Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
27 Postów
Natalia Mazur
(natalia234)
Wiking
Ostatnie pytanko! Dowiedzialam sie tu od jednej osoby ze klage rozpatruja do 6 miesiecy i w wiekszosci konczy sie to dalsza odmowa, wiec podpowiedzial mi ze lepiej jest zlozyc raz jeszcze dokumenty o wznowienie dagpenger i poswiecic tamte pieniazki niz czekac na decyzje odwolania. Zgadza sie Pan z tym?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Natalia Mazur
(natalia234)
Wiking
sorry nie zauwazylam ze odpisales. Chodzi o to ze w zeszlym roku zarobilam 270 000 kr i przyznali mi dagpenger 11 000. Pobieralam je bardzo krotko poniewaz znalazlam prace w bemanningu. Pracowalam lecz pracodawca stwierdzil ze nie ma wiecej pracy dla mnie na ten czas i ze odezwie sie za jakis czas. Wystawil mi swiadectwo pracy zebym mogla na czas bezrobocia pojsc na dagpenger. Pobralam dokumenty na WZNOWIENIE nie ponowne obliczanie zasilku. Pani z Nav pomagala mi wypelnic dokumenty i zaznaczyla w nich nie takie rzeczy o jakich rozmawialismy (nie moge podjac pracy na terenie calej Norwegii ze wzgledu na dziecko co jest nieporozumieniem poniewaz dziecko wrazie co zostaloby pod opieka dziadkow). Po kilku dniach ze wzgledu na to przyszla odmowa z nav. Minelo juz troche czasu od decyzji i do tej pory urosla moze nie duza ale poki co dla mnie znaczaca suma 15 000. Dlatego staram sie dowiedziec co i jak zrobic?! Raz jeszcze dziekuje za podpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Natalia Mazur
(natalia234)
Wiking
Dla sprostowania ta sprawa dotyczy mojego meza. Pisze jakoby mnie to dotyczylo poniewaz on jest teraz w PL z naszym dzieckiem i raczej nie bylby zadowolony z tego co robie ale chce mu jakos pomoc dlatego wypytuje sie o wszystko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Poprostu nalezy odwolac sie od decyzji i napisac iz chodzilo o wznowienie poprzednich dagpenger poniewaz nowe beda bardzo niskie jesli praca w bemanning byla krotka. A jesli nie trwala ponad 26 tygodni to ogolnie automatycznie powinny poprzednie byc wznawiane lacznie ze "zuzytym" czasem.

Jesli maz jest na terenie Polski i nie otrzymal vedtak om utenlandsopphold to automatycznie bedzie avslag gdyz dagpenger to ytelse podczas ktorego pobierania nalezy sie znajdowac na terenie Norwegii. Co do dziecka to musi byc albo z rodzicem starajacym sie o dagpenger w Norwegii albo z drugim rodzicem w Polsce jesli nie bedzie tamten rodzic pobieral dagpenger. Moze oczywiscie takze z obojgiem rodzicow byc w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Natalia Mazur
(natalia234)
Wiking
acha czyli podanie na internecie i pisemna klaga do NaV. Rozumiem. Ostatnie 2 pytanka! Dowiedzialam sie tu od jednej osoby ze klage rozpatruja do 6 miesiecy i w wiekszosci konczy sie to dalsza odmowa, wiec podpowiedzial mi ze lepiej jest zlozyc raz jeszcze dokumenty o wznowienie dagpenger i poswiecic tamte pieniazki niz czekac na decyzje odwolania. Zgadzasz sie z tym? I czy mozna gdzies pobrac wzor albo cos jak to ma byc napisane (klaga)?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok