Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

miec zone i konkubine - Norwegia

Czytali temat:
Jakub Brojanowski (938 niezalogowanych)
1 Post

(lidka)
Wiking
mam pytanie..;czy mój facet może mnie zarejestrować tu na policji jako konkubine skoro jeszcze nie dostał orzeczenia z sadu o rozwodzie? przyznam ze spieszy mi sie poniewaz za 2mce rodze i niemam tu zadnych swiadczen,a za szpital musialabym placic ok.70 000nok-tak mi wyliczyli...;pomocy! nie wiem co mam robić w takiej sytuacji...; pomóżcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
Logiczna odpowiedz brzmi, ze nie moze. Poza tym musielibyscie mieszkac razem dwa lata.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
to prawda ze mosicie udokumentowac dwuletnie zamieszkanie w Polsce ale od maja zniesli pozwolenia z policji na prace mosicie poprostu jechac na policje i sie dowiedziec jak to jest w waszym przypadku, co do urodzenia to jesli masz polskie ubezpieczenia z nfz to niebedziesz nic placic radze to zalatwic bo koszty za urodzenie to ok 54 tys nok ta karta obowiazuje jesli nawet niemasz pozwolenia na pobyt ztym ze niebedziesz mogla sie starac o pieniadze za urodzenie ok 33 tys nok Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(lidka)
Wiking
witam; mieszkamy ze soba juz bedzie ze dwa lata tutaj,i moge to udowodnić-gdyby co-bo mamy umowe za wynajem domu i dzieci moje chodza tu do szkoły juz rok czasu,z tym ze obawiam sie jeszcze isc na policje niemajac wszystkich dokumentow poniewaz jedna z moich znajomych ostrzegłsa mnie ze moga wyniknąć problemy ze moj facet jeszcze nie dostał orzeczenia z sądu a juz chce mnie zarejestrowac... a ja jestem tu tak długo bez pozwolenia; co prawda jezdze do polski ,niby sie odchaczyc,ale ostatnio bylam w grudniu,a i tez podobno musze miec jakis dokument z polskiej policji ze tam w ogole bylam.../nie wiem czy to prawda...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(lidka)
Wiking
...a lekarz mi wyliczył-bo dzwonil do NAVu-ze bede niby musiala zaplacic ok 70 000nok za szpital nawet jesli bede miala europejska karte zdrowia...;przeraziłam sie...,a w polsce nie moge rodzic bo nikogo tam juz nie mam,ani zadnych swiadczen-nic...;w polsce moj rozdzial jest dawno zamkniety...i tu jest pies pogrzebany/ nie ukrywam ze chcialabym tez dostac becikowe na dziecko bo nie pracuje( a byly wypiol sie i nie placi alimentow) - ale musze byc człkonkiem NAVu-tez nie wiem w jaki sposob...;chodze tu do lekarza,place za wizyty,a wyobrazcie sobie ze nawet nie chca mnie przyjac na USG-a jestem w 7mcu ciazy-bo nie mam tu swiadczen...ogolne badania mi zrobili i czesc/powiedzialam ze zaplace ile zechca -prywatnie cos kolo 1000nok za USG-to tez nie.../nie wiem czemu tu tak jest../ do tej pory jeszcze zyłam z" zapasów",ale teraz musze zaczac sie martwic co dalej i mi to nie wychodzi.../ wielu ludzi nie walczy o pieniadze bo nawet nie wie ze mu przysługoja,a ja licze tez na to ze znajde jakis sposob na to zeby wyrwac tu jakos kase skoro nie mogłam do tej pory znalezc stałej pracy...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(andziulek1411)
Wiking
hmmm... dziwi mnie to że musisz płacic za wizyty ja też jak byłam w ciąży chodziłam do lekarza nie miałam pozwolenia ani numeru ID i nie płaciłam nic bo kobietą w ciąży przysługuje bezpłatna opieka, tak samo jak na USG lekarz mnie umówił i zapłaciłam tylko 50 koron więc nie wiem dlaczego płacisz za kazdą wizyte.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
LIdka mam kolege w pracy do ktorego po 3 mc przyjechala dziewczyna i po nastepnych 2 zaszla w ciaze. urodzila tu blizniaki i on nic nie placil,chodzil regularnie z nia na kontrole i badania,sytuacja ich byla podobna -ona nie miala jeszcze rozwodu(on byl wolny).wiem ze korzystala z jego ubezpieczenia a nie mieli zadnej dokumentacji dotyczacej wspolnego zamieszkania oprocz tych 5 miesiecy.jezeli chcesz zapytam czy zechce z toba porozmawiac przez mobil i podaam ci numer na prywat.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(lidka)
Wiking
oczywiście ze chcę,dziekuje za podpowiedz... / jakby co to moje gg 830081
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(lidka)
Wiking
-do andziulek; a w jakim rejonie norwegii mieszkasz? moze w kazdej kommunie jest inaczej? juz sama nie rozumiem...;chodziłam do lekarza ze znajomą ktora zna norweski i była moja tłumaczką- i gdybym nie musiała plłacic to by mi powiedziała, chyba.../ czytałam tez na innych forach jak dziewczyny sie zaliły ze musiały placic za usg 700 czy 900 nok,; ale ja nawet zapłaciłabym te pieniadze,aby tylko zrobic to cholerne usg-bo obawiam sie ze dziecko ma złe ułozenie i boje sie porodu.../powiedzialam to nawet lekarzowi ale ten powiedzial ze jest wszystko ok i ze nie trzeba ,i ze poza tym to i tak mnie nie przyjma bo maja jakies problemy ekonomiczne...;rozłozylam rece-i co ja mam zrobic w takiej sytuacji? /dodał ze musze kombinowac porod w polsce...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów

(nikagreen)
Nowicjusz
cześć w Polsce pracowałam w NFZ i jeśli się nic nie zmieniło przez ostatnie dwa lata(a nie słyszałam) poród w Polsce i opieka na dziećmi do lat 18 jest za darmo. Ale dla pewności proponuję zadzwonić do jakiegoś oddziału NFZ w Polsce i zapytać. Życzę szczęśliwego rozwiązania
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok