Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
tą bajkę to ja znam dawno Andre ved mark ale ty chyba nie byłeś jeszcze świadkiem zwolnienia czy upadłości firmy -- wtedy przepisy są całkiem inne do tego co podałeś i zgadzam się z tobą

tutaj jeżeli firma zwalnia ciebie czy ty sam się zwalniasz masz prawo zażądać że chcesz mieć wypłatę z sluttopgjøret , czyli wypłatę z rozliczeniem rocznym i feriepenger od którego zapłacisz 36% podatku jeżeli weźmiesz feriepenger w tym samym roku z wypłatą końcową .

jest to najlepszy sposób ponieważ nikt nie ma pewności cy dostanie te pieniążki w czerwcu roku następnego

po pierwsze firma może zmienić nazwę , po drugie ogłosić upadłość a po trzecie nie odzyskasz tych pieniędzy bo nikt ci ich w późniejszym terminie nie wypłaci

widzę że doświadczenia w Norwegii nie masz żadnego -- osiadłeś w tym biednym Bergen i już ci się wydaje że wszystko wiesz , tylko nie wiesz chyba jeszcze jak potrafią kombinować pracodawcy i cię twoja cała wiedza gubi

oczywiście jako osoba pracująca ciągle w danej firmie ty nie masz strachu że firma nie zapłaci ci feriepenger w czerwcu , bo po wakacjach ty wrócisz do pracy , a w przypadku autora postu czekanie na pieniążki do czerwca wiążą się z dużym ryzykiem iż ich nie odzyska , albo będzie biegał po adwokatach by je odzyskać -- ot taka różnica mistrzu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Mam pytanko ogólne, czy ktoś orientuje się czy za feriepenger zgromadzone w roku bieżącym i wypłacone z zakończeniem kontaktu odprowadza się podatek? Jeśli tak to jakiej wartości i kiedy?
znów koń ciągnie w inną stronę ........gdzie autor pytania napisał tu że firma pada ???
a to co tak wyjaśniasz o feriepenger przy zwolnieniu chyba dodałem w cytacie ....tu
Ved avslutning av arbeidsforhold følger det av loven at du i utgangspunktet har krav på å få feriepengene utbetalt sammen med siste lønnsutbetaling

ale może przestałeś rozumieć norweski ......
po raz że nie z rozliczeniem rocznym a przy ostatniej wypłacie a na dodatek nie 36% tylko zaliczka wg stawki z tabellnummer . mnie na szczęście powiatowy nie zwalniali ale moich kuuulegów

ps ...napisałem też że pracodawca nie ma obowiązku wypłacać kiedy pracownikowi się zachce ( w przypadku gdy kontynuję pracę ). tego dotyczył kontekst cytatu w poprzednim poście
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
im więcej piszesz tym bardziej jestem przekonany że wiesz tyle na ile uda ci się coś znaleźć w necie

no ale dobrze , ty wiesz swoje ja swoje i na tym kończę szukanie racji na forum

rzeczywistość i tak pokaże swoje prawa którymi się rządzi a nie jakieś tam uwagi z forum wzięte

to tak jak byś otworzył forum samochodowe -- ktoś zapyta o jakąś usterkę w samochodzie ??

a reszta tworzy z tego niezłe bagno także na końcu z auta może wyjść czasami rower

nie mam zamiaru prowadzić dalszej dyskusji , to co mi potrzeba to wiem a czego jeszcze nie wiem lub nie zetknąłem się z różnymi sprawami to po prostu nie komentuję

a jeśli chcę się dowiedzieć to nie korzystam z forum -- bo to ostatnie miejsce by dowiedzieć się czegokolwiek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
Chlopaki i dziewczyny a czy nie jest tak ze pracodawca wyplaca w roku biezacym to jest pobierany podatek w wysokosci 50%??? nie chce gadac glupot ale cos takiego mi sie tu obilo o uszy... dotyczy to tylko tych feriepenger ktore sa wyplacane za biezacy rok w tym wlasnie roku.... hmmm...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no widzisz ivka111 obiło ci się o uszy

50% podatku można odprowadzić jedynie wtedy kiedy nie posiada się karty podatkowej

wtedy pracodawca ma takie prawo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
no widzisz ivka111 obiło ci się o uszy

50% podatku można odprowadzić jedynie wtedy kiedy nie posiada się karty podatkowej

wtedy pracodawca ma takie prawo

w tym przypadku to chyba nie tyle prawo co obowiazek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
majunia mala
(majaaa)
Wiking
Glupio zapytam, ale interesuje mnie to i nie moge znalezc odpowiedzi. Place podatek wg tabeli. Jesli zwalniam sie z pracy, otrzymuje ostatnia wyplate i feriepenger, czy powinno byc tak, ze pracodawca laczy te dwie sumy i odprowadza jeden wielki podatk 36%? Ponoc za dany rok ma prawo wziasc 36% z feriepenger, ale dlaczego rowniez 36% z wyplaty, kiedy ja odprowadzam zwykle ok 30% ? Bylo minelo i nie chodzi o te kilka procent, jednak w rozmowie byl na mnie krzyk ze ksiegowa ma racje i dostalem upomnienie na prosbe ksiegowej ze kwestionuje jej umiejętnosci. Oczywiscie polacy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
majaaa napisał:
Glupio zapytam, ale interesuje mnie to i nie moge znalezc odpowiedzi. Place podatek wg tabeli. Jesli zwalniam sie z pracy, otrzymuje ostatnia wyplate i feriepenger, czy powinno byc tak, ze pracodawca laczy te dwie sumy i odprowadza jeden wielki podatk 36%? Ponoc za dany rok ma prawo wziasc 36% z feriepenger, ale dlaczego rowniez 36% z wyplaty, kiedy ja odprowadzam zwykle ok 30% ? Bylo minelo i nie chodzi o te kilka procent, jednak w rozmowie byl na mnie krzyk ze ksiegowa ma racje i dostalem upomnienie na prosbe ksiegowej ze kwestionuje jej umiejętnosci. Oczywiscie polacy...
Co za roznica ile ci potracili. W koncu to tylko zadatek na podatek a nie dokladna suma.
W przyszlym roku dostaniesz wyrownanie, czyli albo otrzymasz zwrot nadplaconego podatku, albo bedziesz musial doplacic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
majunia mala
(majaaa)
Wiking
Nie o to pytam..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Podatek pownien byc potracony zgodnie z tabela, ktora zostala Ci przyznana na 2015rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok