Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Teresa ....... elzbieta zebro Mariusz ...... Martynka1985 Marzena Korpalska (3396 niezalogowanych)
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
dioniza01 napisał:
Tyle tu wypowiedzi a tak naprawdę mało odpowiedzi co do pytania.Twoje dzieci mogą dostać pomoc w nauce pod warunkiem,że znajdą tłumacza nor-pol.Czasami w szkole proponują pomoc polskich dzieci (Które chodzą do tej szkoły),znających już dobrze jezyk norweski.Nie wiem w jakim wieku masz dzieciaczki ale jeśli zaczynają od 1 klasy to luzik.bardzo szybko załapią język od rówieśników.Dużo uczą się na podstawie obrazków.Należy im się również 150 godz.dodatkowej nauki norweskiego.nie jestem pewna czy od 1 klasy moja córa miała w 2 (jest tu od 2 roku życia i języka nauczyła się w przedszkolu wię w szole nie miała żadnych problemów).Warto dzieci zapisać na SFO ponieważ dzieci 2 razy w tygodniu mają pomoc w nauce i odrabianiu lekcji poza tym ważny jest kontakt z rówieśnikami mówiącymi po norwesku.Z doświadczenia mojego i znajomych potrzeba około pół roku,żeby dziecko czuło się w miarę pewnie w posługiwaniu się norweskim.
Co do poziomu nauki napewno jest niższy niż w PL ale dzieci przynajmniej nie są przeciążone.Zawsze można uczyć dziecko w domu.Moja córka jest w 3 klasie.Sama nauczyłam ją tabliczki mnożenia,czyta i pisze po polsku,czytamy również książki dla dzieci o tematyce gograficznej i historii.Nie zmuszam ja do niczego ale zachęcam,żeby mogła w przyszłości wybrać gdzie chce być lub gdzie studiować.
To tyle w tym temacie....

dodam od siebi, choc dzieci jeszcze nie mam, ze SFO nie kosztuje duzo, tak jak czasem mozna wsrod polakow uslyszec... bodajze 1600 kr miesiecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów
kat ko
(dioniza01)
Nowicjusz
Koszt SFO zależy od tego ile razy w tygodniu dziecko będzie chodziło.Są różne opcje.Np.pełne miejsce czyli od 7 do 17 (w zależności jaka kommuna)kosztuje około 2500,pół miejsca to około 1600.Można też wybrać tylko po lekcjach ,tylko przed rozpoczęciem lekcji lub 2-3 razy w tygodniu.Cena zmienia się w różnych kommunach bo w niektórych szkołach dzieci mają jedzenie ze szkoły na SFO a w innych dzieci muszą mieć swoje z domu.Można też napisać o dofinansowanie SFO jeśli pracuje tylko jedno z rodziców i ma niewielkie zarobki.W zeszłym roku było to (i ile dobrze pamietam) w granicy 240 000 rocznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Tomasz Jar
(TomaszJar)
Początkujący
wielkie dzięki za pełen obraz sytuacji
jeden jest w 1 klasie i pójdzie w sumie do drugiej, a drugi
pójdzie do czwartej
czyli nie mam dużych powodów do zmartwień bo liczyliśmy z żoną, że rok powtórzą klasy,
ale z tego co wyłowiłem to na tym poziomie nauki raczej im to nie grozi

p.s.
Moja żona jest nauczycielem wczesnoszkolnym, oraz historii,
więc jeżeli ktoś będzie zainteresowany dodatkową edukacją dla swoich małych pociech to zapraszam na priv

pozdrawiam serdecznie
Tomek

p.s Marianek jak będziesz czytał
to z tą kozią wólką niewiele przestrzeliłeś
u nas na to mówimy kozi dołek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
TomaszJar napisał:
wielkie dzięki za pełen obraz sytuacji
jeden jest w 1 klasie i pójdzie w sumie do drugiej, a drugi
pójdzie do czwartej
czyli nie mam dużych powodów do zmartwień bo liczyliśmy z żoną, że rok powtórzą klasy,
ale z tego co wyłowiłem to na tym poziomie nauki raczej im to nie grozi

p.s.
Moja żona jest nauczycielem wczesnoszkolnym, oraz historii,
więc jeżeli ktoś będzie zainteresowany
dodatkową edukacją dla swoich małych pociech to zapraszam na priv

pozdrawiam serdecznie
Tomek

p.s Marianek jak będziesz czytał
to z tą kozią wólką niewiele przestrzeliłeś
u nas na to mówimy kozi dołek

Tomku, edukacja wczesnoszkolna jest raczej potrzebna wielu rodzicom malych pociech.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok