Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1768 niezalogowanych)
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A moze ty zander masz cos wspolnego / jestes czescia takiej pl. firmy i dlatego tak sie naburmuszasz ?

Podaj mi prosze przyklad 1 pl. firmy ktora nie wykorzystuje rodakow , a chetnie zmienie zdanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Luba)
Wiking
rafi77771 napisał:
Witam mam możliwośc wyjazdu do oslo do pracy. Będę zarejestrowany w Polskiej firmie która deleguje do solo do pracy . Zakwaterowanie wyżywienie i dojazd do pracy oferuje pracodawca. Na poczatek oferuje 50 koron za godzine . Płaci co dwa tygodnie ale pierwsy miesiąc musze cały przepracować żebym dostał pieniądze za te piersze 2 tygodnie . Co Wy o tym myslicie bo napewno się troche orientujecie . Prosze o swoje wypowiedzi .

Przeczytałam wszystkie powyższe wypowiedzi i muszę się zgodzic z przedmówcami, że warunki finansowe, które Tobie proponują, są po prostu za niskie, jak na Norwegię. Piszesz, że na początek ma to byc 50 NOK za godzinę. Rozumiem na rękę? Ile ten początek ma trwac? Czy tylko na okres szkolenia (załużmy - miesięczny), czy na dłuższy czas? Czy Twoim planem jest tylko pracowac, siedziec na chacie i zjadac to, co zaproponuje pracodawca, czy może będziesz potrzebował tez kasę na dodatkowe wydatki? Oslo do tanich miejsc na naszym globie nie należy. Wydaję mi się, że wypowiedzi powyższe były konkretne, nie podparte polską zjadliwością, tylko konstruktywną opinią ludzi, którzy tutaj żyją. Chyba o to Tobie chodziło? Mylę się? Decyzję już podjąłeś i życzę Tobie jak najlepiej. Jeżeli uważasz, że takowe warunki są lepsze niz te, które miałbyś w kraju, to dlaczego nie spróbowac. Nie chcę się bawic w psychologa, ale wyjazdy wiążą sie również z ogromnymi wydatkami psychicznymi i po prostu warto sie zastanowic, czy gra na warunkach, które Tobie proponują, jest warta świeczki. Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Luba - swiete slowa

Trzeba sie zastanowic, zwazyc, zmiezyc i zbadac dokladnie firme i zestawic wszystkie za i przeciw , zeby na tym nie stracic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
marek góral
(masejobe)
Początkujący
JAKAŚ BIEDA, NIECH ON SE SAM OFERUJE 50 NOK ALE NORWEGOWI MU POWIEDZ, A JEDZENIE I MIESZKANIE TEŻ SAMEMU MOŻNA ZAŁATWIĆ, TO NIE JAKIEŚ CZARY MARY CZY KRAJE TRZECIEGO ŚWIATA- NIE DAWAJ SIE TYM DZIADOM OD POCZĄTKU ROBIĆ W CIULA- POZDRÓWKA
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
co to jest za firma? zatrudnia kilkadziesiat lub kilkaset osob i w ramach jakiegos projektu wysyla do norwegii pracownikow placac im w polsce pensje plus te 50 kr.
mam rozumiec ze ubezpieczenie masz placone w polsce, od jakiej sumy?minimalnej? czy wogole jast placone?
czy jakis pseudobiznesmenek zalozyl sobie firme w polsce "prace ogolnobudowlane"zarejestruje pare osob a reszte bedzie kantowal.
zastanow sie co bedzie niedaj boze jakiegos wypadku , czy choroby zostajesz na lodzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
masejobe napisał:
JAKAŚ BIEDA, NIECH ON SE SAM OFERUJE 50 NOK ALE NORWEGOWI MU POWIEDZ, A JEDZENIE I MIESZKANIE TEŻ SAMEMU MOŻNA ZAŁATWIĆ, TO NIE JAKIEŚ CZARY MARY CZY KRAJE TRZECIEGO ŚWIATA- NIE DAWAJ SIE TYM DZIADOM OD POCZĄTKU ROBIĆ W CIULA- POZDRÓWKA

Popieram cie, ty jestes tak obrotny ze masz 60 koron na godzine.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Zander)
Wiking
Nie Barbara 67...nie jestem czescia takiej polskiej firmy wolny strzelec ze mnie....nie mogl bym byc gdzies uwiazany do jednego miejsca Pisalem juz wczesniej...jasne ,ze chlop nie ma jakis rewelacji ale nie znamy jego sytuacji w kraju. Jak siedzi na bezrobociu i ma 800 zl to chyba lepsza alternatywa jest miec na poczatek 5800zl. A nawet jak by za te pieniadze mial u tylko rok popracowac...rok mozna jakos przepekac, a i budzet domowy pewnie troche podreperuje. Nie wiem..moze facet stoi pod przyslowiowa sciana.....Dobrze nam tu doradzac i przekonywac bo kazdy ma tu jakas ugruntowna pozycje...nigdy nie wiemy co bysmy zrobili jak by widmo jakiegos kryzysu zajzalo nam w oczy...moze to samo co on..za male pieniadze..ale to zawsze jakies pieniadze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Luba)
Wiking
Zander napisał:
Nie Barbara 67...nie jestem czescia takiej polskiej firmy wolny strzelec ze mnie....nie mogl bym byc gdzies uwiazany do jednego miejsca Pisalem juz wczesniej...jasne ,ze chlop nie ma jakis rewelacji ale nie znamy jego sytuacji w kraju. Jak siedzi na bezrobociu i ma 800 zl to chyba lepsza alternatywa jest miec na poczatek 5800zl. A nawet jak by za te pieniadze mial u tylko rok popracowac...rok mozna jakos przepekac, a i budzet domowy pewnie troche podreperuje. Nie wiem..moze facet stoi pod przyslowiowa sciana.....Dobrze nam tu doradzac i przekonywac bo kazdy ma tu jakas ugruntowna pozycje...nigdy nie wiemy co bysmy zrobili jak by widmo jakiegos kryzysu zajzalo nam w oczy...moze to samo co on..za male pieniadze..ale to zawsze jakies pieniadze.

Zander, ok, zgadzam sie z Tobą, niechaj każdy mierzy według siebie, o czym napisałam juz wyżej. Tylko ja sie pytam, czy my - Polacy, nie zaczynamy tworzyc tutaj taniej siły roboczej? Czy ja mam tutaj ugruntowana pozycję? Mam, dzięki swoim wysiłkom i naprawdę za wszystko moge podziękowac tylko sobie. Rafii zapytywał, czy to, co mu proponują jest do przyjęcia. Dla mnie by nie było, dla niego jest, więc po co w ogóle zaproponował post-a? Zgadzam się, powiem to po raz kolejny, że zawirowania życiowe rzucają nas w przeróżne sytuacje, z których chcemy wyrwac coś dla siebie, bo to leży w naszej naturze. Czasami lecimy na fali, czasami czekamy, aż coś się trafi.Chcemy miec lepiej i to naturalne. Pan Rafii sie juz zdecydował, jednak chciał sie jeszcze czegoś dowiedziec i forumowicze mu odpisali, jak wyżej. Życie w Norwegii jest cholernie drogie, jeżeli nie zarabiasz godziwie, a Panu R, moim zdaniem zaproponawali ochłapy. Poczytałam sobię właśnie o niejakim 'Masejobe' i już sama nie wiem. Absurd, absurd widzę...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
zander robi to co zarzucał mi tu wcześniej czyli stara się być na siłę dobry .
najlepiej by było zamiast rzetelnie się wypowiedzieć napisać 20 postów POWODZENIA na pewno rafi chciał tylko to usłyszeć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Jedziesz z Polski do pracy tu przez jakąś polską firmę w delegacji(w której pracowałeś na terenie pl?) czy to twoja pierwsza praca przez nich?
Jako spawacz to tu raczej nie przyjechałeś? (Hilton pisała o tym zawodzie i co niektórzy się tym zasugerowali)
Będziesz miał "papierkową robotę" na budowie?(trzepanie worków po cemencie? )
Czy "kierownicze" stanowisko?(betoniarka ...?)
Co do delegacji to polskie prawo określa jakie dodatki ci się należą z tego tytułu poza kojem i michą, więc pracodawca raczej kroi cię na kasie.

Dla mnie to pachnie przekrętem, bo dostając nawet najniższą stawkę norweską (zatrudniony w NO) i mając potrącane za mieszkanie i michę to lepiej byś na tym wyszedł ze względu na ewentualne świadczenia(rodzinne jak masz dzieci ),(feriepenger)
plus zwrot z podatku w przyszłym roku za mieszkanie, diety, dojazdy z PL .

Oczywiście ludzie pracujący tutaj mają racje pisząc że to ochłap, bo norweskie stawki są całkiem inne i nawet jakby co to NAV daje zasiłek który spokojnie wystarczy na waciki.
Twój punkt siedzenia jest całkiem różny od naszego (PLvsNO), jeżeli już się zdecydowałeś tu przyjechać to wiedz że łatwo się nie wyrwiesz takiemu pracodawcy.
Szukaj czegoś lepszego gdzie sie da bo dajesz się po prostu okradać pracując za takie pieniądze, a jak będziesz tak pracował dłużej to ty i tobie podobni zrobią krecią robotę tym co już trochę pracują, jeszcze z czasem przyjadą tacy co za 30kr będą pracować.

P.S.-Absurd, absurd widzę...to ja, jak się możecie nabierać na dyrdymały :masejob (a raczej debila "miniczapka" pod nowym nickiem)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok