Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pilna pomoc - Norwegia

Czytali temat:
Karol M Jadzia Bednarek Kobza51 Jolka57 (995 niezalogowanych)
15 Postów
Wiking
mieszkam w norwegi od 2 lat razem z moja partnerka i dziecmi.pracujemy razem w jednej firmie,wszystko bylo super.wlasnie bylo.ja za moja pensje oplacam dom,prad,internet,telewizji,moja partnerka w tym czsie splacala kredyty w polsce,taka byla umowa.gdy splacila zaczely sie klopoty.moje pytanie brzmi,czy mam prawo wymagac by wyprowadzila sie na swoie,jesli tak to prosze o kierunek gdzie mam sie zwrocic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie jestescie małżeństwem ale macie wspólne dzieci, tak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Wiking
tak corke
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Tak, masz prawo mieszkać sam. Z tym, ze jako mężczyzna i ojciec powinienes zapewnic corce najlepsze warunki. Jezeli bedziecie mieszkali osobno, a córka z matką, to beda sie jej nalezały alimenty. Mozecie to załatwic polubownie wypełniając wniosek "privat avtale" - mozna go ściągnąć w pdfie ze strony navu. Jezeli sie nie zgodzisz płacic, matka dziecka moze zawiadomic nav i wtedy bedziesz miał wstyd w pracy. Ponadto, dobrze abyscie ustalili i pisemnie spisali czestotliwosci odwiedzin i wazne abyscie sie tego trzymali.
Pisze z doswiadczenia.
Jezeli matka dziecka malo zarabia, mozesz płącić nawet 40% swojej pensji. ale wysokosc alimentow zalezy od szeregu czynników. Piszac to staram sie byc obiektywna. Załatw wszystko za wczasu, bo potem twoja partnerka bedzie pisac na forum "jak załatwic sukinsyna". Z mieszkania jej nie mozesz wyprosic, jezeli oboje widniejecie w kontrakcie.
A macie zarejestrowany konkubinat? Tzn. czy jestescie tu na łączeniu rodzin? Bo nie wiem jak w tym przypadku jest i czy trzeba wystepowac o "rozwiązanie konkubinatu", ale wszystkiego mozna sie dowiedziec w fylkesmannen, poza tym zapytam znajomych Norwegów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Wiking
super,dzieki czekam na dalsze informacje,pozdrawiam heniek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
Pawel K.
(paco)
Początkujący
odbijajac od tematu...ktos sie czepial Hilton ze w kazdym watku doradza, a tu wyraznie widac ze wie o czym pisze i robi to w sposob klarowny. Brawo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bumell)
Wiking
Jak to czytam to ciarki mi przechodzą ,aż wyrywa się mi :"Ach te Kobiety"ale za chwilę jakaś się odezwie i napiszę a co wy może lepsi jesteście?.,życie,życie,dobrzeże kolega w ogule ma pracę.Trzymaj się stary.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
bumell napisał:
Jak to czytam to ciarki mi przechodzą ,aż wyrywa się mi :"Ach te Kobiety"ale za chwilę jakaś się odezwie i napiszę a co wy może lepsi jesteście?.,życie,życie,dobrzeże kolega w ogule ma pracę.Trzymaj się stary.

Takie jest zycie. Jedne kobiety zeruja na facetach i wydoją ostatnią korone i krople krwi, a inne są uczciwe i sie okazuje ze kasa z konta poszla na kochankę...
A alimenty naleza sie rodzicowi, z ktorym mieszkaja dzieci. I z tym sie trzeba liczyc.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Hilton napisał:A alimenty naleza sie rodzicowi, z ktorym mieszkaja dzieci. I z tym sie trzeba liczyc.
A nie czasami konkretnemu dziecku...?
Przecież alimenty są na dziecko a nie na rodzica ...o ile rodzicowi takowe się dodatkowo i niezależnie nie należą... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
gabrielonto tego napisał:
Hilton napisał:A alimenty naleza sie rodzicowi, z ktorym mieszkaja dzieci. I z tym sie trzeba liczyc.
A nie czasami konkretnemu dziecku...?
Przecież alimenty są na dziecko a nie na rodzica ...o ile rodzicowi takowe się dodatkowo i niezależnie nie należą... .

Gabrielu, speisze wyjasnic, ze alimenty naleza sie rodzicowi na dziecko. Jezeli dziecko jest pełnoletnie i nadal sie uczy, to naleza sie wtedy bezposrednio dziecku. Jesli jest niepełnoletnie, pieniedzmi zarządza prawny opiekun dziecka i to do rąk, bądz na konto tego rodzica/opiekuna ten drugi ma obowiazek przekazywac pieniadze.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok