Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozliczanie podatku w Polsce i Norwegii - Norwegia

1 Post
Katarzyna Linda
(Chemitsu)
Wiking
Cześć, z góry przepraszam jeśli spamuję, ale nie mogłam odnaleźć podobnego wątku.
Zacznę od początku - mieszkałam w Nor 2 lata, w 2014 w czerwcu, wróciłam do Polski i tu pracuję aktualnie. Wszystko pięknie aż do chwili obecnej - kiedy trzeba się rozliczyć z podatku. Z tego co znalazłam w internecie wynika że w Polsce :

"Wynagrodzenia pochodzące z Norwegii rozlicza się w Polsce w oparciu o tzw. zasadę zwolnienia z progresją. W konsekwencji jej stosowania zarabiający w Norwegii zwolnieni są w Polsce z obowiązku płacenia podatku oraz składania deklaracji podatkowej jednak z zastrzeżeniem tzw. progresji podatkowej. Oznacza to, że należy tę deklarację przed polskim organem podatkowym złożyć w przypadku, gdy dysponuje się innymi dochodami z Polski lub innych krajów niż Norwegia."

Pytanie jak to wygląda w Norwegii - czy ktoś z was spotkał się z taką historią?
Czy wyprowadzając się z Norwegii powinnam to zgłosić w urzędzie? Co robić aktualnie?
POOOMOCY
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
W Norwegii trzeba będzie rozliczyć się z podatku za 2014 rok. Należy się również wymeldować z tego kraju.

Jeśli chodzi o Polskę, dochody z Norwegii trzeba będzie wykazać na PIT-ZG, jeśli Pani pracowała w obu krajach w 2014 roku.

Więcej informacji: www.mojanorwegia.pl/podatki
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok