Witam spowodowalem stluczke bedac pod wplywem alkoholu w norwegi
tamtejszy sad skazal mnie na 30 dni wiezienia
co jesli nie stawie sie na odbycie kary i nigdy do tego kraju nie wyjade
czy bedzie wydany na mnie jakis nakaz aresztowania ktory zostanie wyslany do polski w celu wydania mnie organom norweskim ?
Jeżeli masz dokumentację tego przestępstwa, to proponuję jednak zgłosić chęć odbycia tej zasądzonej kary.
Tu w Norwegi można samemu zdecydować, kiedy się chce odbyć wyrok związany z przestępstwem drogowym.
Takie osoby, nie trafiają do typowego kryminału.
Potraktuj to "na luzie" jako swoiste wczasy z darmową wyżerką.
Jeżeli sam dobrowolnie, zgłosisz chęć odbycia zasądzonej kary i to na dodatek z Polski to będziesz miał jeszcze większe "luzy".
Tak jak napisano wyżej, jesteś zarejestrowany jako delikwent do odbycia kary, tym samym cały czas jesteś na negatywnym indeksie jako poszukiwany.
Pamiętaj iż Polska jest w strefie z Schengen, tak jak i Norwegia.
Mało tego Dania, Szwecja i Norwegia tworzą Unię Skandynawską, to taka "mała UE", tym samym, jak ciebie kiedyś sprawdzą w Dani lub Szwecji w sprawie jakiegokolwiek wykroczenia to będzie prawdopodobne zatrzymanie i deportacja do Norwegi i pewnie dodatkowe kilkanaście dni do odsiadki. Nie warta jest ta gra świeczki.
Pamiętaj o najważniejszej sprawie, całą dokumentację przeprowadzaj listownie lub elektronicznie, nic na telefon, a jeżeli ktoś zadzwoni, to żądaj pisemnego potwierdzenia.
Ponadto nie wysyłaj nigdzie oryginałów tylko ksero, tu w Norwegi ksero dokumentu jest traktowane na równi z oryginałem.
Przemyśl to dokładnie i tak jak pisałem wyżej.
Mleko już się rozlało, jednak możesz z tej całej draki wyjść z twarzą i na dodatek na Państwowych Darmowych Wczasach z opierunkiem i wiktem.
Moim zdaniem WARTO z tej okazji skorzystać.
Dzieki Przynajmniej cos sie dowiedzialem nie to co od tych do gory co aby duzo gadaja a szczegolow konkretow 0

tylko gadanie jacy swieci