Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Zuzu to kolega kolegi jak na Polskę ma fajną emeryturę....... tylko ile mu ZUS z tego zabiera.?????

Z tego co wiem ZUS chce za prowadzenie emerytury zagranicznej do około 30% zależy od wysokości emerytury zagranicznej ( nazwę to po imieniu złodziejstwem w imieniu prawa)....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Pies gończy napisał:
Zuzu to kolega kolegi jak na Polskę ma fajną emeryturę....... tylko ile mu ZUS z tego zabiera.?????

Z tego co wiem ZUS chce za prowadzenie emerytury zagranicznej do około 30% zależy od wysokości emerytury zagranicznej ( nazwę to po imieniu złodziejstwem w imieniu prawa)....

Na logikę powinno sie płacić tylko podatek od dochodów, ale jak to nasz ZUS, żywemu nie przepuści.
Nie mam pojęcia, nie pytałem o to, do mojej emerytury to jeszcze ponad 40 lat więc wszystkie info na razie traktuje jako ciekawostki, bo wiele się jeszcze do tego czasu zmieni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Zuzu to nie ciekawostki a cało prowda i tylko prowda... a co do emerytury masz rację wszystko się może zmienić...... pozdrawiam....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
Pies gończy napisał:
aha dodam jeszcze że kto kumaty w norweskim języku to niech się zaopatrzy w książkę Haralda Engelstad "Pensjonsboka".......

Książka jest aktualizowana co dwa lata....

Autor jest ekspertem od emerytur, prowadzi kursy dla przyszłych emerytów....

Tutaj jest sznurek do stronki o książce......
www.pensjonsboka.no/

dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
wygrys cała przyjemność po mojej stronie, ale Ty chyba masz jeszcze daleko do emerytury...... ale wiedza jest ważna...... pozdrawiam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
lubię wiedzieć co mnie czeka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
aha jeszcze jedno dla tych którzy myślą, marzą lub mówią o najmniejszej emeryturze .....Minste pensjon (najmniejsza emerytura) otrzymują:

1 w większości otrzymują kobiety które nie pracowały lub krótko pracowały

2 mężczyżni którzy pracowali w większości na czarno

3 emigranci którzy mają za mały okres pracy

Ale.... i tutaj jest warunek 40 lat zamieszkania w No. oraz żeby tą najmniejszą emeryturę otrzymywać trzeba mieszkać na stałe w NO.....

to tak z grubsza podstawy ...jest jeszcze mnóstwo dodatkowych ułatwień jak i poprzeczek żeby tej emerytury nie otrzymać.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a co tu tak cicho o punktach do emerytury niejakich G
nie mylić z tym innym G
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Jasta punkt tzw. G to jest grunnbeløpet w wysokoci za rok 2009 był 72 881 Nok....

i używany jest jako pomoc w obliczaniu emerytur o tym nie będę pisał bo nie tutaj miejsce ...Jasta chcesz coś wiedzieć więcej odsyłam do książki Pensjonsboka......
G używany jest też przy obliczaniu najmniejszej emerytury (minste pensjon)....

PS.
sprawdziłem ....1 G = 78 024 kr od 1 maj 2011
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
dzięki za info, ale jednego nie rozumiem ile lat mam pracować żeby cokolwiek mi się należało??????5 lat??to minimum???/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok