Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Wypowiedzenie umowy na czas określony - Norwegia

4 Posty
piotr nowak
(piotr7777)
Wiking
Witam, mam problem ze sformułowaniem wypowiedzenia z winy pracownika (wg mojego pracodawcy), nie chodzi tu o tłumaczenie na j. norweski. Umowa była na czas określony 01.08.-01.11.2012 (3miesiace), z 30dniowym okresem wypowiedzenia wg umowy. Dwa tyg przed końcem umowy (17.10)poszedłem do pracodawcy ze nie chce juz jej przedłużenia (podpisania nowej od poczatku listopada), że wykonam swoje obowiązki do końca zjazdu do Polski (6 dni przed końcem umowy, umowa byla zawarta o kilka dni dluzej bo nie byl znany wczesniej termin powrotu, o czym oboje z pracodawca wiedzielismy wczesniej i to bylo tak na wszelki wypadek jako max czasu). Przy czym termin wyjazdu wyznaczony został przez pracodawce, nie byla to moja prywatna inicjatywa ani widzi mi sie. Teraz pracodawca chce na pismie mojego wypowiedzenia jako nie dotrzymania warunkow umowy, bo przyszedlem z informacja do niego juz 17.10 (wg niego jako ze slownym wypowiedzeniem liczonym od tej daty). Myslałem ze ta umowa poprostu wygasnie i nie bedzie juz dalej kontynuowana automatycznie, dlatego też nie myslalem wczesniej o napisaniu tegoz wypowiedzenia. Czyli jakbym nic nie mowil tylko doczekal do konca pracy i wyjechal normalnie do polski to wypowiedzenie nie bylo by potrzebne?czy umowe wypowiedzenia mam wpisac dzien kiedy poszedlem do szefa (17.10) czy ostatni dzien pobyt w norwegii (25.10)? co z okresem wypowiedzenia, bo to bylo mniej niz 30 dni do konca umowy (a dodatkowo okres ten liczy sie przeciez od 1 dn nowego miesiaca)...czy pisać ze w ogole bez zachowania 30dni wypowiadzenia (np. dn 25.10 ze skutkiem natychmiastowym, co jest niezgodne z zapisami naszej umowy). nie znam sie na prawie pracy norweskim i zastanawiam sie czy wszystko w moim przypadku przebiega prawidlowo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Magda A
(DeDee)
Nowicjusz
Podłączę się do tematu, gdyż mam podobna sytuacje, podpisałam umowę w połowie października na 1 mc, potem została ona przedłużona do 31.12.2012. Znalazłam nową pracę i dzisiaj poszłam złożyć timeliste i oznajmiłam, że nie chcę podpisywać następnej umowy. Dodam, że od 24 do 31.12 jestem na urlopie. A szefowa mi wyskakuje, ze obowiązują mnie 2 tygodnie wypowiedzenia i że powinnam, te 2 tyg. przepracować w styczniu.

Jak to jest z tymi umowami na czas określony, one nie wygasają samoczynnie z ostatnim dniem. Czegoś tu nie rozumiem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
trudno was zrozumieć jak jest umowa do terminu takiego i takiego to czemu masz pracować dłużej ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
wygląda na to ,iż po mimo terminu końca umowy ona jakby samoczynnie się przedłuża i w ten sposób pracodawca zakańczając umowę w terminie ,chcąc ją zakończyć dał by wypowiedzenie jeśli nie dał powinien zrobić to pracownik a pracownik nie zrobił tylko czekał do końca umowy więc teraz ma dać 2 tyg wypowiedzenie i przepracować ten czas
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
wszystko jest napisane w umowie jaką podpisaliście .......może tam stać że będziecie pracować do śmierci albo nawet dłużej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Magda A
(DeDee)
Nowicjusz
Andre ved mark napisał:
trudno was zrozumieć jak jest umowa do terminu takiego i takiego to czemu masz pracować dłużej ?
Ale ja nie chce pracować dłużej, chcę zakończyć z datą jak w umowie. To szefowa chce, żebym pracowała jeszcze 2 tygodnie okresu wypowiedzenia, ale ja żadnego wypowiedzenia nie składałam, gdyz umowa się sama skończyła.
A w umowie nie ma nic takiego, że ona się przedłuża...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
DeDee napisał:
Andre ved mark napisał:
Ale ja nie chce pracować dłużej, chcę zakończyć z datą jak w umowie. To szefowa chce, żebym pracowała jeszcze 2 tygodnie okresu wypowiedzenia, ale ja żadnego wypowiedzenia nie składałam, gdyz umowa się sama skończyła.
A w umowie nie ma nic takiego, że ona się przedłuża...

to napisz jej ,ładne podziękowanie za pracę i napisz ,że zgodnie z datą tą i tą wygasła umowa o pracę zawarta tu i tu z data ta i ta
i niech ci to podpisze bedziesz miała od razu referencje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
jak umowa się skończyła to niech sobie szefowa pracuje .... o co ci chodzi ? ludzie to mają problemy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Tu jest całkiem inaczej niż w Polsce .
---
Jeżeli jest Umowa o Pracę , na czas określony bez terminu wypowiedzenia , to taka umowa kończy się z zapisaną datą umowną .
---
Natomiast , jeżeli jest określony czas wypowiedzenia , to takie wypowiedzenie umowy obowiązuje .
---
Inaczej ...
- Jeżeli Mam umowę , do 31- grudnia z dwutygodniowym wypowiedzeniem , to Miałem /Pracodawca również ... Obowiązek tą umowę wypowiedzieć , najpóźniej do 18 grudnia .
---
Ponieważ dzisiaj , jest Koniec Świata ... PFU ... 21-Grudnia ... to znaczy , że będę pracował dalej , ponieważ i pracodawca również , nie dał Mi Wypowiedzenia ...
---
To tak łopatologicznie ...
---
Jak się Pracodawca uprze , to można ponieść bolesne koszta zastępstwa z firmy Vikariat , oraz koszta sądowe .
---
ACH i OCH ... powoli , Święta
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
piotr nowak
(piotr7777)
Wiking
w moim przypadku obowiazuje standardowa umowa o prace polsko-norweska, dostępna w internecie. jest tam informacja o okresie zatrudnienia i miesięcznym okresie wypowiedzenia. Nie ma w niej nic o automatycznym przedluzeniu, a nie moge takich przepisow znalezc w necie (ani w folderach dla Polakow ani za pomoca translatora google). wszystko by bylo ok gdyby pracodawca powiedzial mi ze powinieniem wypowiedziec umowe ok 1.10 i zachowujac ten miesieczny okres wypowiedzenia skonczylbym ja ok 1.11. ale on mi tlumaczy ze takie wypowiedzeniem powinniem wypisac na dzien ustnej rezygnacji (tutaj 17.10) bez zachowania okresu wypowiedzenia, bo musi miec pisemny powod mojej rezygnacji. sam juz nie wiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok