Po pierwsze nie musisz mieć zdanego bergenstestu. Tzn czasem piszą w ogłoszeniach, że od obcokrajowców wymagają zdany Norsk Prove 3, ale to jak wysyłasz elektroniczne cv. Jeśli pójdziesz się spytać osobiście i będziesz pytać się właśnie po norwesku to raczej nikt nic nie będzie chciał. Tak przynajmniej było w moim przypadku. Mówiłam, że mam zdany Np3, nawet nie wiedzieli co to jest. Jak mówiłam, że to test językowy, to odpowiadały "no przecież słyszę, że mówisz po norwesku". Chyba, że zależy od szpitala.
Tak jak Karol pisał, musisz pisać do SAFHu. Też jestem położną, ale prosto po studiach (żadnego stażu pracy w Pl). Wydrukowałam uzupełnione podanie, i wysłałam
tłumaczenia na angielski od
tłumaczy przysięgłych, a co niektóre dokumenty, jak np dyplom miałam też w angielskich wersjach z uczelni. Dokumenty, które wysłałam to był dyplom, suplement do dyplomu (tam są opisane wszystkie przedmioty, praktyki, ilość godzin, oceny, punkty), prawo wykonywania zawodu i chyba też przetłumaczoną jakąś karteczkę od OIPiP-u, którą to wydają zawsze jak chce się pracować za granicą, oraz
przetłumaczony akt zawarcia małżeństwa (miałam inne nazwisko na dokumentach). Po jakimś tygodniu od wysłania tych dokumentów dostałam giro na tysiąc ileś tam kr i wiadomość, że aktualny okres oczekiwania to ok 3 miesiące. Pisało też, żeby nie nagabywać ich o wcześniejsze rozpatrzenie sprawy póki nie minie ten określony przez nich czas

także nagabywanie rozpoczęłam po 3 miesiącach i na szczęście czekałam jeszcze tylko 2 tygodnie, i autoryzacja przyszła.
Aha, pamiętaj, że nie zwracają dokumentów, które im wysyłasz. Akt ślubu w Polsce jest ważny bodajże 3 miesiące od wydania, tu o tym nie wiedzą, także można stary przetłumaczyć. Nie wiem, o co chodzi z tym NAVem, co Karol pisał, ale może jak ma się dokumenty przetłumaczone przez nieprzysięgłego to oni to potwierdzają? Albo jak chcesz wysłać kopie tłumaczeń? Nie znaju.
Co do Bergensa, przypomniało mi się jeszcze, że jeśli musiałabyś coś "dostudiowywać" (co by dostać autoryzację) to wtedy żeby uniwersytet czy szkoła wyższa wpuścila Cię w swe progi musisz pokazać im ten zdany bergenstest. Ale jeśli masz wyższe wykształcenie z Pl, to nie sądzę, żeby była taka potrzeba, bo jesteśmy w EOS, Unii i nie wiadomo jeszcze w czym, i mamy umowy, że to, co wystudiowane w Pl liczy się tak samo jak w No. Nie mogłabyś pracować jako pielęgniarka, ale to Ci chyba nie przeszkadza?