Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Widzę iż macie przednią zabawę.
Aż sam zajrzałem z ciekawości do tematów Gabryjela o ile dobrze kojarzę fakty. Przy okazji dowiedziałem się dużo o Oslo . Wszędzie było go pełno prawie każdy temat z przed pięciu lat, w temacie Oslo.
I to z jego opisów dowiedziałem się iż niema możliwości ominięcia bramek ponieważ wszystko zostało uszczelnione, nawet jakiś przejazd na stacji paliw przy biltemie.
szerloki z bożej laski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
Remigrant napisał:
Aż sam zajrzałem z ciekawości do tematów Gabryjela o ile dobrze kojarzę fakty. Przy okazji dowiedziałem się dużo o Oslo . Wszędzie było go pełno prawie każdy temat z przed pięciu lat, w temacie Oslo.
I to z jego opisów dowiedziałem się iż niema możliwości ominięcia bramek ponieważ wszystko zostało uszczelnione, nawet jakiś przejazd na stacji paliw przy biltemie.
szerloki z bożej laski.
Czyli temat zamkniety
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Mariusz Mariusz
(rodziu81)
Nowicjusz
Musisz kupić sobie rower albo motocykl to nie będziesz płacił. Fakt faktem że te bramki to jest jakaś paranoja. Za każdą "zadupiastą" drogę musisz płacić. Brzydko mówiąc "golą" kasę lepiej niż Polacy na autostradach w Polsce. A dobitnym dowodem tego jest to że nie funkcjonuje żadna winieta np. roczna. Wiadomo że jej celem jest zapewne utrzymanie i rozwój infrastruktury drogowej ale i dodatkowo napchanie kasy państwu. Można wręcz powiedzieć że samochód w Norwegii oraz samo się nim poruszanie to LUKSUS.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
281 Postów

(grzes333)
Stały Bywalec

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
rodziu81 napisał:
Musisz kupić sobie rower albo motocykl to nie będziesz płacił. Fakt faktem że te bramki to jest jakaś paranoja. Za każdą "zadupiastą" drogę musisz płacić. Brzydko mówiąc "golą" kasę lepiej niż Polacy na autostradach w Polsce. A dobitnym dowodem tego jest to że nie funkcjonuje żadna winieta np. roczna. Wiadomo że jej celem jest zapewne utrzymanie i rozwój infrastruktury drogowej ale i dodatkowo napchanie kasy państwu. Można wręcz powiedzieć że samochód w Norwegii oraz samo się nim poruszanie to LUKSUS.

zapomniałeś o jednej najistotniejszej sprawie, mianowicie tutaj po przekroczeniu 3.500 tyś kr. możesz sobie to odliczyć od podatku i wysokość cen za bramki w porównaniu do zarobków jest dużo mniejsza od tego co trzeba zapłacić w PL.... nie żebym się cieszył z faktu że za bramki trzeba płacić...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Joanna D.
(Joanna D.)
Wiking
Nie ma takiego miejsca. Możesz kupić na stacji benzynowej np Statoil AUTOPass i wtedy opłaty bedą tańsze. Opłaca sie jeśli przekraczasz bramki dość często. Ponadto jeśli będziesz chciał wjechać do Oslo dwa razy w ciagu jednej godziny (zapomniałem wyłączyć żelazka) to opłata za drugi wjazd nie bedzie pobierana. Auto elektryczne i motor bez opłat.
I koledzy maja racje, nie kombinuj, bo mamy dość juz negatywnych opinii na temat Polaków. Nie pytaj tez Norwega - to Ty jestes imigrantem i musisz dostosować sie do warunków w tym kraju.
Panowie - wyzwiska w tym miejscu to gruba przesada!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Vivid napisał:
no masz...oczom nie wierze..nie jeden kraj zazdrosci norwegii takich obywateli ..placacych tak wysokie podatki, podatki drogowe, wjazdy do miast, platne przejazdy po nowo otwartych drogach, a poza tym jezdzacych po dziurawych, kretych drogach...a tu wystarczy polakow do pracy posiąść...ponoc niektorzy maja siedem zyc i sa w stanie robic na drogi całej europy

Szkoda, ze nie wspominasz o wysokich zarobkach. Tak jakos dziwnie Ci to umknelo w natloku narzekania na wydatki w tym kraju
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
Vivid napisał:
no masz...oczom nie wierze..nie jeden kraj zazdrosci norwegii takich obywateli ..placacych tak wysokie podatki, podatki drogowe, wjazdy do miast, platne przejazdy po nowo otwartych drogach, a poza tym jezdzacych po dziurawych, kretych drogach...a tu wystarczy polakow do pracy posiąść...ponoc niektorzy maja siedem zyc i sa w stanie robic na drogi całej europy

Szkoda, ze nie wspominasz o wysokich zarobkach. Tak jakos dziwnie Ci to umknelo w natloku narzekania na wydatki w tym kraju

może mu nie umknęło tylko po prostu posiadł go jakiś norweg za 100 nok/h?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
504 Posty
Aneta Polak
(anetapolak)
Wyjadacz
fullcasco napisał:
w Danii sa wyzsze zarobki a koszty zycia znacznie nizsze

pytanie wjakim kraju sa najwysze oszczednosci
na pewno nie w Norwegii

a ktoś cię tu przykuł kajdanami?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
Remigrant napisał:
szerloki z bożej laski.

Tak tak..ach ten gabryiel. Moglbym opisac ten mechanizm uwiarygadniania ale zbyl to zlewam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok