Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8 Postów
mkmkmk
(mkmkmk)
Wiking
W Polsce, nawet w tym rejonie w którym obecnie mieszkam jest praca, za 1350 netto. W najgorszym wypadku nawet do takiej pojde, a na razie, wolę poszukać takiej pracy, gdzie odprowadzane składki emerytalne po osiągnięciu przeze mnie wieku emerytalnego nie będą składać się na głodową emeryturę. Mam swój pułap poniżej którego nie chciałbym schodzić. Poza tym elektryków papraków jest cała masa. A ja nie jestem paprakiem. Cenię siebie, swoją robotę, fach, i chciałbym być adekwatnie opłacony. Tych obowiązków i pensji nie mamy prawa porównywać do obowiązków kasjerki w Biedronce, która oprócz kasowania na kasie roznosi psie chrupki po półkach. Drugim faktem jest to, że chodząc na rozmowy kwalifikacyjne słyszę jedno: firma bogata, dobrze prosperuje, generuje obroty, zaczyna się liczyć na rynku, bla bla, a jak zaczyna się rozmowa o pensji to następuje zwrot: firma mała, pracowników dużo, rząd niedobry, wysokie składki, jesteśmy na dorobku. Dobrze że ma pan G1 do 30kV, G2 i G3, samochód, mierniki, szkolenia i certyfikaty, ale więcej jak 1800 to panu nie damy... Jest jeden podstawowy trend - chęć wyzysku, wyfrajerowania pracownika żeby generować produkty o wysokich cenach przy najniższych nakładach. A ja się nie chcę dać wyfrajerować, chociaż im dłużej szukam, tym bardziej jestem zdesperowany. Widzicie, ja nie chcę zasiłków, nie chcę żeby mi ktoś pomagał, chcę po prostu zarobić uczciwe pieniądze, odpowiednie dla moich umiejętności i doswiadczenia. Takie proste a takie trudne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Wszedzie poza budzetowka bedzie glodowa emerytura. W No juz teraz mowia, zeby samemu odkladac, bo beda placic grosze na emeryturze.Bedziesz mial tyle ile zdolasz zarobic w ciagu zawodowego zycia. Dlatego poki ma sie sily, trzeba olac te nisko platne prace i szukac czegos lepszego. Po 50-tce juz nikt cie nie zatrudni, chyba ze w smazalni ryb.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
mkmkmk
(mkmkmk)
Wiking
Dziś od rana znów szukałem ofert dla elektryków z odpowiednio wysokimi kwalifikacjami. Wyniki:

*jeden pracodawca w polsce oferował 18zł brutto. 18/100*67=12zł netto, 12*168h=2016zł za miesiąc pracy.

*inny pracodawca oferował 10 euro na okres próbny i po trzech miesiącach próbnych 13 euro brutto za pracę w niemczech. Dzisiejszy kurs euro to 4,29 - nie wiem ile wynoszą "składki" niemieckie więc policzę dla polskich 33% bo tyle mniej więcej wynoszą: 10*4,29/100*67=28zł netto/h *168h=4828zł na rękę za pracę w niemczech.

*inny pracodawca w polsce oferował układ zatrudnienia: 2600 na rękę za miesiąc pracy ale po 10 godzin dziennie, co druga sobota pracująca, umowa na najniższą krajową i wyrównanie w kopercie pod stołem. 2600netto/250h. Tego to nawet liczyć i komentować mi się nie chce.

Proszę Państwa, odpowiedzcie sobie sami co to są za oferty.

Z takimi ofertami, propozycjami spotykam się w ofertach i podczas rozmów na które jeżdżę. Tacy biznesmeni bez wstydu proponują takie stawki jak z nimi rozmawiam. Nie zazdroszczę drogich i nowych samochodów którymi jeżdżą, nie zazdroszczę im dobrych ubrań i wycieczek zagranicznych, ale jednocześnie wściekam się z jaką pogardą traktują rodaków. Wystarczy że taki biznesmen zarobi 2-4 tysiące więcej w skali miesiąca od przeciętnego pracującego, żeby zaczął zachowywać się jak nowobogacki snob i od razu zaczyna uważać się za lepszego od innych.
Mam jeszcze jeden wniosek - pracodawcy szukają ludzi którzy zgodzą się pracować za 2000zł na rękę. Szukają po dwa, cztery, sześć miesięcy, czasem przez rok. Podczas przeglądania ofert cały czas widuję oferty które już kiedyś widziałem. Byłem na rozmowach kwalifikacyjnych, przyjęty nie zostałem a ogłoszenie jest po raz kolejny znów wystawione o tej samej treści. Szukają frajera który przyjdzie pracować za 2000zł, i taki kiedyś przyjdzie, a tego co zarabia u nich obecnie dajmy na to 2200 - zwolnią...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...fachowcze...
...otwórz własną działalność...
...i zacznij zatrudniać ...
...wprowadż nowe zasady płacowe...
...coś tu ściemniasz kolego...
...fachura z ciebie...
...i pracy w PL nie możesz znależć...
....za godną płacę...
Ps. ta płaca w Niemczech przy niskich kosztach utrzymania nie była złą ofertą...
...w Norwegiii są wysokie płace....
..ale to bajka bez happy endu...
...wysokie koszty utrzymania zniwelują różnicę w stosunku do Europy Zachodniej...
...wybierz kierunek zachodni...
...i do mamy bliżej i klimat łagodniejszy...
...pomyśl też o Węgrzech...
...Ps. a jeszcze niedawno Nasz Pierwszy,nasza Premiera i chyba też Naczelnik wzywali całą Polonie do powrotu,bo tak jest dobrze w Obczyżnie , sorry Ojczyżnie oczywiście...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Gdyby nie euro i nachodzcy, to poziom zycia w Niemczech bylby o wiele wyzszy niz w socjalistycznej Norwegii. Jeszcze 5 lat niskich cen ropy i tego kraju nie bedzie.

Wracajac do ciebie. Lepiej wez te prace w Niemczech, bo bez dobrej znajomosci angielskiego zadnej pracy nie otrzymasz albo przyjedz jak sie nauczysz jezyka.

Co do reszty to w Norwegii jest teraz mnostwo osob co zna j.nor. ang, ma wszytkie papiery, referencje, samochod na miejscu i tez nie moze znalesc pracy. Jak ktos bez jezyka i zawodu chce przyjechac to zycze mu powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
362 Posty

(Chuck Norris)
Stały Bywalec
high_octane napisał:
Gdyby nie euro i nachodzcy, to poziom zycia w Niemczech bylby o wiele wyzszy niz w socjalistycznej Norwegii. Jeszcze 5 lat niskich cen ropy i tego kraju nie bedzie.

Wracajac do ciebie. Lepiej wez te prace w Niemczech, bo bez dobrej znajomosci angielskiego zadnej pracy nie otrzymasz albo przyjedz jak sie nauczysz jezyka.

Co do reszty to w Norwegii jest teraz mnostwo osob co zna j.nor. ang, ma wszytkie papiery, referencje, samochod na miejscu i tez nie moze znalesc pracy. Jak ktos bez jezyka i zawodu chce przyjechac to zycze mu powodzenia.

Zna angielski ogarnie DSB i prace JUZ ma! Pracy jest w cholere. Startujesz 250Nok
Dawaj tych z jezykiem i DSB bo ja juz nikogo nie znam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
mkmkmk
(mkmkmk)
Wiking
Ole_Nordmann napisał:
Ty szukasz pracy w Polsce czy Norwegii..bo juz tak nie rozumiem...po co tu piszesz co jest w PL, wiekszosc z nas to zna..zalisz sie czy chwalisz

Szukam wszędzie. Tu, tam. Nie tylko jako elektryk. Z czym masz problem?

bojfrauszlo napisał:
...fachowcze...
...otwórz własną działalność...
...i zacznij zatrudniać ...
...wprowadż nowe zasady płacowe...
...coś tu ściemniasz kolego...
...fachura z ciebie...
...i pracy w PL nie możesz znależć...
....za godną płacę...
Ps. ta płaca w Niemczech przy niskich kosztach utrzymania nie była złą ofertą...
...w Norwegiii są wysokie płace....
..ale to bajka bez happy endu...
...wysokie koszty utrzymania zniwelują różnicę w stosunku do Europy Zachodniej...
...wybierz kierunek zachodni...
...i do mamy bliżej i klimat łagodniejszy...
...pomyśl też o Węgrzech...
...Ps. a jeszcze niedawno Nasz Pierwszy,nasza Premiera i chyba też Naczelnik wzywali całą Polonie do powrotu,bo tak jest dobrze w Obczyżnie , sorry Ojczyżnie oczywiście...

No właśnie nie mogę znaleźć. Jest to pierwszy raz kiedy mam przerwę w pracy większą niz trzy miesiące. Zawsze znajdowałem ja bez problemu. Może to okres swiateczno-noworoczno-zimowy...

Odnosnie zakładania działalności - rozważałem i dalej rozważam taka opcję, jedynie przeszkodą jest konkurencją - znam realia działania takich firm. Jak jest? Jak w blok-ekipie jak ktoś zna pana Wiesia - robi się szybko, byle jak, aby złapać klienta, robotę zrobić byle szybko, rozliczyć się i jechac następnego zrobic. Takie firmy tak zaniżają ceny swoich usług żeby być najtańszym na rynku budowlanym, żeby ubiec inne firmy. I jak wiadomo, żeby się opłacało robić, robi się byle jak. Rozmawiałem z kolegą z którym długo wspolpracowalem. Po mojej przeprowadzce w inny rejon polski on założył swoją firme. W grudniu ja zawiesil. Parę lat ja prowadził ale finalnie nie wytrzymał tej konkurencji bo miał za wysokie ceny, bo robił za dobrze. A ja też robię dobrze. Nie umiałbym zrobić komuś kaszany. Ale mam i inne pomysły na działalność, a z elektryką i energetyka może się rozstanę. Po to między innymi tutaj się zarejestrowałem żeby poznać Wasze opinie, uzyskać jakąkolwiek pomoc.

A dlaczego Norwegia? Bo mi się podoba ten kraj, jego przyroda, kręte drogi i fiordy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Produkt jeszcze nie gotowy do emigracji. Ten ma zawod, ale nie zna jezyka. Inni znaja jezyk, ale nie maja zawodu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
mkmkmk
(mkmkmk)
Wiking
można jeszcze tak:
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów