Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rezygnacja z ID NUMBER'U - Norwegia

4 Posty
Piasek_9805
(Piasek_9805)
Wiking
Witam.
Chciałbym zrezygnować ze stałego numeru w Norwegii (ID -NUMBER) .
Jak to zrobić, gdzie i jakie papiery muszę złożyć i jakie są ewentualne konsekwencję bardzo proszę o pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(sloka)
Stały Bywalec
napisał:
Witam.
Chciałbym zrezygnować ze stałego numeru w Norwegii (ID -NUMBER) .
Jak to zrobić, gdzie i jakie papiery muszę złożyć i jakie są ewentualne konsekwencję bardzo proszę o pomoc.
Jedyna możliwość "pozbycia się numeru personalnego"
Czynność naprawdę AWYKONALNA , to Opuszczenie Terytorium Norwegi RAZ na zawsze i omijanie tego państwa szerokim łukiem do końca dni Twoich.
Dla ścisłości, Norwegia należy nieformalnie do tzw. Unii Skandynawskiej na której terytorium obowiązują te same prawa dla obywateli tych Państw.
Dlatego też powinieneś omijać Szwecję i Danię.

Na poważnie, to masz tutaj oficjalne informacje co do posiadania numeru personalnego w Norwegi, dlatego też właśnie tam powinieneś kierować swoje pytania związane z powyższym tematem.

www.skatteetaten.no/pl/International-Pol...er-identyfikacyjny1/ .

Przy okazji, ciekawi mnie taki myk.
Czy mogę się pozbyć legalnie, polskiego numeru PESEL?.
Lub, czy mogę otrzymać zwrot wpłaconych składek emerytalnych, skoro raz na zawsze opuszczę kaczystan.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Piasek_9805
(Piasek_9805)
Wiking
Problem jest z tym numerem taki , że przy podpisaniu tych papierów trzeba się zadeklarować na ile lat chce dostać ten stały numer ja wpisałem tam 5 lat . W tym okresie nie mogę opuścić kraju na dłużej jak pół roku a nie planuje już wracać do Norwegii i co w tym przypadku powinienem zrobić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(sloka)
Stały Bywalec
Piasek_9805 napisał:
Problem jest z tym numerem taki , że przy podpisaniu tych papierów trzeba się zadeklarować na ile lat chce dostać ten stały numer ja wpisałem tam 5 lat . W tym okresie nie mogę opuścić kraju na dłużej jak pół roku a nie planuje już wracać do Norwegii i co w tym przypadku powinienem zrobić?To co napisałeś powyżej, to w całości bzdura, a już zwłaszcza to co pogrubiłem.

Miałeś zwykły czasowy -D-numer było ci z nim pewnie źle i zachciało ci się mieć -F- numer, to wystąpiłeś o przyznanie.
W tej rubryce którą wypełniałeś pisało jedynie na ile lat przewidujesz swój pobyt w Norwegi i tyle.
Numery personalne tak -D- jak i -F-, są przyznawane DOŻYWOTNIO.
Znam jedną osobę, która jest tu w Norwegi już 20 lat i nadal ma -D- numer.

Mając -F- numer możesz wyjechać z Norwegi w każdej chwili i to na taki czas, jaki ci się żywnie spodoba, bez żadnych prawnych konsekwencji o jakich tu piszesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Piasek_9805
(Piasek_9805)
Wiking
Bzdury nie bzdury po to jest to forum żeby się dowiedzieć od ogarnietych ludzi o co chodzi . Bardzo dziękuję za pomoc . Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

()
Stały Bywalec
Piasek_9805 napisał:
Bzdury nie bzdury po to jest to forum żeby się dowiedzieć od ogarnietych ludzi o co chodzi . Bardzo dziękuję za pomoc . Pozdrawiam
Podałem tobie stronę z odpowiednim tematem i to nawet po polsku i jak widać z twojej powyższej wypowiedzi, to nie raczyłeś nawet jej przeczytać na spokojnie i ze zrozumieniem, a co dopiero poszukać dalej w zakładkach.
To co do tej pory napisałeś w konkretnym temacie to są niestety WIERUTNE BZDURY taka jest prawda i żadne zaklinanie pod forum, tego faktu nie zmieni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-13  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Ela Mirosz
(majaho)
Wiking
Witaj! Ten pół roku polega na tym, że jesli wyjedziesz na dłużej niż pół roku z Norwegii to chcąc wrócić będziesz musiał na nowo starać się o pozwolenie na pobyt bo nie przebywając w Norwegii 6 miesięcy tracisz wszystkie prawa pobytu. A wyjechać z Norwegii możesz kiedy chcesz i na ile chcesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Piasek_9805
(Piasek_9805)
Wiking
Dziękuję Elu za rzetelną odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(sloka)
Stały Bywalec
majaho napisał:
Witaj! Ten pół roku polega na tym, że jesli wyjedziesz na dłużej niż pół roku z Norwegii to chcąc wrócić będziesz musiał na nowo starać się o pozwolenie na pobyt bo nie przebywając w Norwegii 6 miesięcy tracisz wszystkie prawa pobytu. A wyjechać z Norwegii możesz kiedy chcesz i na ile chcesz
Następna nieścisłość w podawanych ogólnie informacjach - tekst pogrubiony -.
Nieścisłość, a nie następna bzdura, tylko dlatego iż i owszem, coś takiego istnieje jednak dla posiadaczy -D- numeru a nie dla -F- numeru.

Ludziska, jak już chcecie zaistnieć na forum, to dla samej przyzwoitości przed napisaniem postu, zajrzyjcie do oficjalnych informacji, na ten przykład chociażby do tego co już wcześniej podałem powyżej.

To dokładnie jest tak samo jak z polskim numerem personalnym, widniejącym chociażby w dowodzie osobistym.
Czy ktokolwiek kto wyjeżdża z polski na rok/ pięć i następnie powraca, MUSI odnawiać pozwolenie na pobyt w kaczylandii?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-15  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok