Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2643 niezalogowanych)
247 Postów
Stały Bywalec
Witam.
Pomijając wcześniejszą dyskusje,chyba troche zbędną,postaram sie odpowiedzieć Ci w miare dokładnie-i tak,
1)zarejestrój sie na wszyskich polskich stronach o pracy z pełnym profilem-czasem pracodawcy lub pośrednicy samiszukają i mogą trafić akurat na Ciebie.Ja tak trafiłem do Anglii na półroczny kontrakt.Do pośredników jeszcze wróce.
2)jeśli masz czas i możliwość to ucz sie języka bo bez tego będzie BARDZO ciężko
3) wykorzystaj podsunięte linki , a także oferty pracy na MN.
4)w przypadku kiedy dojdzie do wyjazdu, dobrze jest poruszać sie własnym środkiem transportu,daje to niezależność i mobilność w przypadku zmiany pracy lub jej poszukiwania.Przepisy i ograniczenia dotyczące samochodu w NO znajdziesz w innych tematach na MN.
5)nie podejmój pracy bez jakiegokolwiek kontraktu, umowy o prace, umowy pisemnej z pośrednikiem.Umowa jest gwarancją wypłaty wynagrodzenia , ferie penge,dowodem zapłacenia podatku i zusu.Zyskujesz prawną ochrone , bez niej nic nie znaczysz.
Co do pośredników -umowa to podstawa, czytaj dokładnie zanim podpiszesz, jest duża różnica pomiędzy"pomoc w zakwaterowaniu" a "daje zakwaterowanie", tak samo jak "zarobki około 3000 zł" a stawka godz 135 NOK /godz.
Podana kwota oczywiście jest przypadkowa.
Casami pośrednik podnajmuje Cie do innej roboty dla innej firmy, w takim przypadku musisz mieć pisemne oddelegowanie z określonym czasem miejscem wykonywania pracy i zapłatą za nią, zwłaszcza kto Ci płaci.

Jeśli nie masz znajomych ani nikogo kto cie przygarnie na czas startu to pośrednik może okazać sie niezbędny,
dobrze jest mieć kwote potrzebną na powrót odłożoną w oddzielnej kieszeni(portfela), żeby uniknąć postawienia sie w sytacjii przymusu pracy za byle co i zycia byle jak. Nie jest wstydem próbować i wrócić z niczym bo jesteś młody i masz czas na następną próbe, wstydem jest żyć na kupie z byle kim, jeść byle co i pracować na czarno z nastawieniem że jakoś to będzie, bo psujesz marke innym , i zostawiasz złe wrażenie po sobie.

Tyle na razie , jeśli potrzebujesz więcej szczegółów to znajdą sie tacy co są lepsi ode mnie w kwestiach prawnych, czy przepisach po prostu pytaj.
Pozdrawiam i życze powodzenia WMD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
ma sa
(sadowskit72)
Wiking
z tych siedmiu stron debilnej gadki powinna pozostac tylko ta strona.
.....................................
musze is bo mi polacy kociol rozkrecaja....

pozdro600
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(Sumienny88)
Wiking
przewijamy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok