Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

zasiłek w polsce - Norwegia

7 Postów
Piotr Kłos
(Piotrek1)
Wiking
Witam . Wie ktos moze jaki formularz musze miec jesli zwolniłem sie w norwegii i chce dostac polski zasiłek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...tego jeszcze tutaj ,,nie grali,,...
... a norweskiego nie chcialbys?...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Kłos
(Piotrek1)
Wiking
Panie ale ja sie sam z pracy zwolniłem i wracam do polski na stałe. I co trzeba w takiej sytuacji zrobic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Kłos
(Piotrek1)
Wiking
Wyczytałem gdzies ze nie nalezy mi sie norweski , tylko moge dostac w takim wypadku polski poniewaz sam sie z pracy zwolniłem .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1610 Postów
Maniak
Piotrek1 napisał:
Wyczytałem gdzies ze nie nalezy mi sie norweski , tylko moge dostac w takim wypadku polski poniewaz sam sie z pracy zwolniłem .

złóż papiery odczekasz 8 tygodni "za kare" że się sam zwolniłeś a potem wnioskujesz o 3-miesięczny transfer zasiłku do polski...chyba tyle
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
czesio2009 napisał:Piotrek1 napisał:Wyczytałem gdzies ze nie nalezy mi sie norweski , tylko moge dostac w takim wypadku polski poniewaz sam sie z pracy zwolniłem .złóż papiery odczekasz 8 tygodni \"za kare\" że się sam zwolniłeś a potem wnioskujesz o 3-miesięczny transfer zasiłku do polski...chyba tyle Od niedawna jest niestety ale 12 tygodni karencji i trzeba być w tym czasie w norwegi.
Tu odnośnik do przepisu:
www.nav.no/no/Person/Arbeid/Dagpenger+ve...er-arbeidsledig--893
----
Fra når kan du få dagpenger?
Hvis du registrerer deg som arbeidssøker, har du krav på dagpenger fra den datoen du registrerer deg hvis du leverer en fullstendig dagpengesøknad innen 4 uker. Normalt vil du altså ha inntil 4 uker på å skaffe all nødvendig dokumentasjon, uten at du taper dagpenger. Hvis du trenger mer tid enn 4 uker må du kontakte NAV.

Hvis du får innvilget dagpenger, vil du ikke få dagpenger de 3 første dagene. Disse dagene kalles ventedager. Hvis du selv er skyld i at du mistet jobben, og du ikke har en rimelig grunn, så blir ventetiden minst 12 uker.

Ventetiden begynner å løpe fra den datoen du får innvilget dagpenger. Det betyr at du bør registrere deg første dag du er arbeidsledig, og levere søknad senest innen 4 uker. Du må altså registrere deg med én gang, selv om du ikke vil få utbetalt dagpenger for ventedagene. Du må også sende meldekort i hele ventetiden. Les mer om forlenget ventetid.

Hvis du mottar sluttkompensasjon fra tidligere arbeidsgiver, er hovedregelen at du ikke har rett til dagpenger før perioden sluttkompensasjonen gjelder for tar slutt. Du kan likevel søke om dagpenger fra første dag du blir arbeidsledig slik at NAV kan vurdere fra når du har rett til dagpenger. I søknaden må du legge ved kopi av den avtalen som er inngått med arbeidsgiver om sluttkompensasjon.
---
Dokumenty, trzeba złożyć osobiście, zaraz po zwolnieniu z pracy lub tydzień przed oficjalnym zwolnieniem z pracy, w NAV tam gdzie się oficjalnie mieszka.
Następnie pobierać bezrobotne na terenie norwegi, na norweskie konto.
Dopiero wtedy, można wystąpić o przeniesienie bezrobotnego zagranicę np. do polski.
Jednak tylko na trzy miesiące. później i tak trzeba wrócić by nadal otrzymywać kasę.
Inaczej wstrzymują zasiłek.
To wszystko, jest jasno opisane na tej stronie którą podałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
Piotrek1 napisał:
Witam . Wie ktos moze jaki formularz musze miec jesli zwolniłem sie w norwegii i chce dostac polski zasiłek
Pierwsze słyszę o formularzu z Norwegi by mieć Polski zasiłek.
Moge się jednak mylić lub być niedoinformowanym.
Jeżeli jedziesz do Polski, to tam trzeba się zarejestrować jako bezrobotny poszukujący pracy bez prawa do zasiłku i trzekać cierpliwie na dalsze posunięcia Urzędu Pracy.
Nie wiem jak to jest, jeżeli zgłosisz iż pracowałeś zagranicą.
Wszystko przed tobą, jednak szkoda tych parę norweskich koron które tutaj sobie wcześniej wypracowałeś by mieć należny norweski zasiłek.
Jeżeli z
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Kłos
(Piotrek1)
Wiking
Dziekuje Serdecznie za pomoc . Ja byłem ostatnio w nav i oni tam nic nie wiedza , dlatego szukam tutaj pomocy . Podejrzewam , ze jesli wracam odrazu do pl po zwolnieniu tutaj to nie nalezy sie ten polski kuroń ,poniewaz pracowałem tutaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
Piotrek1 napisał:
Dziekuje Serdecznie za pomoc . Ja byłem ostatnio w nav i oni tam nic nie wiedza , dlatego szukam tutaj pomocy . Podejrzewam , ze jesli wracam odrazu do pl po zwolnieniu tutaj to nie nalezy sie ten polski kuroń ,poniewaz pracowałem tutaj.
To jak "tam we tej polszy jest" możesz nawet i teraz obaczyć.
Wyszukaj w necie swój Urząd Pracy, tam gdzie mieszkasz, wejdź na stronę, zarejestruj się i zaloguj, jeżeli jest taki wymóg i poszukaj to co ciebie interesuje.
Owocnych poszukiwań.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Kłos
(Piotrek1)
Wiking
Dziekuje Serdecznie , bede szukał jakby co . Pozdrawiam i Miłego Weekendu Życze
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj