Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy wyższe wykształcenie przeszkadza? - Norwegia

Czytali temat:
(918 niezalogowanych)
7 Postów
pracoholik pracoholik
(pracoholik)
Wiking
Witam,
niosę się z zamiarem wyjazdu do Norwegii za kilkanaście miesięcy. W Polsce ukończyłem studia z kierunku transportu i logistyki. Obecnie uczęszczam na kurs j. norweskiego.

Chciałem się Was zapytać czy wyższe wykształcenie może przeszkadzać w znalezieniu pracy "niższego szczebla" (tzn. praca na magazynie, magazynie produkcyjnym itp). W Polsce to wygląda tak, że jak aplikujesz na prace np. na produkcję z wyższym wykształceniem to cię nie przyjmą bo masz za duże referencje i boją się że ich wygryziesz. Lepiej wpisać tylko szkołę średnią?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ale na jakie stanowisko niesiesz się z zamiarem aplikować?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
pracoholik pracoholik
(pracoholik)
Wiking
praca na magazynie, magazynie produkcyjnym itp. (wózki widłowe t1-t4), kilkuletnie doświadczenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
pracoholik pracoholik
(pracoholik)
Wiking
znajomość środowiska SAP (MM/WM) i te sprawy

p.s. sorki za podwójny post, zapomniałem edytować poprzedni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
znaczy się
chcesz wózkiem widłowym jeździć
no to chyba dyplom nie przeszkadza
tylko musisz uprawnienie autoryzować w Królestwie, bo tu polskie nieważne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
pracoholik napisał:
Witam,
niosę się z zamiarem wyjazdu do Norwegii za kilkanaście miesięcy. W Polsce ukończyłem studia z kierunku transportu i logistyki. Obecnie uczęszczam na kurs j. norweskiego.

Chciałem się Was zapytać czy wyższe wykształcenie może przeszkadzać w znalezieniu pracy "niższego szczebla" (tzn. praca na magazynie, magazynie produkcyjnym itp). W Polsce to wygląda tak, że jak aplikujesz na prace np. na produkcję z wyższym wykształceniem to cię nie przyjmą bo masz za duże referencje i boją się że ich wygryziesz. Lepiej wpisać tylko szkołę średnią?

Na dwoje babka wróżyła.
Prawda jest też i taka, że jeżeli w aplikacji nie przedstawisz długoletniego doświadczenia zawodowego to i tak masz marne szanse na jakąkolwiek pracę nawet tą "najprostszą".
Niemniej, jeżeli poza studiami, masz konkretną zawodową szkołę średnią, to lepiej nie drażnić lwa durnymi studiami logistycznymi.
Gdybyś poza samymi studiami o tym kierunku miał jeszcze prawko C+E to i to zestawienie miało by jakąś wymierną wartość dla pracodawcy transportowego.
A tak to co po twojej logistyce transportowej na magazynie zajmującym polski kurnik przemysłowy ?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
pracoholik pracoholik
(pracoholik)
Wiking
jasta102 napisał:
znaczy się
chcesz wózkiem widłowym jeździć
no to chyba dyplom nie przeszkadza
tylko musisz uprawnienie autoryzować w Królestwie, bo tu polskie nieważne

Tak, wiem. Zaznajamiałem się z tematem. Tylko nie wiem czy mi akceptują moje, bo nie mam z UDT. Jak coś to pójdę na egzamin i wyrobię uprawnienia UDT.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
pracoholik pracoholik
(pracoholik)
Wiking
gagatek napisał:
pracoholik napisał:
Witam,

Na dwoje babka wróżyła.
Prawda jest też i taka, że jeżeli w aplikacji nie przedstawisz długoletniego doświadczenia zawodowego to i tak masz marne szanse na jakąkolwiek pracę nawet tą "najprostszą".
Niemniej, jeżeli poza studiami, masz konkretną zawodową szkołę średnią, to lepiej nie drażnić lwa durnymi studiami logistycznymi.
Gdybyś poza samymi studiami o tym kierunku miał jeszcze prawko C+E to i to zestawienie miało by jakąś wymierną wartość dla pracodawcy transportowego.
A tak to co po twojej logistyce transportowej na magazynie zajmującym polski kurnik przemysłowy ?.

Transport i logistyka również obejmuje pojęcia z dziedziny magazynowania, różnych systemów oraz zarządzania tymi obiektami. Akurat prawko C+E nijak ma się do tego.

Wracając do tematu, nie mam zamiaru starać się o stanowisko logistyka bo i tak nie znam języka(na razie). Dlatego chciałbym się przyjąć do pracy na wózkach widłowych, na których mam doświadczenie i nie wiem czy wpisywać że ukończyłem studia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
pracoholik napisał:Transport i logistyka również obejmuje pojęcia z dziedziny magazynowania, różnych systemów oraz zarządzania tymi obiektami.

Akurat prawko C+E nijak ma się do tego.

Jesteś w błędzie, widoczne na zajęciach słabo uważałeś na wywody wykładowców w tym temacie.
Ewentualnie,były to płatne studia dla samego tytułu.

Natomiast z Norweskiego punktu widzenia pracodawcy, co to za specjalista od transportu i logistyki, jeżeli w rzeczywistości ma tylko uprawnienia na hulajnogę.
A problemy transportu, zna jedynie teoretycznie z durnowatych wykładów.
Tylko samo życie zawodowe i nabyta praktyka czynią mistrza w temacie.
Pamiętaj również i o tym iż w Norge 99,90% firm, to firmy prywatne, gdzie właściciele tychże, sami potrafią robić to co w ich firmach robią najemni pracobiorcy.
Tu nie ma ściemy, gdzie wielki kucharz ze zmywaka w angli, ma w polsce firmę dentystyczną.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
pracoholik napisał:
Witam,

Czy ty człowieku to wyższe wykształcenie to kupiłeś, bo jakoś po twoim poście nie widzę innej opcji(odrzucam na tą chwilę myśl że twoje studia to sztuka dla papieru i zrobiłeś je dla hecy i "prestiszu" na dzielni/wsi na najbliższej uczelni ((ze spójnikiem "i" w nazwie)) co by do woja nie iść?)

referencje po szkole? (hogwart?)

kogo wygryźć, na magazyniera to potrzebują magazyniera,a nie gościa co to ma wybujałe ego i mu się wydaje że jak jest po studiach to się doczłapie "prezesury", tu nie chodzi o strach tylko o sens po co osoby po studiach aplikują na takie stanowisko (zaraz spierdolą albo będą mieć milion obiekcji)?

ze by nie być gołosłownym, to w rodzinie mam człowieka co w Krakowie poszukiwał magazyniera (1500netto początek i opcja umowy na stałe) dostał 400 zgłoszeń, większość po studiach , trafiały się osoby po dwóch fakultetach lub ludzie co to "wszysko" potrafią i do trzydziestki 100 firm już zwiedzili.

Pomyśl (nie tracę wiary że potrafisz)
-potrzebny magazynier na chwilę to wezmę pierwszego lepszego, jak niekumaty i silny to może go wyrucham na kasie(ten po studiach to spierdoli albo bedzie się stawiał)
potrzebny na stałe to wezmę takiego co jest po zawodówce (no góra liceum technikum) ma doświadczenie, uprawnienia i popracuje solidnie kilkanaście lat albo i do emerytury, a ten po studiach to ucieknie jak tylko znajdzie lepszą prace ewentualnie bedzie biadolił że ON po "studiach wyższych", a palety wozi.........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok