Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

dagpenger - Norwegia

27 Postów
Natalia Mazur
(natalia234)
Wiking
Witam. Orientuje sie ktos jak dlugo rozpatrywane jest odwolanie od decyzji Nav odnosnie wznowienia dagpengger i jak pobrac wniosek o odwolanie? I czy nie wiem jak to ujac "jakie jest prawdopodobienstwo ze zostanie ona rozpatrzona pozytywnie"? Pani w Nav zle wypelnila wniosek i teraz mam problem z dagpenger. Z gory Dziekuje za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
NAV Klageinstans moze sobie spokojnie rozpatrywac nawet pol roku od zlozenia klage. A szanse sa zalezne od faktow w sprawie. Czyli dagpengegrunnlag oraz tego ile czasu minelo od poprzedniego pobierania o ile takowe bylo. Prosciej prawdopodobnie zlozyc nowe podanie i powolac sie na niepoprawne wypelnienie poprzedniego przez saksbehandlera w NAV Lokalt.

PS. Dzien przed koncem pracy ktora trwala ponad 6 miesiecy mozna zglosic sie po zwolenienie chorobowe do lekarza i jak lekarz je podpisze to beda przez rok wyplacac pelna rownowartosc pensji jako chorobowe a pozniej jeszcze 2 lata moga dagpenger.

A teraz idzcie i niszczcie socjalizm jego wlasnymi bledami bierzcie i pobierajcie od panstwa wszyscy ile tylko sie da. Bo zaprawde inaczej nieda sie obalic norweskiego socjalizmu, by ta ziemia mogla wreszcie byc rozjasniona blaskiem kapitalizmu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
natalia234 napisał:
Witam. Orientuje sie ktos jak dlugo rozpatrywane jest odwolanie od decyzji Nav odnosnie wznowienia dagpengger i jak pobrac wniosek o odwolanie? I czy nie wiem jak to ujac "jakie jest prawdopodobienstwo ze zostanie ona rozpatrzona pozytywnie"? Pani w Nav zle wypelnila wniosek i teraz mam problem z dagpenger. Z gory Dziekuje za pomoc.Zarówno czas, jak i szanse na pozytywne rozpatrzenie podobnego odwołania zależą od Twojej sytuacji. NAV przeważnie po otrzymaniu odwołania wysyła do osoby odwołującej się pismo z informacją o przewidywanym czasie rozpatrywania.
Jeśli potrzebujesz pomocy w sporządzeniu podobnego odwołania, zapraszamy do kontaktu: info@multinor.no
Tel. z Polski: +48 58 743 07 53, z Norwegii: +47 21 999 409
Zgłoś wpis
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Albo moze to klage zostac sporzadzone za darmo, bo nielubie firm gdzie ludzie bez norweskiego juridisk embetseksamen zarabiaja na czyms na czym ja powiniennem. Tylko przez glupi socjalizm nie moge bez praktyki u jakiegos advokaciny podejsc do egzaminu na advokata.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Natalia Mazur
(natalia234)
Wiking
he he najlepiej powiedziec za darmo ale ciezko znalezsc tego kto to zrobi i to szybko ale i profesjonalnie. A gdzie moge pobrac dokument do wypelniania o odwolanie? probowalam ze str nav ale tam nie moge znalezsc.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Odwolanie to sie pisze klage nie wypelnia sie niczego bo juz wczesniej sie wypelnilo. Najwyzej zalacza brakujace dokumenty jak lønnslipper oraz powod zwolnienia np. czasowa umowe o prace etc.

Mozna profesjonalnie napisac klage do Klageinstansen lecz trzeba miec dokladne dane sprawy a nie w ciemno przeciez.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Natalia Mazur
(natalia234)
Wiking
acha. Pytam bo jedni mowia ze trzeba weypelnic wniosek jedni ze nie i sama juz zglupialam heh. Czyli wystarczy napisac "na zwyklej" kartce o co mi chodzi itd tak? Ta skarga ma dotyczyc odwolania o ich decyzji nie wznowienia navu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Klage tak mozna na zwyklej kartce. Ale podanie trzeba na skjema najlepiej przez internet zlozyc i dolaczyc skany lønsslipper i umowy o prace lub wypowiedzenia jesli umowa byla na czas nieokreslony.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Natalia Mazur
(natalia234)
Wiking
ok rozumiem. To co na str Nav to jedna z tych 3 opcji tak? odnosnie decyzji Nav? W moim przypadku jak chodzi o odwolanie o decyzji o nie wznowieniu dagpenger to chyba starczy swiadectwo pracy ze pracodawca zakonczyl wspolprace?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Nieznam Twojej sprawy wiec nie wiem jakie podanie zlozylas. Lecz jesli otrzymalas avslag na dagpenger to tam jest klagevedlegg i pisze dokladnie dokad wyslac klage. Do tego trzeba dolaczyc lønnsslipper czyli wyplaty pensji (chyba ze chcesz dagpenger ze srednich zarobkow ostatnich trzech lat a nie ostatniego roku np. ). Pozatym trzeba przedstawic dlaczego juz nie pracujesz. Czy zwolnil Cie pracodawca, czy sama sie zwolnilas (czekasz 8 tygodni wtedy na dagpenger) czy tez umowa byla czasowa i dlatego sie skonczyla. Pozatym musialas zarobic ponad 1,5 G zeby Ci przyznac mogli dagpenger.

Nieznam Twojej sprawy nie jestem Nostradamusem wiec bez detali to nie powiem ci krok po kroku co zrobic ani nienapisze podania.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok