Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
min= 3 lata i osiagniecie wieku emerytalnego 67 lat.

tylko ze to beda grosze.........chyba ze ktos zarabia 500 000 Nok rocznie to wowczas emerytura za przepracowane 3 lat wyniesie ca. 2000 Nok mc.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
i jeszcze dodam dziegciu do miodu .... ZUS obslugujacy emerytury zagraniczne pobiera characz od tej wlasnie obslugi...... ile nie wiem......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Nie trzy lata ,a min.36 przepracowanych miesięcy. Jest to kolosalna różnica jeśli się jeżdzi regularnie do rodziny ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Gregory czy 36 mc jest różne od 3 lat?????? cytaty o pensjon (emerytura) są z książki którą podałem w tym wątku.... nigdzie nie napisałęm że to jest okres ciągły..... gdybyś przeczytał od początku to byś zrozumiał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Piszesz dla ludzi z różnym wykształceniem to pisz zrozumiale.Jak dla Ciebie 36mieś. i 3 lata to to samo to ok,lecz np. dla mnie i dla innych to nie zupełnie.Jeżdżąc reg.do PL. tracę w sumie 1-2 mieś. w roku i dopiero po około 4 latach pracy tutaj mogę powiedzieć ,że coś uzyskałem(jestem już 6 rok).Aby się na coś liczyło trzeba mieć przepracowane pełne 36mieś.w sumie , i tylko oto mi chodziło.
Pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Dziękuję i pozdrawiam......mam nadzieję że się przydało.... Ludki zbierajcie wszystkie papierki dotyczące płacy w No.......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Gregory napisał:
Piszesz dla ludzi z różnym wykształceniem to pisz zrozumiale.Jak dla Ciebie 36mieś. i 3 lata to to samo to ok,lecz np. dla mnie i dla innych to nie zupełnie.
Ogólnie Polacy mówią , że Norgi to debile ...

Niemniej...!!!

Helwette ...satana...
..."Pies gończy"... !!! .

Czy Ty już rozumiesz...!?!? ...
36 miesięcy ... to ...Trzydzieści sześć miesięcy ...
A trzy lata ....to tylko 3...LATA iiiiiiiiiiiiiii inaczej nigdy nie będzie ...

ROZUMIESZ... to...eler ikke... satana...helvette...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Gabriel dra til helvete...... 3 lata = 1 rok + 5mc+1 rok + 7mc........ hehehheheheeh
ale przyznaję rację wyraziłem się nieprecyzyjnie.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Jaja sobie robicie
Lecz ja naprawdę musiałem tłumaczyć kolegom o co w tym chodzi i nie wszyscy od razu załapali
Po trzech latach już liczyli ile mają emerytury
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Gregory przepraszam ale rachunek jest prosty masz w sumie przepracowane 3 lata czyli zebrałeś z okresu 5 letniego 3 lata ..... tzn byłeś członkiem folketrygden (norweski ZUS) masz prawo do emerytury od ukończenia 67 roku życia..

aha i jeszcze jedno to będą 3/40 z 66% brutta zarobku...........

ja objaśniałem tak z grubsza... bo książka ma ponad 570 stron... więc trudno cytować całość.... a nie mówię już o prawach autorskich....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok