Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Solomun . kamil . Andrzejvolvo J K Piotrek116 (2809 niezalogowanych)
1 Post

(fazi)
Wiking
Tosia 1. to przepisy prawa polskiego,2. flytting fra utlandet- przeprowadzka z zagranicy 3. fraflyttings (skad) tilflytings (dokad) rubryki ktore musisz wypelnic.
To czy ja mieszkam pod tym adresem ktory podalem w nav niema nic do rzeczy.podalem ze chce sie przeprowadzic z adresu..........................polen na adres...................................norge. wiec jestem zameldowany na stale w norge zaznaczajac rubryke ktora wczesniej podalem. ale nawet w polskich przepisach mowa o dzialaniu organu panstwowego albo o braku dzialania organu panstwowego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
wojtek sawicki
(wojtas07)
Wiking
ojojoj.Ale widze ludziska namieszliście tutaj strasznie.Wytlumacze wiec odnosnie zameldowania bo odnosnie pytania dziewczyny ktora to forum zaczela chyba nie musze sie wypowiadac( mysle ze nikt nie jest tak glupi i chodzilo tylko o sprowokowanie jakiejs dyskusji).Mozecie mieć stale zameldowanie w kazdym kraju uni europejskiej,byle to byl oczywiscie 1 adres w danym panstwie(kazde panstwo podchodzi indywidualnie do sprawy,sa ruzne przepisy i wymagania),a co dopiero poza unią.Ktoś tam napisal ze wypelnial ten druk nie pamietam jak on sie nazywa a nie chce mi sie wracac.Ty nie musisz tam pisac(ale mozesz)swoj polski adres,jesli napisales jest ok.ale nie jestes wymeldowany z adresu w polsce.Polska nic o tym nie wie dopuki nie zawiadomisz ze sie chcesz wymeldowac.Mam zameldowanie w polsce,usa,szwecji i norwegi.I są to stale zameldowania.Tak dla jasniejszego przykladu nikt nie moze Ci zabronic stalego meldunku w norwegi jesli kupilas dom no i oczywiscie spelnilas wczesniej wszystkie warunki,i nik nie moze od Ciebie zadac zebys sie wymeldowala z domu w polsce.Tyle
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Wojtas07
Dziękuję za odpowidz światowy człowieku......!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
hm................ mozliwe nie wiem nie bede sie spieral,wiem jedno jestem rezydentem podatkowym Norwegi od momentu otrzymania stalego numeru i kobieta w nav podrekslala to dwa razy ze musze miec stale zameldowanie tutaj aby taki numer otrzymac. Oczywiscie mozna posiadac mieszkania,nieruchomosci na calym swiecie ale to reguluja odrebne przepisy zapewne i to chyba nie ma nic wspolnego z zameldowaniem. Jeszcze jedno w Polsce dalej prowadze dzialalnosc gospodarcza a dochody rozliczam w Norwegi i chodzby z tego powodu powinnem podac miejsce zameldowania oraz stalego pobytu bo przepisy mowia jednoznacznie iz dochody rozliczamy w kraju w ktorym jestesmy rezydentami podatkowymi,wszelkie dochody nie tylko z tego kraju w ktorym obecnie przebywamy.No coz ale od tego sa ksiegowi,urzednicy,prawnicy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
wojtek sawicki
(wojtas07)
Wiking
Fazi nie gniewaj sie stary,jarałeś coś dzisiaj..Zartuje oczwscie nie gniewaj...powaga...ale widze ze jak grochem o sciane....Przeczytaj jeszcze raz to co naisalem(ale ze zrozumieniem)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
wojtek sawicki
(wojtas07)
Wiking
Ok.Bo widze troszke to zgmatwne dla Was,a jest to proste ja drut.Fazi jarozliczam sie w usa gdzie mam numr social sekurity,rozliczam sie w polsce gdzie mam swój numer i rozliczam sie w norwegi gdzie tez mam swoj numer...w szwecji sie nie rozliczam jestem tylko zameldowny.We wszystkich tych krajach jestem zameldowany na stale...wszędzie mam swój numer i prawdziwe miejsce zamieszkania.I naprawde nie musisz sie wymeldowywac w polsce zeby zameldowac sie w norwegi(wiesz gdzie to wikingwie maja...ma napisac dosadnie....kobiety czytają wiec lepiejnie).A oczywistym jest zeby dostać numer w norwegi musisz byc zameldowany...Ja juz nie wem jak to mam przetlumaczyc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Podwójne opodatkowanie
Podwójne opodatkowanie jest niekorzystnym zjawiskiem związanym z budową systemu podatkowego i oznacza dwukrotne opodatkowanie tego samego przedmiotu opodatkowania (dochodów, majątku lub konsumpcji).
Zewnętrzne podwójne opodatkowanieW przypadku zewnętrznego podwójnego opodatkowania dochodów, mówimy o obłożeniu podatkiem tego samego dochodu przez fiskusa w dwóch różnych krajach. Z taką sytuacją mamy do czynienia np. w przypadku osób, które opuściły swój ojczysty kraj np. Polskę, pracują za granicą, ale jako obywatele polscy wciąż mają obowiązek płacić podatek w Polsce, i jednocześnie za granicą, w kraju uzyskiwania dochodów. Innym przykładem zewnętrznego podwójnego opodatkowania jest sytuacja, w której firma działająca w Polsce uzyskuje dochody z zagranicznych lokat bankowych lub otrzymuje dywidendy od spółki zarejestrowanej poza granicami Polski. Wtedy również dwa kraje roszczą sobie prawo do podatku od tych dochodów.

Zewnętrzne podwójne opodatkowanie powstaje wskutek zderzenia nieograniczonego i ograniczonego obowiązku podatkowego.

Nieograniczony obowiązek podatkowy obejmuje całość dochodów osiągniętych przez podatnika, bez względu na to gdzie (w jakim kraju) zostały one uzyskane. Występuje on w kraju rezydencji podatnika, czyli kraju, w którym znajduje się tzw. centrum interesów życiowych podatnika, np. ma tam dom, jego dzieci chodzą tam do szkół, jego żona tam pracuje, podatnik przebywa tam większość dni w roku.
Ograniczony obowiązek podatkowy występuje w kraju źródła osiągania dochodów i obejmuje jedynie przychody osiągnięte w danym kraju

„(…) Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. t. j. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.), w brzmieniu obowiązującym od dnia 01.01.2003 r. do 31.12.2006 r., osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).

Zgodnie do treści art. 3 ust. 2a ww. ustawy osoby fizyczne, jeżeli nie mają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej miejsca zamieszkania, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów z pracy wykonywanej na terytorium Rzeczypospolitej na podstawie stosunku służbowego lub stosunku pracy, bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia, oraz innych dochodów osiąganych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (ograniczony obowiązek podatkowy).

Nowe przepisy miejsce zamieszkania definiują następująco: "za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się osobę fizyczną, która posiada na terytorium Polski centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub przebywa na terytorium Polski dłużej niż 183 dni w roku podatkowym." (ust. 1a, dodany do art. 3 ustawy o PIT). Wystarczy więc wyjechać z Polski przed upływem 183 dni, aby podlegać ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu na terytorium RP.

i niechce mi sie dalej szukac bo juz pozno. a masz racje jaram jak smok chyba musze rzucic w koncu. ja sie tak szybko nie obrazam i powtorze jeszcze raz w moim przypadku za kraj rezydencji podatkowej wybralem Norwegie. jutro jezeli znajde czas poszukam przepisy norweskie chociaz z Polskimi jeszcze nie skonczylem,hihihihihihii. Dlatego mam ksiegowa w Polsce. Wojtas kurcze to dopiero przeczytac ze zrozumieniem to sztuka a to tylko urywki,hihihihhi. pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Występuje on w kraju rezydencji podatnika, czyli kraju, w którym znajduje się tzw. centrum interesów życiowych podatnika, np. ma tam dom, jego dzieci chodzą tam do szkół, jego żona tam pracuje, podatnik przebywa tam większość dni w roku.
prosze zwroc uwage na to zdanie,podobne wystepuje w norweskich przepisach o ile pamietam ale jak wspominalem moze jutro przejze skatt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
www.skatteetaten.no/upload/Brosjyrer%20o...en_Polsk_versjon.pdf hihihihii znalazlem po polsk. to jest tylko zarys. ja osobiscie zdalem sie na ksiegowa z polski i jej kolege ktory zajmuje sie podatkami osob pracujacych pozagranicami kraju(polski). a jak to sie ma do zameldowania czy mozna byc zameldowanym w 5 krajach swiata,szczerze powiem nie wiem! pytanie do ekspertow unijnych i nie tylko,hihihihihi.mnie dotycza tylko te dwa kraje. dobra ide spac bo i tak mnie tutaj nikt nie lubi,ihihihihi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
fazi napisał:
...dobra ide spac bo i tak mnie tutaj nikt nie lubi,ihihihihi.TO DOBRZE ,że ciebie nie lubią ....
LUDZI KTÓRYCH SIĘ LUBI TO SIĘ ICH W WIĘKSZOŚCI OLEWA..
Najważniejsze jest "fazi" aby ciebie SZANOWANO ....
A Uważam iż tak właśnie jest...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok