Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Wiem ze ludzie wyjezdza bo sa zdesperowani...wiekszosc juz nie chce pracowac na 3 zmiany za 1500zl bo tak pracuje moj syn jako spawacz...on tez mysli o wyjezdzie...Lecz moj syn ma mnie tutaj i jak się nie powiiedzie to spac na lawce lub w aucie nie bedzie. .napewno bedzie mu lzej niz tym co przyjezdzaja na wariackich papierach bez chalupy pracy itp..
Wielu uwaza ze skoro Staskowi sie udalo dorobil sie w Norge wszystkiego to czemu mnie ma sie nie udac...nasluchali sie od Stacha o pieknym zyciu i zarobkach,widza ze zmienia auta zony jak skarpetki nooo to my tez jedziem...no ale po przyjedzie kolorowa rzeczywistosc okazuje sie szara dluga i do dupy...kasa sie konczy spanie tu i tam obiady po roznych organizacjach pomagajacym biednym czasami spritusik ze szpitala i wstyd w Pl ze tak skonczylo sie marzenie o Norge. ..
Oczywiscie ze nie wszyscy. ..ale polowa tak konczy...
Lecz jesli ktos bardzo chce niech przyjedzie moze akkurat sie uda ja nikomu nie zabraniam bo nawet nie jestem upowaznona lecz jesli robimy cos bo jestesmy zdesperowani to jak dla mnie zle to wrozy...
To nie to samo co 8-10lat temu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wojciech Kęsicki
(Ogrodnik230)
Wiking
oppland napisał:
Wiem ze ludzie wyjezdza bo sa zdesperowani...wiekszosc juz nie chce pracowac na 3 zmiany za 1500zl bo tak pracuje moj syn jako spawacz...on tez mysli o wyjezdzie...Lecz moj syn ma mnie tutaj i jak się nie powiiedzie to spac na lawce lub w aucie nie bedzie. .napewno bedzie mu lzej niz tym co przyjezdzaja na wariackich papierach bez chalupy pracy itp..
Wielu uwaza ze skoro Staskowi sie udalo dorobil sie w Norge wszystkiego to czemu mnie ma sie nie udac...nasluchali sie od Stacha o pieknym zyciu i zarobkach,widza ze zmienia auta zony jak skarpetki nooo to my tez jedziem...no ale po przyjedzie kolorowa rzeczywistosc okazuje sie szara dluga i do dupy...kasa sie konczy spanie tu i tam obiady po roznych organizacjach pomagajacym biednym czasami spritusik ze szpitala i wstyd w Pl ze tak skonczylo sie marzenie o Norge. ..
Oczywiscie ze nie wszyscy. ..ale polowa tak konczy...
Lecz jesli ktos bardzo chce niech przyjedzie moze akkurat sie uda ja nikomu nie zabraniam bo nawet nie jestem upowaznona lecz jesli robimy cos bo jestesmy zdesperowani to jak dla mnie zle to wrozy...
To nie to samo co 8-10lat temu...

Ja nie jestem zdesperowany i chce to zaplanować jak najlepiej, dlatego nie przyjeżdżam do Norwegii już, tylko uczę się języka norweskiego a nie tak jak większość wyjeżdża tylko z angielskim.. Mój wyjazd nie jest podparty emocjami czy zazdrością ,że ktoś ma lepiej.. Od 8 miesięcy uczę się języka i mam ambicje dalej to kontynuować przynajmniej do poziomu B2. Plan o wyjeździe zapadł rok temu, ale od tej pory siedzę w kraju , więc może to świadczyć o tym ,że nie chce podjąć pochopnie decyzji i spać na ławce w parku.. A temat założyłem po to aby moi rodacy doradzili mi co mogę jeszcze zrobić aby zwiększyć swoje szanse w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Jak dla mnie to procz szczescia to nic nie potrzebujesz. ..dlatego zycze ci go bo tego najbardziej ci trza...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
wojciechu..ja mam doczynienia ze sprzetami budowlanymi i nie radze..nie dlatego ze bedziesz jakakolwiek konkurencja dla mnie tylko dlatego ze to trzeba lat zeby doswiadczenie miec ze sprzetów, musisz na tym pracowac, zadna firma norweska nie wezmie kogos gdzie bedzie istniala duza szansa ze ten czlowiek rozwali budynek po 5 min pracy, to jest cholerna odpowiedzialnosc pozatym na maszynach jest wymagany norweski ze wzgledow bezpieczenstwa, czasem z perfekcyjnym angielskim uda sie ale zanaczam perfekcyjnym. Do tego polskich uprawnien nikt nie honoruje tutaj, Norwegia nie jest w UE a żeby je przerobic na norweskie odpowiedniki to tez trzeba przedstawic doswiadczenie ktorego Ty nie masz.

Zadna agencja chlopie Cie nie wezmie bo beda sie bali o zycie ludzi na budowie. Uwierz mi jakbym zobaczyl na budowie kogos w maszynie kto zagraza bezpieczenstu to bylbym pierwsza osoba ktora zadzwonilaby do szefa zeby go wywalic w trybie natychmiastowym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok