Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

wiza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - Norwegia

Czytali temat:
Solomun . kamil . Andrzejvolvo J K Piotrek116 (2816 niezalogowanych)
1 Post

(060677)
Wiking
mam pytanie jak dlugo czeka sie na pozwolenie z udi ? ja czekam juz trzy miesiace i cisza . czy zadzwonic gdzies i sie spytac czy jak bo niewiem co mam robic . dodam ze wyprowadzilam sie z poprzedniego miejsca zamieszkania mam w tej chwili inny adres czy musze to zglosic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Czekasz na pozwolenie pod innym adresem?i nie zgłosiłaś nowego miejca zamieszkania?nie uważasz,ze to troche śmieszne?skąd mają wiedzieć gdzie cie szukać.Papiery przyślą na adres jaki jest podany na wniosku a jak nie masz kogo,kto by to odebrał,moga zaginąc i tyle.A ty możesz czekać dalej.Radziłabym ci jak najszybciej to sprostowac bo urzednicy to nie wróżki a jeszcze norwescy urzędnicy ja osobiscie czekałam na pozwolenie 4 dni ale na zasadzie łaczenia rodzin...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
I tutaj bym się zgodziła z powiedzeniem,że ,,Polak potrafi,,no bo jak można czekać na pozwolenie nie podając nowego adresu? Naprawdę śmieszne jak napisała BK,pozdrawiam!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
To jeszcze nie jest najśmieszniejsze....znam jednego osobnika,który się ze mna kłócił do upadłego,że musi jechac do Polski aby odebrac pozwolenie bo powiedzieli mu,ze przyślą na adres stałego meldunku a,że uważał swoj stały w Polsce to sie tam wybierał i dzwonił do domu codziennie czy już coś nie przyszło...nadmienię,ze miał takowy tutaj ale według niego sie nie liczył....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Przyznam się,że ja tak do końca też nie rozumiem jak to jest z tym zameldowaniem? Nadal mam zameldowanie stałe w Polsce,a w Norwegii jestem już 4 lata,a przecież nie można być dwa razy zameldowanym na stałe?Chyba naczytałam się za dużo bajki o łosiu.... i coś nie tak z moim umysłem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Dlaczego nie?każdy kraj ma swoje przepisy...w Polsce też jest meldunek czasowy i meldunek stały....nie wiem jak tutaj odnoszą sie do meldunku czasowego o ile takowy jest(może dla tych co przyjeżdzają sezonowo do pracy)...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
W Polsce jestem zameldowana na stałe ale wymeldowana na czasowo,w Norwegii tez jestem zameldowana, ale czy na stale , czy na czasowo....? nie mam pojęcia jak to się ma do przepisów norweskich??? Ale nie ważne....jestem tutaj i na pewno legalnie, to jest ważne!!! Pozdrawiam BK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
No niestety tez nie mam zielonego pojęcia, i powiem szczerze,ze nigdy mnie to nie interesowało.Mam pozwolenie,meldunek i wszystko ok.Ale może ktoś ma pojęcie i to wyjaśni jak to jest z tym meldunkiem?Dobrze wiedziec tak na przyszłośc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
W Norge meldunek jako taki nie ma większego znaczenia...
Najważniejsze jest to ,że jak się poda jakikolwiek adres w skacie to trzeba pocztę regularnie odbierać z tego podanego adresu bo inaczej mogą być kłopoty jak przesyłka jest z urzędu terminowa a My nie odpowiadamy na nią bo jesteśmy gdzieś indziej...
Adres czasowy w Norge to taki który jest adresem dodatkowym , poza tym głównym na przykład na wyjazd dajmy na to w delegację na okres 2-3 mce.
Adres stały mamy jeden , czasowych może być wiele...[ /hyta/ inne w wakacje ] .
Oczywiście samo przez się wiadomo ,że jak mamy tu kupione mieszkanie lub dom to ten adres może być też adresem stałego miejsca zameldowania ,jednak nie musi tak być bo np. mamy dwa domy w różnych częściach kraju i mieszkamy w innym....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Dziękuję za wyczerpujące informacje,trochę mnie oświeciło.....i potwierdza się ,że jesteś potrzebny na forum,ale to nie powód żebyś znowu leciał po piwo!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok