Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zasiłek na dziecko dla samotnego ojca - Norwegia

1 Post
SuperNorweg
(SuperNorweg)
Wiking
Witam, niedługo biorę rozwód z moją kochaną żoną. Mamy dwójke dzieci jedno jest już pełnoletnie a drugie jeszcze nie. Aktualnie otrzymuje zasiłek na dziecko i mam pytanie czy po rozwodzie mógłbym dostać zasiłek za to, że samotnie wychowuje niepełnoletnie dziecko? Słyszałem coś takiego, że muszę dziecku załatwić numer PESEL i zgodne na pobyt i prace wtedy oprócz tego co dostałem, otrzymam jeszcze dodatkowe pieniądze. Mam pytanie jak to wygląda i ile ewentualnie pieniędzy mogę dostać.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Pobierać zasiłek rodzinny możesz niezależnie od stanu cywilnego. Dla NAV istotne jest kto opiekuje się dzieckiem, a to najlepiej potwierdzić wspólnym zameldowaniem. Rozszerzony zasiłek rodzinny należy się tylko osobom samotnie wychowującym dziecko, więc jeśli zamieszkasz pod tym samym adresem z nowym samboerem możesz stracić prawo do wyższego zasiłku. Przydatne będzie również orzeczenie sądu o przyznaniu praw rodzicielskich tylko Tobie.
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok