Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

norweski dodatek do polskiej emerytury??? - Norwegia

43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
witam,
słyszałam, że pracując w norwegii bedzie w przyszlości należał się dodatek do polskiej emerytury,czy to prawda?????
Jeżeli tak to jakie warunki nalezy spelniać by go w przyszłości dostać???//
pozdrawiam i dziekuje za kazde info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
w No. emerytura pełna emerytura przysługuje po przepracowaniu 40 lat....
pełna emerytura to 66 % od brutta zarobku.......

i teraz jeśli przepracowałaś w No np: 5 lat to podstawą obliczeniową jest 66% brutta zarobku razy 5/40 przepracowanych lat.....

przykład:

brutto 100 000 Nok x 66% = 66 000 Nok

66 000 : 40 x 5 = 8250 Nok rocznie .....

PS... żeby otrzymać emeryturę musisz ukończyć 67 lat lub firma ma podpisaną umowę zbiorową dotycząca AFP (umowa o przejściu na wcześniejszą emeryturę) to wówczas wiek emerytalny jest 62 lata.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
po za tym co napisałem... zbieraj wszystkie papierki dotyczące zarobku oraz zeznania podatkowe...przydadzą się w przyszłości przy ubieganiu o emeryturę w NAVie lub innej instytucji która będzie prowadzić sprawy emerytur......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
To żeś chłopie teraz zrujnował marzenia niejednego Polaka, co to twierdził że jak przepracujesz 5 lat(nie trzeba więcej ) w NO to jak osiągniesz wiek emerytalny w PL, to rząd norweski zafunduje każdemu najniższą emeryturę norweską i będzie emeryt panisko w porlandii, bo takie jest prawo w NO.

BTW: Niech mi ktoś powie że Polska nie jest jednym z najbardziej socjalnych krajów na świecie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Zuzu wysokość emerytury zależy od brutta zarobku = wypracowane lata... co poniektórzy z forumowiczów piszą że zarabiają ponad 400 000 Nok rocznie więc po 5 latach będzie więcej......
przy takich zarobkach to po 5 latach wyjdzie około 1300zł na miesiąc... ale dopiero od 62 lub 67 roku....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
tjjaa Zuzu tylko że z tych polskich emerytur to ani żyć a tym bardziej umierać.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
Pies gończy napisał:
tjjaa Zuzu tylko że z tych polskich emerytur to ani żyć a tym bardziej umierać.....

tym bardziej, że niedawno obniżyli składkę emerytalną
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
wygrys mnie to nie dotyczy... wygląda na to że Polska jest bogata emeryci w wieku 35 lat ...ZUSowi brakuje tylko w tym roku około 50 mld złotych... a pałace ZUSowskie coraz większe i nowocześniejsze.........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
aha dodam jeszcze że kto kumaty w norweskim języku to niech się zaopatrzy w książkę Haralda Engelstad "Pensjonsboka".......

Książka jest aktualizowana co dwa lata....

Autor jest ekspertem od emerytur, prowadzi kursy dla przyszłych emerytów....

Tutaj jest sznurek do stronki o książce......
www.pensjonsboka.no/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Pies gończy napisał:
Zuzu wysokość emerytury zależy od brutta zarobku = wypracowane lata... co poniektórzy z forumowiczów piszą że zarabiają ponad 400 000 Nok rocznie więc po 5 latach będzie więcej......
przy takich zarobkach to po 5 latach wyjdzie około 1300zł na miesiąc... ale dopiero od 62 lub 67 roku....

tyle to ja wiem,kolega kolegi już emeryt ma podobno 1600pln dodatku do emerytury w pl za 7 lat pracy w NO, nie mogę tego zweryfikować, ale info mam od poważnej osoby więc nie mam podstaw żeby nie wierzyć na słowo.

Tylko marzyciele co ich spotykałem twierdzili że to będzie kilkanaście tyś nok/m-c

A co do polskiej emerytury to ilu jest już wcześniejszych emerytów i rencistów? kto im to sponsoruje jak nie państwo? (podatnicy)

W Polsce na dzień dzisiejszy aktywnych zawodowa jest 56% ludzi w wiek 20-65lat, a co z resztą?

no i co do emerytur to też tak jest, że jest głośno tych głodowych, ale jest cisza o tych co pare tyś pln biorą co miesiąc i wcale 40lat nie przepracowali.

Jak wprowadzano reformę emerytalna to mydlono ludziom oczy że będą z drugiego filaru mieli po 130% emerytury w stosunku do średnich zarobków jakie mieli płacąc składki przez całe życie.

czyli jak ktoś średnio zarabiał 1000 pln to bedzie miał 1300 pln emerytury..........

Później było już 100%, doszło do 80% a żeby ludzie zaczeli płacić na trzeci filar, potem już tylko 60% a ostatnio słyszałem że będzie to 30% i nie ma co liczyć na więcej.
Dlaczego, bo ci co teraz pracują to utrzymują teraźniejszych emerytów rencistów, którym dawały lekką ręką przywileje kolejne rządy w kraju. No i odkładać nie ma z czego, a na dodatek jest niż demograficzny i na teraz pracujących nie będzie miał kto pracować.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok