Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
niech się wypowiedzą goście z sogn og fjordane jak tam mają pięknie i na jakich zarobkach większość jedzie( zapier..dala) hahahaha
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kow@lski)
Wiking
...bardzo tu sobie milo rozmawiacie, drodzy Rodacy.... bede wiedzial gdzie sie odlac, jak mnie przycisnie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
milusio no nie .... kow@lski/?? nie lej pod wiatr!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Witam.
Mam troszke inny problem. Pracuje w firmie 2 lata. W kontrakcie nic nie jest napisane w sprawie nadgodzin. Do tej pory wszystko bylo ok. Nadgodziny placone jak nalezy 50% pow. 7,5 h dziennie, 100% za prace w soboty po 12:00 i w niedziele. Niby nic sie nie zmienilo ale jak poszlem prosic o dodatkowe wolne na swieta to mi powiedzieli ze moge wykozystac godziny nadliczbowe ale 1 za 1. Jak zaciagnalem jezyka w innych firmach to okazalo sie ze tam za 50% nadgodzine mozna odebrac 1,5 h wolnego a za 100% 2 h. Zaznaczam ze w poprzednich latach nie bylo tego problemu. Czy ktos sie moze orientuje jak to w koncu jest? W moim zakladzie z tego co wiem obowiazuje uklad zbiorowy z Fellesforbundet.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
bl@ck napisał:
Witam.
Mam troszke inny problem. Pracuje w firmie 2 lata. W kontrakcie nic nie jest napisane w sprawie nadgodzin. Do tej pory wszystko bylo ok. Nadgodziny placone jak nalezy 50% pow. 7,5 h dziennie, 100% za prace w soboty po 12:00 i w niedziele. Niby nic sie nie zmienilo ale jak poszlem prosic o dodatkowe wolne na swieta to mi powiedzieli ze moge wykozystac godziny nadliczbowe ale 1 za 1. Jak zaciagnalem jezyka w innych firmach to okazalo sie ze tam za 50% nadgodzine mozna odebrac 1,5 h wolnego a za 100% 2 h. Zaznaczam ze w poprzednich latach nie bylo tego problemu. Czy ktos sie moze orientuje jak to w koncu jest? W moim zakladzie z tego co wiem obowiazuje uklad zbiorowy z Fellesforbundet.

Z tego co mówisz wynika że za nadgodziny jeszcze ci nie zapłacono,jeśli możesz je wykorzystać czy też czegoś nie rozumiem?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Wszystkie nadgodziny zawsze byly placone. Jak chcialem urlop to nie bylo zwykle problemu i nigdy nie wiazali nadgodzin z urlopem. W tym roku mam szczegolnie duzo nadgodzin i proponuja mi 9 dodatkowych dni urlopu w grudniu za 67,5 nadgodzin wypracowanych w pazdzierniku, listopadzie i grudniu. Problemem jest to ze w innych firmach licza inaczej tzn. za te 9 dni musialbym przepracowac tylko 45 nadgodzin 50% lub 33,75 100%. Roznica jest taka ze jak pojade na urlop ja to wyplaca mi za 67,5 normalnych godzin a przepracuje 67,5 h 50% lub 100% a jak pojedzie kolega z innej firmy to dostanie kase tez za 67,5h ale przepracuje tylko 45h.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Zdaje się że wspomniałeś że firma ma podpisany układ zbiorowy z Fellesforbundet,więc oni powinni wiedzieć najlepiej jak to regulują warunki umowy między nimi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
No i wlasnie to tez jest dziwne bo nikt mi nie potrafi odpowiedziec jak to jest. Nie rozumiem tylko czemu poprzednio nie bylo problemow a teraz sie zaczely. Z tego co ja sie orietuje to taki uklad z fellesfobrudet jest ogolnokrajowy. Tylko gdzie mozna znalezc jego tresc najlepiej po polsku lub angielsku?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
masz racje .Pracujac 50% masz do odebrania wolnych dni 1,5 a jak 100% to za godzine masz liczone 2 godziny. Idz do zwiazkow zawodowych oni to zalatwia jak sam nie umiesz porozmawiac i uswiadomic firme ze oni sami praw nie ustanawiaja ,ze te prawa sa juz ustalone i obowiazuja wszystik i wszystkie firmy nawet te ktore nie sa zapisane w zwiazkach. Proponuje zebys wypisal sobie sam na liscie godzinowej ,wszystkie nadgodziny ,obliczyl ile to wolnych dni i zaznaczyl to na liscie jak bedziesz oddawal ,tym samym dasz im informacje ze sie orientujesz .Jezeli nie to mozna zrobic jeszcze cos innego ,wolne godzina za godzine a reszte musza wyplacic - co rzadko kiedy stosuje sie w norwegii bo to klopotliwe w rozliczeniu ze skarbowka . Radze pojsc do zwiazkow i porozmawiac .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Jak zaczynaja sie takie klocki w firmie to oznacza tylko jedno -klopoty finansowe ,lub firma dorobila sie jednego z szefow polakow . Takie ulotki dostaniesz w zwiazkach branzowych ,zagladnij na stronke netu i znajdziesz zwiazki w swoim miescie . Maja ulotki po polsku .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok