Witam tam wszystkich Rodak贸w,
wczoraj mia艂em zdarzenie drogowe polegaj膮ce na tym, 偶e po艂o偶y艂臋m si臋 zestawem (cie偶ar贸wka+przyczepa) na bok do rowu. W zdarzeniu tym nie ucierpia艂y osoby trzecie, tzn nikt opr贸cz mnie nie bra艂 w nim udzia艂u. Mi te偶 nic si臋 na szcze艣cie nie sta艂o, po 45min w szpitalu do kt贸rego zawi贸z艂 mnie ambulans wypuszczono mnie do domu.
Oczywi艣cie na miejscu zdarzenia by艂a Policja. By艂em poddany badaniu alkomatem, kt贸ry wskaza艂 oczywi艣cie 0.0. Niestety Policja powiedzia艂a ze zgodnie z norweskimi procedurami zatrzymuje moje prawo jazdy (wydane w Polsce) do wyja艣nienia na okres do 3 tygodni. Istnieje jednak mo偶liwo艣膰, 偶e po tym czasie moje prawo jazdy zostanie zatrzymane na okres od np 1 do 3 miesi臋cy.
W zwi膮zku z zaistnia艂膮 sytuacj膮 mam dwa nurtuj膮ce mnie pytania:
1) Czy je艣li moje prawo jazdy zostanie zatrzymane (po tych 3 tygodniach) to b臋d膮 to wszystkie kategorie (A,B,C,E) czy tylko kategoria C-E, kt贸r膮 to dosz艂o to do zdarzenia na drodze?
2) Czy mog臋 wyrobi膰 duplikat w Polsce? A w zasadzie pytanie dotyczy bardziej tego czy zatrzymane w Norwegii prawo jazdy zostanie przes艂ane z odpowiednimi dokumentami do Polski co mo偶e by膰 przyczyn膮 p贸藕niejszych problem贸w i nieprzyjemno艣ci?
Wyczyta艂em gdzie艣, 偶e podobno mo偶na wyrobi膰 bez problemu duplikat powiadamiaj膮c urz膮d wydaj膮cy w Polsce, 偶e prawo jazdy zosta艂o zatrzymane w Norwegii i za co, bowiem w mojej sytuacji w Polsce nie ma takiego prawa kt贸re m贸wi艂oby o zabraniu prawa jazdy za zdarzenie na drodze kt贸re ja spowodowa艂em. Czy jest to zgodne z prwd膮/prawem???
Prosz臋 o konkretne i rozs膮dne odpowiedzi, za co z g贸ry dzi臋kuj臋.
Pozdrawiam i 偶ycz臋 wszystkim mi艂臋go wieczoru!
Micha艂