Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Scianka dzialowa - Norwegia

193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
Mam pytanie, na razie w fazie rozwazan, a po uzbieraniu odpowiedniej kwoty...przejde do czynow. Z jakim kosztem (oczywiscie "mniej-wiecej" musze sie liczyc chcac postawic jedna scianke dzialowa, oczywiscie material plus robocizna...mam dosc spora kuchnie z duza wneka i chcialabym zrobic sobie z jednej czesci mala sypialke. Musialoby to byc zrobione w sposob latwy do demontazu w razie wyprowadzki, ktorej na najblizsze pare lat nie planuje, ale licho nie spi...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Koszt musisz obliczyc sobie sama, co nie jest tak trudno.
Kupujesz w budowlanym belki 1,5" x 3" na rame idaca wzdluz sciany, na pionowe belki co 60cm i rame kolo drzwi + sponplater na sciane z 2 stron (minus drzwi) + gwozdzie + sruby + drzwi wewnetrzne. Zawsze dobrze tez uzyc troche izolacji (ze wzgledu na dzwiek) I jezeli umiesz sie troche poslugiwac mlotkiem, to mozesz sobie cos takiego samemu/samej postawic.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
Elise napisał:
Koszt musisz obliczyc sobie sama, co nie jest tak trudno.
Kupujesz w budowlanym belki 1,5" x 3" na rame idaca wzdluz sciany, na pionowe belki co 60cm i rame kolo drzwi + sponplater na sciane z 2 stron (minus drzwi) + gwozdzie + sruby + drzwi wewnetrzne. Zawsze dobrze tez uzyc troche izolacji (ze wzgledu na dzwiek) I jezeli umiesz sie troche poslugiwac mlotkiem, to mozesz sobie cos takiego samemu/samej postawic.

Bardzo dziekuje...i juz cos niecos wiem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
323 Posty
John Born
(born)
Stały Bywalec
MalaCzarnaEwa napisał:
Mam pytanie, na razie w fazie rozwazan, a po uzbieraniu odpowiedniej kwoty...przejde do czynow. Z jakim kosztem (oczywiscie "mniej-wiecej" musze sie liczyc chcac postawic jedna scianke dzialowa, oczywiscie material plus robocizna...mam dosc spora kuchnie z duza wneka i chcialabym zrobic sobie z jednej czesci mala sypialke. Musialoby to byc zrobione w sposob latwy do demontazu w razie wyprowadzki, ktorej na najblizsze pare lat nie planuje, ale licho nie spi...
Kosztów (mniej-więcej) N-I-M-A. określenie (mniej-więcej) można zastosować np: jak złączysz do siebie dwa palce-wskazujący i środkowy- i wsadzisz sobie w odbyt. Wtedy jeden masz włożony mniej a drugi więcej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
born napisał:
MalaCzarnaEwa napisał:
Kosztów (mniej-więcej) N-I-M-A. określenie (mniej-więcej) można zastosować np: jak złączysz do siebie dwa palce-wskazujący i środkowy- i wsadzisz sobie w odbyt. Wtedy jeden masz włożony mniej a drugi więcej.

Siem usmiala zem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Jak tu doradzają amatorzy to niech lepiej nie doradzają. Daje się słupki co 60 cm , to sobie wystarczy policzyć (przy futrynie najlepiej dać podwójne razem zbite słupki , oraz podwalina i oczep pojedyńczy. A na konstrukcję z dwóch stron się daje gipsplatte , i się nie odejmuje powierzchni dzrwi , tylko wycina gipsplatte z drzwi. I to jest istotne aby styków gipsplatte nie rozmieszczać w przedłuzeniu słupków obramowujących bo będzie potem pękać. A jak się nie ma kasy na robotę to można zrobić samemu tylko że amator to się zapłacze po jak ma skośnie bić gwożdzie. W takim przypadku można zastosować kątowniki stalowe perforowane. Ich zakup i tak będzie znikomym kosztem w porównaniu do zapłacenia za robotę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Lomo napisał:
Jak tu doradzają amatorzy to niech lepiej nie doradzają. Daje się słupki co 60 cm , to sobie wystarczy policzyć (przy futrynie najlepiej dać podwójne razem zbite słupki , oraz podwalina i oczep pojedyńczy. A na konstrukcję z dwóch stron się daje gipsplatte , i się nie odejmuje powierzchni dzrwi , tylko wycina gipsplatte z drzwi. I to jest istotne aby styków gipsplatte nie rozmieszczać w przedłuzeniu słupków obramowujących bo będzie potem pękać. A jak się nie ma kasy na robotę to można zrobić samemu tylko że amator to się zapłacze po jak ma skośnie bić gwożdzie. W takim przypadku można zastosować kątowniki stalowe perforowane. Ich zakup i tak będzie znikomym kosztem w porównaniu do zapłacenia za robotę.

Swiete slowa Prosze Pana, swiete slowa...
Polak co prawda wszystko chcialby zrobic sam, ale jak naucza Konfucjusz, z rzeczy ktore najlepiej wychodza samemu, to chyba tylko samogwalt...
Ale nawet w przypadku samogwaltu wiecej racji jest w naukach generala SunTsu ktory naucza:
NIE ROB SAMEMU; CO MOZNA WE DWOJE!!!

PS.No moze nie koniecznie Konfucjusz i SunTsu sa autorami tych sentencji...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jak tak czytam, co piszecie, to jakies takie mam wrazenie, ze niektorzy boja cie, ze a nuż komus uda sie zrobic cos samemu, bez zatrudniania fachowca. Pewnie jeszcze najlepiej fachowca samozwanczego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Elise napisał:
Jak tak czytam, co piszecie, to jakies takie mam wrazenie, ze niektorzy boja cie, ze a nuż komus uda sie zrobic cos samemu, bez zatrudniania fachowca. Pewnie jeszcze najlepiej fachowca samozwanczego
----------
No właśnie no właśnie..pojedz na Fjordcamping tam takich multum. O ile jeszcze z głodu nie pomarli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Zrobić coś , a zrobić zgodnie ze sztuką , to często różne sprawy. Jak najbardziej można zrobić samemu ale trzeba mieć trochę smykałki. No i jak się nigdy nie robiło dnego tematu to trzeba przeczytać instrukcję i to najlepiej taką z pdf-u na pismie. Bo tych filmików z youtube lepiej nie oglądać, tam właśnie w 75% się udzielają samozwańczy fachowcy o znikomym pojęciu. Nawet taka wydawałoby się prostą sprawę jak kawałek ściany działowej plus osadzenie drzwi to można koncertowo spartolić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok