Gabriel- napisał:
HeartB napisał:Drogi Gabi, zasilek to, do k... y nedzy , to nie jest zaden dochod wypracowany.
Nie nalezy sie z automatu i trzeba o niego wystapic.
To forma wyplaty ubezpieczenia, ktore bylo kanwa relacji pracobiorca- pracodawca- Panstwo. A, ze trzeba go brac to oczywiste lub przekazac na oczyszczenie zlotej korony Golema w Swiebodzinie. Jak go zwał tak zwał, jak można dobrowolnie i bez przymusu, rezygnować z czegoś, co zostało przyznane i jest realizowane przez państwowe urzędy.
Co prawda, że gdybym to ja, otrzymał np. zasiłek w wysokości 9-tys,nok/b. i nie miał żadnej perspektywy dalszej realnej pracy tutaj, to też pewnie bym to świadczenie przeniósł do polski.
Jednak tak sobie dla kaprysu, rezygnować z niezbywalnego przywileju, to jest to chore zachowanie i tyle. Takie jest moje zdanie w tym temacie.
------
Kjare Gabi, doskonale wiesz, ze nie jest to zadna dobrowolna rezygnacja lecz tragiczny skutek sieroctwa mentalnego naszych rodakow + niemota jezykowa. To przyklad Polaka od "36%" podatku... ktorego de facto zaden Polak w realu jeszcze w zyciu nie widzial.
Co do zasady korzystania z praw nabytych - pelna zgoda. Czekam na Oskara dla mnie w tym zakresie. A tamta sierota.... Szkoda go.