Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Szukam pracy w norwegii - Norwegia

4 Posty
Michał Graczek
(mik_003)
Wiking
Rozglądam się za pracą w Norwegii.Chciałbym zapytać czy jest ktoś kto może pomóc w znalezieniu pracy może na początek na kontrakt.Mam rodzinę i zastanawiamy się co robić bo w tym kraju(Polska) już naprawdę nie widzę perspektyw.Oboje pracujemy z żoną ale przy 4 dzieci nie jest wesoło.
Czy warto/opłaca się jechać z całą rodziną?
Jakieś sugestie ew. propozycje?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
głosuj na komunę w wyborach
oni zapewniali wychowanie czwórki dzieci przy jednej pensji
Wałęsa to chyba z 8 wychował
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Dariusz R
(darservice)
Początkujący
..popieram Janek hehehehhe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Dariusz R
(darservice)
Początkujący
......Szydlo niedlugo bedzie rozdawac prace w polsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Co tu pisać , ogłoszenia są ale mniej niż kiedyś. Bez dobrego języka i poszukiwanego zawodu niewielkie szanse nawet na pracę sezonową. Dostać stałą robotę w norweskie firmie to bez płynnego norweskiego i norweskich referencji, czy ewentualnie bardzo bardzo dobrych znajomości to nie ma takiej opcji. Nie ma w Norwegi jakiejś bliżej nieokreślonej pracy na tej zasadzie że przyjeżdza się żoną i dziecmi i rodzice zaraz pójdą do pracy i sobie dobrze cała rodzinka żyje. Budowanka, stocznie, ew. kierowcy ciężarówek. Z rzadka jakcyś specjaliści IT . To są poszukiwane zawody. A żeby jeszcze tak znależć łatwo pracę dla żony to by musiała być jakaś pielęgniarka oczywiście z certyfikatami , dobrym językiem. Na prace typu fizolka prosta i to za niewielkie stawki jest kandydatów w Norwegi zatrzęsienie i to coraz więcej orginalnych miejscowych.Kiedyś były nawet z agencji były takie durne ankiety w których się pisało czy się chce wyjechać nastałe z rodziną. Durne dlatego że można było sobie pisać że się tak chce wyjechać ale nic z tego nie wynikało bo nic takiego nie oferowali.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Michał Graczek
(mik_003)
Wiking
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!
Będę myślał co tu robić dalej....................
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Panie Kolego! Nie wiem czy akurat Norwegia to jest dla Ciebie najlepszy kierunek. Po pierwsze:
-jakie znasz języki
-jaki masz zawód
-ile lat doświadczenia zawodowego (świadectwa z legalnej pracy)
-jakie kursy i certyfikaty.
Sprawa druga: NIGDY, PRZENIGDY nie pchaj się z całą ferajną na głowie na pole minowe!
Rodzinę możesz sprowadzić po co najmniej po 18 m-ach pracy na STAŁEJ UMOWIE.
Jeżeli potrzebujesz konkretnych wskazówek wyślij do mnie wiadomość.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
John Boro
(JohnB)
Początkujący
mik_003 napisał:
Rozglądam się za pracą w Norwegii.Chciałbym zapytać czy jest ktoś kto może pomóc w znalezieniu pracy może na początek na kontrakt.Mam rodzinę i zastanawiamy się co robić bo w tym kraju(Polska) już naprawdę nie widzę perspektyw.Oboje pracujemy z żoną ale przy 4 dzieci nie jest wesoło.
Czy warto/opłaca się jechać z całą rodziną?
Jakieś sugestie ew. propozycje?

WEŹ JESZCZE TEŚCIÓW, PSY I KOTY!!! NO I MOŻE JESZCZE SOŁTYSA Z SOŁTYSOWĄ. ZAŁATWIMY CI KONTRAKT!!! I WSZYSTKO CZEGO PRAGNIESZ. OPRÓCZ MOJEJ TEŚCIOWEJ!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Michał Graczek
(mik_003)
Wiking
jak zwykle można liczyć na życzliwość rodaków.Już wiem dlaczego Polacy są tak postrzegani za granicą!!!!
Zadałem proste pytanie jak nie masz nic do powiedzenia to po prostu nic nie pisz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
73 Posty
do misie
(domisie)
Początkujący
Ha! Każdy by tak chciał.
Jednak najpierw znajdź pracę, oczywiście legalną, odłóż trochę kasy, żeby rodzinę ściągnąć.
Chyba nie orientujesz się zbytnio w realiach, nikt ci pracy nie załatwi, tutaj musisz polegać tylko na sobie samym. Wszystko zależy od twojego doświadczenia zawodowego, znajomości języków. Teraz już nie wystarczy tylko angielski, aby dostać legalną pracę należy posługiwać się norweskim w mowie i piśmie. Wystarczy popatrzeć na ogłoszenia agencji pracy w Norwegii .
Poza tym wynajem mieszkania kosztuje majątek nie wspominając o żywności czy biletach komunikacji miejskiej...Także żeby tu przyjechać należy mieć kapitał początkowy, aby się utrzymać w czasie poszukiwania pracy...
No nic, i tak powodzenia życzę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok