Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Młody inżynier - Norwegia

Czytali temat:
(1063 niezalogowanych)
1 Post

(Miquel)
Wiking
Witam,
za rok (może dwa) kończę studia i myślę o wyjeździe z Polski. Kończę mechatronikę na jednej z czołowych polskich uczelni technicznych (specjalizacja : Automatyka; druga specjalizacja: komputerowe projektowanie i wspomaganie wytwarzania; myślę też o studiach magisterskich na SGH). Dużo słyszałem o tym, że na zachodzie(na północy też) potrzebują inżynierów i ogólnie staram się na bieżąco śledzić temat, ale nie rozmawiałem jeszcze z nikim, kto wyjechał i pracuje w zawodzie. Znam wiele osób, ale żaden z nich nie jest inżynierem (przeważnie robotnicy, handlowcy, opiekuni i pielęgniarze). Czy jest na forum ktoś, kto pracuje w przemyśle w Norwegii? Na targach pracy rozmawiałem z Norwegami, ale powiedzieli mi tyle co mogę przeczytać w sieci. Ogólnie dyplom+język i "you're done ". Jak to wygląda w praktyce?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Wykonuję tłumaczenia i korektę CV dostosowując je do wymagań norweskiego rynku pracy. Zachęcam!

Kontakt:
z Polski + 48 58 743 07 53
z Norwegii + 47 21 999 409
tlumacz@multinor.no
Zgłoś wpis
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
Zacznij od uznania dyplomu w Norwegii:
www.nokut.no
Strona jest dostepna po angielsku.
Tak bedzie ci latwiej szukac pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
Polish Connection napisał:
Zacznij od uznania dyplomu w Norwegii:
www.nokut.no
Strona jest dostepna po angielsku.
Tak bedzie ci latwiej szukac pracy.

Nie sadze. Znam kilku inzynierow, sam pracuje jako inzynier i nikt z nas nie bawil sie w te papierkowe sprawy. To jest konieczne, jezeli jestes lekarzem, nauczycielem, pracownikiem naukowym (pewnie jeszcze kilka innych zawodow, ktore w tej chwili nie przychodza mi do glowy), ale jako inzynier wystarczy, ze cos umiesz.

Teraz, zeby byc szczerym: wyjazd z kraju zbyt szybko, to nie jest dobry pomysl, chyba, ze uda znalezc Ci sie prace w firmie, ktora bedzie w Ciebie inwestowac, jednak teraz w dobie kryzysu nie jest o to latwo. Masz jeszcze pare lat przed soba i sytuacja moze sie zmienic. Prawda jednak jest taka, ze firmy, jezeli przyjmuja pracownikow zagranicznych, to wola miec juz kogos z doswiadczeniem, kto po prostu przyjdzie i bedzie gotowy do pracy. Jesli trzeba kogos szkolic, to wola inwestowac w miejscowych, i oczywiscie nie ma sie czemu dziwic.

Druga kwestia: zdecydowana wiekszosc tutajszego przemyslu kreci sie wokol ropy. Nie znaczy to, ze nie znajdziesz niczego dla siebie, ale ta dziakla, akurat w norwegii jest dosc specyficzna. Jezeli chcesz zarabiac fajne pieniadze, to jest jak najbardziej godna polecenia, jezeli chcesz sie rozwijac, to bedzie o to ciezko. Raz: z racji wspomnianych szkolen i polityki personalnej, dwa: offshore to raczej dzialka, gdzie stosuje sie stare, sprawdzone i bezpieczne rozwiazania, trzy: przemysl w norwegii nie jest zbyt rozwiniety, malo jest dzialow badawczych, malo nowych projektow, raczej powielanie sprawdzonych wzorcow, no i takze malo uczelni, ktore ksztalca dobra kadre.

Do tego dochodzi sytuacja na rynku. Jeszcze 1,5 roku temu do pracy brano praktycznie z ulicy, dyplom i jezyk angielski byly zupelnie wystarczajace. Dzis sytuacja jest zupelnie inna, wiec i wymagania sa duzo wyzsze. Co bedzie za rok albo dwa.... spytaj na forum, moze ktos wie

Powodzenia zatem i DO KSIAZEK!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Po pierwsze jeśli już teraz myślisz poważnie o tym by wyjechać to:
1. Zacznij już teraz naukę języka norweskiego.
2. Załatw se praktyki 3 m-ce przez wakacje w jakiejś dużej firmie. W przeciwieństwie do pracy, praktyki zdobywa się bardzo łatwo. Oczywiście język angielski to podstawa! Przy okazji dowiesz się czego wymaga pracodawca zanim skończysz studia, BA możesz nawet zrobić magisterke pod patronatem firmy (projekt sponsorowany i nadzorowany przez firmę)

Chciałbym przy okazji lekko zdementować kolegę wyżej. To prawda że w branży naftowej stosuje się stare sprawdzone metody ale nie dlatego, że Norweski przemysł jest zacofany, tylko dlatego że te "sposoby" są na tyle niezawodne i horrendalnie drogie, że nikt nie wymienia ich co rok, jak microsoft windows w twoim PC-cie. Nawet najnowsze obecnie systemy montowane na platformach mają gwarancję 10-20 lat, to tak jakbyś w domu ciągle pracował na Atari 500. Tak to się robi na całym świecie. Norweskie firmy sprzedają swoje "usługi" na cały swiat. Przykładów jest mnóstwo: Kongsberg Maritime: światowy lider w produkcji systemów dynamicznego pozycjonowania statków (Statek nie buja się na falach, korygowany przez małe sterowane komputerowo śruby). Kongsberg Aerospace and Defence: sterowniki do samonaprowadzanych rakiet, Norspace - jedyny na świecie producent precyzyjnych przetwarzaczy częstotliwości dla NASA. Norweskie supply-boat i mobilne platformy projektowane i produkowane w Stord uchodzą za jedne z najlepszych na świecie.
Tak więc niektóre branże są przyszłościowe, niektóe troche oldschoolowe.. ale na pewno wszystkie są baaardzo dohodowe i z ekstremalnie korzystne jeśli chodzi o środowisko i kulturę pracy.

P.S. Sam pracuje jako inżynier.

Powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
B B
(d1gital)
Wiking
Cześć,

Jestem inżynierem, który pracował w Polsce dwa lata podczas studiów w międzynarodowej korporacji, a potem od razu wyjechał do Norwegii. Pracuję w IT, wąska specjalizacja. Jeśli chodzi o sprawy ogólne:
- wszystkim wystarcza angielski odpis dyplomu (również jeśli chodzi o pracowników naukowych),
- język norweski jest przydatny, ale nie niezbędny. W dużych firmach (przynajmniej IT, bo tu znam kilka) Norwegowie mówią nawet między sobą po angielsku, również wszystkie sprawy, telekonferencje i raporty są w języku angielskim.
- liczy się bardziej to co umiesz niż to co "myślisz, że wiesz" Dlatego najważniejsze jest doświadczenie praktyczne i nie sądzę, abyś szybko znalazł pracę w zawodzie w Norwegii bez doświadczenia lub chociaż solidnych referencji,
- jedź do Norwegii mając zapewnioną pracę, a nie nadzieję na znalezienie.

Ogólnie możesz spojrzeć na www.nav.no i zobaczyć jakie oferty są dostępne i czego się wymaga na dane stanowiska.

Pozdrawiam,
B
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok