Moze zanim zaczniesz rzucac tym gownem to sprobujesz zrozumiec roznice pomiedzy oplata za zlecenie znalezienia pracy, ktora to jest nielegalna, a oplata za wynajecie pracownika, ktora wlasnie twoj pracodawca placi przez okreslona ilosc miesiecy?

Ja w przeciwieństwie do Ciebie nikogo nie obrażam (możemy założyć że jesteś w tych 10% o których nie pisałem), co do zlecenia znalezienia pracy, może przeanalizuj jak działają agencje pracy... przykładowy Kowalski idzie i mówi że chce pracę, firma znajdzie mu robotę i później za każdy miesiąc pracy każe sobie płacić koszty rekrutacji firmie która zatrudnia Kowalskiego, w tym wypadku Kowalski pośrednio płaci za znalezienie pracy. To że nie zapłaci tego bezpośrednio to nie znaczy że tego nie zapłaci, pracodawca przecież zapłaci mu odpowiednio mniej. Czy to jest nie legalne? To o czym ja pisałem nie jest wynajęciem pracownika, są to realne koszty rekrutacji przez zewnętrzne firmy, outsourcing działa całkowicie inaczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
Ludzie czy nic już nie może być normalnie ?
Nie trzeba płacić wystarczy poszukać. Dla chcącego nic trudnego. Norweskie firmy borykają się z brakiem pracowników i wręcz proszą się o nich ponieważ leniwi Norwedzy pewnych prac się nie podejmą. W ostateczności zatrudniają Afgańczyków i innych kolorowych, którzy w większości mają 2 lewe ręce.
Pracowałam ostatnio w przetwórni laksa (łososia).Wszystko było dobrze dopóki nie doszło pewne towarzystwo z okolic Brodnicy. Tak oszczędzali na żarciu, że kradli te łososie w oszałamiającej ilośći ! Jednego dziennie ! I wpadli i wylecieli i wstyd i smród po nich został.
Wystarczyło tylko zapytać szefa a dostali by za darmo całe opakowanie nawet co dzień. Więc taka jest nasza mentalność!? Źle napisałam nie nasza, bo moja nie.Większości? Niektórych?

Wracając do tematu normalne jest świadczenie pracy dla kogoś i otrzymywanie za to godnego wynagrodzenia. Wszystko inne prawne i nieprawne jest NIENORMALNE!
Służy nabijaniu kabzy leniom i nierobom, którzy nic nie potrafią tylko kombinować i wygodnie żyć za pieniądze przez nas wypracowane. Norwegia to dobry przykład na to jak to się kręci.

Siedzi taki stary komuch od siedemnastu lat w No bo w Pl już za nim list gończy wydali i kręci lody. Werbuje fachowców z Pl ,wynajmuje ich norweskim firmom, kasuje ponad 200 nok/h, a pracownik otrzymuje 130, zero nadgodzin, zero feriepenger. Wszystko zgodnie z prawem, ma firmę.To jest ok?
Dla niektórych może tak, cieszą się bo pracują za takie pieniądze jakich w pl nie widzieli na oczy.
Jesteśmy narodem, który nie potrafi wstać z kolan. Pozwalamy panoszyć się złodziejom i cwaniakom, więc nie dziwmy się, że tak się nas traktuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
za znalezienie pracy trzeba zawsze zapłacić (pomijam kwestie rodziny czy dobrych znajomych) tylko jak ktoś usiłuje robić to w taki sposób jak ten tutaj, to ma duże prawdopodobieństwo że trafi na rodzimego "biznesmena" który wzbogaci się o 10 tyś i zniknie.
Samo to czy taki proceder jest nielegalny w no jest sprawą nieistotną bo gość pracujący legalnie odprowadzi tyle podatku że od tych 10tyś bez Norwegia nie zbiednieje,ale to jest mało prawdopodobny scenariusz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Zuzu napisał:...Samo to czy taki proceder jest nielegalny w no jest sprawą nieistotną bo gość pracujący legalnie odprowadzi tyle podatku że od tych 10tyś bez Norwegia nie zbiednieje,ale to jest mało prawdopodobny scenariusz.
KTO JAK KTO , jednak Ty Nie powinieneś pisać takich BZDUR...!!!
I na dodatek robić niektórym Ludziom wodę z Ich mózgu...!!! .
WSTYD i tyle ...

GWOLI WYJAŚNIENIA ...
PRZEDSTAWIONY NIESZCZĘSNY TAK ZWANY ...PODATEK ... TO WIELE SKŁADNIKÓW ... A SAM PODATEK TO TYLKO CZĘŚĆ SKŁADOWA TEGOŻ ...
BOWIEM , KAŻDY KTO PŁACI ZALICZKĘ NA PODATEK , RÓWNOCZEŚNIE W TEJ KWOCIE MA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE A NIEKTÓRZY NAWET I EMERYTALNE.
.
.

A to jest zasadnicza różnica którą nagminnie się pomija .... następnie Ludzie pracują nielegalnie bo INNI STRASZĄ ich podatkiem 28-36%. i w razie kłopotów płacą za leczenie majątki przewyższające NIERAZ ICH CAŁKOWITY ZAROBEK W NORGE...

Ech , zapowietrzyłem się ze złości , na takie bzdury , które tu niektórzy ,starają się nieznającym realiów podatkowych , wprowadzić w błędną rzeczywistość ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(zybi kapusta)
Wiking
czy to znaczy Gabrielu ze nie jestes juz na goscinnych wystepach?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szarusny)
Wiking
No to chociaz mieliscie co robic i mogliscie sie wypowiedziec.
Szacun dla wszystkich.
Brawo dla tych co mają najwiecej do powiedzenia a ciułają za najniższą krajową albo siedza na zasiłku a nadomiar tego mieszkają w 15 w jednym domu i dzielą jedną kanape w 4 osoby i pasztecik w puszcze to dieta dzienna
Zdobywcy świata!!Oszczedzili z 20tyś zł i wiecly!!Jak BMW 520 z 88r mają to jush łał.
Ah wy zdobywcy świata z Norwegii.Lepiej jak sie kogos zjedzie od gory do dołu bo on w Polsce i jeszcze sobie nie poradził-a Ja-Ja juz w Norwegii a rano ide zmywać kupy po Norwegach.
Nie znacie człowieka wiec fajnie mu pokazac jak to jest - żona w Polsce a ja ten Bog wysylam jej 3tys zł i mi zostaje 2tys wiec ja to Juz Gosc naucze Polaka ze jego miejsce jest w Polsce za 1200 w fabryce,Do tego w tym biednym kraju uzbierał 5tyś zł - A Mi sie nie udało tego zrobić przez 20lat pracy.A co najleprze dostanie prace za te pieniądze i wyjedzie-A ja musiałem obciągać innym za tą prace.
Zanim zaczniesz krytykować,upokażać lub poniżać zastanów sie stary gdzie jestes co robisz i kim jestes?
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów oraz Admina
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok