Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(6235 niezalogowanych)
1 Post

(ankaper)
Wiking
Owszem można więcej zarobic pod warunkiem, że się ma pracę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Wiecej to jest pojęcie wzgledne i dla każdego znaczy coś innego. Mieszkając tu na stałe człowiek patrzy na coś innego, a nie ta to co moze ta te pieniądze kupic w Polsce. Ja na przykład kupując chleb za 24 korony nie przeliczam ze w Pl miałabym za to 3 bochenki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
efizet84 napisał:
Pytam dlatego jak jest w Norwegi a ztego co wiem to mozna wiecej zarobi czyz nie??

Zarobić więcej możesz pewnie w NO ale czy odłożyć??
"Nie jest bogaty ten kto dużo zarabia tylko ten co dużo odkłada"

Zależy to od kilku warunków:
1.Stawka
2.zakwaterowanie (własne czy na koszt pracodawcy?)
3. diety/wyżywienie
4.transport do i z PL

życie w NO jest drogie i nawet jak masz wysoką stawkę to dużo wydasz na nie a zarazem mało odłożysz.
A stawki to od 125NOK do MAX 200NOK na godz. brutto (tylko że na dzień dzisiejszy nikt na takich warunkach nie podpisze umowy za dużo rąk do pracy)

Duży "handikap" jest dla ludzi żonatych (mniejsze podatki i wysokie rodzinne)
jak masz trojaczki w wieku 1-3lat to przyjeżdżaj w ciemno, one z rodzinnego cie utrzymają
w/g mnie to osoby bez "skila" i odpowiednio długiego "experience" nie maja tu czego szukać, chyba że mają tani kąt i środki na przeżycie kilku m-cy to można spróbować.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
699 Postów
agnieszka o.
(saka)
Wyjadacz
efizet84 napisał:
Z tego co rozumiem to nikt nie chce podpowiedziec swemu rodakowi i pomóc

podpowiedzi dostałeś. życie jest takie, że nie zawsze słyszymy to, co usłyszeć chcemy. szkoda, że nie mogłeś usłyszeć: : "facet, przyjeżdżaj nawet w ciemno, tyle jest pracy". pracy jest mało, a poszukających jest wielu - taka jest prawda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Zuzu napisał:
efizet84 napisał:
Pytam dlatego jak jest w Norwegi a ztego co wiem to mozna wiecej zarobi czyz nie??

Zarobić więcej możesz pewnie w NO ale czy odłożyć??
"Nie jest bogaty ten kto dużo zarabia tylko ten co dużo odkłada"

Zależy to od kilku warunków:
1.Stawka
2.zakwaterowanie (własne czy na koszt pracodawcy?)
3. diety/wyżywienie
4.transport do i z PL

życie w NO jest drogie i nawet jak masz wysoką stawkę to dużo wydasz na nie a zarazem mało odłożysz.
A stawki to od 125NOK do MAX 200NOK na godz. brutto (tylko że na dzień dzisiejszy nikt na takich warunkach nie podpisze umowy za dużo rąk do pracy)

jak masz trojaczki w wieku 1-3lat to przyjeżdżaj w ciemno, one z rodzinnego cie utrzymają
w/g mnie to osoby bez "skila" i odpowiednio długiego "experience" nie maja tu czego szukać, chyba że mają tani kąt i środki na przeżycie kilku m-cy to można spróbować.

Zuzu czy Ty masz dzieci???? trojaczki w wieku 1-3? Cos mi sie wydaje patrzac na ceny ubranek(buciki 350 koron sam widzialem),jezdzenia czy innych produktow ze to rodzinne na wiele nie wystarcza. No chyba ze masz na mysli zostawiaj rodzine w Polsce a tutaj wez namiot na wiosne i odkladaj wszystko co sie da. Moje rachunki na ten miesiac wyniosly okolo 14000 koron to jest pewnie tyle ile on zarabia w tej Francji(nie wiem jaki jest przelicznik nok-eu)albo moze nawet i nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
1 euro = 8,5 korony srednio
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
krolestwo za konia napisał:
Zuzu napisał:

Zuzu czy Ty masz dzieci???? trojaczki w wieku 1-3? Cos mi sie wydaje patrzac na ceny ubranek(buciki 350 koron sam widzialem),jezdzenia czy innych produktow ze to rodzinne na wiele nie wystarcza. No chyba ze masz na mysli zostawiaj rodzine w Polsce a tutaj wez namiot na wiosne i odkladaj wszystko co sie da. Moje rachunki na ten miesiac wyniosly okolo 14000 koron to jest pewnie tyle ile on zarabia w tej Francji(nie wiem jaki jest przelicznik nok-eu)albo moze nawet i nie.[/quote]

To był bardziej żart z tym rodzinnym, co nie zmienia faktu że jest ono znacznie większe niż w innych państwach europy.
Prosty przykład mój kolega z pracy ma bliźniaki w wieku 2 lat. co daje mu prawie 8000nok zasiłku plus 2000nok mniej podatku co miesiąc i zwrot podatku (co roku), jet to pokaźna sumka zwłaszcza jak rodzina jest w Polsce.
Finansowo wychodzi lepiej ode mnie jednak nie zazdroszczę mu tego, doskonale wiem że pieniądze to nie wszystko.
Nieraz widze jak chłopina jest lekko podłamany bo miesiąc, lub dwa nie był w domu i nie widzi jak dzieci rosną, a jak ma tu przyjechać to im bliżej do wyjazdu tym gożej to znosi.
Pozdrawiam całą rodzinkę!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie prawie. Daje mu to 2 razy 3303 korony + 2 razy 970 koron, 6606+1940 =8546 koron
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
No tak nic tylko zrobic sobie czworaczki!!! Kwota razy cztery!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A moze juz naukowcy opracowali skrocenie okresu chodzenia w ciazy????? Bo tak sobie mysle ze 2 x czworaczki w roku to juz brzmi niezle. Potem zostanie mi tylko wyjazd do jakiejs republiki bananowej na wyspach Buga unga. 8 x 3303 x 12 miesiecy+ odliczenia hohohohohohoho Dziewczyna i tak sobie da rade!!!!! nie prawdaz Hiltonko????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
103 Posty
Pawel K.
(paco)
Początkujący
nooo nic tylko dzieciakow narobic i na cale zycie na socjalu. hehehe
szkoda, ze ludzie mysla tak krotkowzrocznie, a co pozniej z emerytura??
ani w No ani w PL lol
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok