Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
10 Postów
Adam Wójcik
(Adam0905)
Wiking
I powiem szczeże że nie wiem czy teraz przy kontroli tutaj mam pokazywać te moje nowe czy nie .Powiem szczeże że troche sie zapózno dowiedziałem że mogłem normalnie wyrobić sobie drugie w Polsce tylko powinienem wypełnić inny wniosek i mogłbym jeżdzić wszędzie oprócz skandynawi bo przy moim wykroczeniu na 40km/h miałem 68 w Polsce nie jest zabierane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Darcia K
(Darcia)
Początkujący
Możesz po prostu iść na policję i zapytać się jak wygląda sytuacja. Zawsze możesz wytłumaczyć, że czegoś nie zrozumiałeś, potrzebujesz pomocy i nie wiesz co dalej robić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Lærer)
Wiking
Adam0905 napisał:
I powiem szczeże że nie wiem czy teraz przy kontroli tutaj mam pokazywać te moje nowe czy nie .Powiem szczeże że troche sie zapózno dowiedziałem że mogłem normalnie wyrobić sobie drugie w Polsce tylko powinienem wypełnić inny wniosek i mogłbym jeżdzić wszędzie oprócz skandynawi bo przy moim wykroczeniu na 40km/h miałem 68 w Polsce nie jest zabierane

Idz na policje i nazadaj oddania ci polskiego prawa jazdy. Jezeli rzeczywiscie jest tak, ze kara ci minela, a policja bedzie upierac sie przy swoim, wydrukuj i pokaz im link z jednego z moich postow powyzej, ktory z jasny sposob wyjasnia, ze obywatele EOG nie maja obowiazku wymiany swojego narodowego prawa jazdy.

W razie czego, sluze dalsza pomoca

Edyt: Wklejam link jeszcze raz:
www.vegvesen.no/Forerkort/Om+forerkort/D...k+forerkort/EOS-land
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Adam0905: W jaki sposob wyrobiles sobie drugie prawko w Polsce. Jako powod podales zatrzymanie prawka za granica(?), czy zglosiles zagubienie?.. Ot tak przeciez takiego dokumentu nie wydaja..

Lærer, Adam0905: A czy nie jest przypadkiem tak, ze zeby odzyskac prawo jazdy po czasowym jego zatrzymaniu i czasowym zakazie prowadzenia pojazdow, delikwent musi ponownie zaliczyc egzamin?.. Moze Policja nie nakazuje wymiany prawka na nowe, tylko ponowne przystapienie do egzaminu... tu w Norwegii, bo Adam0905 nie jest tu tymczasowo(!), jest rezydentem, wiec w kwestii prawno-karnej podlega tutejszej jurysdykcji.

O takiej procedurze mnie poinformowano jak sobie tutaj nagrabilem.. na szczescie skonczylo sie na duuzym mandacie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Sethur napisał:
Adam0905: W jaki sposob wyrobiles sobie drugie prawko w Polsce. Jako powod podales zatrzymanie prawka za granica(?), czy zglosiles zagubienie?.. Ot tak przeciez takiego dokumentu nie wydaja..

Lærer, Adam0905: A czy nie jest przypadkiem tak, ze zeby odzyskac prawo jazdy po czasowym jego zatrzymaniu i czasowym zakazie prowadzenia pojazdow, delikwent musi ponownie zaliczyc egzamin?.. Moze Policja nie nakazuje wymiany prawka na nowe, tylko ponowne przystapienie do egzaminu... tu w Norwegii, bo Adam0905 nie jest tu tymczasowo(!), jest rezydentem, wiec w kwestii prawno-karnej podlega tutejszej jurysdykcji.

O takiej procedurze mnie poinformowano jak sobie tutaj nagrabilem.. na szczescie skonczylo sie na duuzym mandacie...

Egzaminy musisz robic na nowo jezeli zabiora ci prawo jazdy na wiecej niz 6 miesiecy.
Tak sie tylko zastanawiam dlaczego tak sie boicie przejscia na norweskie prawo jazdy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
ciekawski napisał:
[b]Egzaminy musisz robic na nowo jezeli zabiora ci prawo jazdy na wiecej niz 6 miesiecy.
Tak sie tylko zastanawiam dlaczego tak sie boicie przejscia na norweskie prawo jazdy?

Raczej zrozumiale.. pozorne poczucie bezkarnosci..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
No jak dlamnie to niezbyt zrozumiale.
Jak widzisz to polskie prawojazdy zabieraja tak samo szybko jak norweskie.
Mi jak zabierali to po skonczonej karze odsylali poprostu do domu.
I nawet zdarzalo sie ze troszke przed czasem.
A po polskie musisz sie donich pofatygowac..
A czas to pieniadz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Lærer)
Wiking
Dla zainteresowanych, podstawa prawna:
www.lovdata.no/for/sf/jd/xd-20031219-1660.html

Edyt: ma byc oczywiscie "podstawa", nie "postawa". czas isc do domu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Zgadzam sie absolutnie, ja takze wymienile z tych samych powodow... kazdy jednak kalkuluje "po swojemu".... Dlatego napisalem "pozorne".. bo w praktyce wszystkich obowiazuja te same zasady.. Jak mialem podbramke to jezdzilem akuran na tymczasowym.. gliniarze byli nawet milo zaskoczeni.. moze dlatego nie zabrali.. hehe..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Lærer napisał:
Dla zainteresowanych, postawa prawna:
www.lovdata.no/for/sf/jd/xd-20031219-1660.html

No i wszystko jasne..
Zgłoś wpis